Nieźle, prawda? Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 130 g masła szklanka cukru (dałam niepełną) 3 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 500 g śliwek Wykonanie: Tortownicę (24 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i dalej(...)mleko. Utrzeć do wymieszania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć ciasno umyte, przepołowione śliwki. Piec przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchniSkładniki (na ok 6 słoików) : 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół 250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż 6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu(...)drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny Przygotowanie : 1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, śliwki, jabłka przez ok 5 minut, następnie dodać pomidory i łyżkę soli, dusić ok 1-2 h (wedle uznania im dłużej tym bardziej wyrazisty będzie ketchup) 2. Ketchup zdjąć z ognia
zdrowa vege kuchniasmaku . Dzisiaj opisze mój , sprawdzony . Skład 7 płatów śledzi ( ja używam zwykłych w orginale są marynowane) 2 cebule garść porządna grzybów suszonych puszka ananasa 4-5 śliwek suszonych ocet balsamiczny sos rybny pieprz sol Wykonanie Płaty płuczę i moczę (porady babci) kilka godzin , następnie marynuję je octem balsamicznym. Płuczę grzyby i zalewam wodą(...)wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki i ananasa. i jeszcze duszę 5 minut . płaty śledziowe kroję w kostkę ok 1 cm i gdy . Gdy grzyby trochę przestygną łącze je z śledziem . Doprawiam pieprzem , w moim przypadku
Eli Gotowaniekaczka ( w moim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki 3 duże marchewki 4 pietruszki a lepiej pasternak 2 cebule 1/4 selera 10 cm pora garść śliwek suszonych garść żurawiny przyprawy: gałka muszkatułowa, pieprz, sól, majeranem liść laurowy Wykonanie Do dużego garnka wkładam marchew ,pietruszkę,seler ,listek cebulę i sól zalewam wodą i wkładam po porcjowaną(...)pora )oraz namoczoną bułką ,dwa razy. Do masy dodaje jajka , pieprz , 1 łyżeczkę pieprzu . 1 łyżkę majeranku.1 łyżeczkę gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje śliwki i żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną bułka. piekę ok 2 godzin Wilgotność mojemu pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
Eli GotowanieRozbicie, panierka ,smażenie i już . Szybko ,nawet smacznie ,ale czy o to chodzi ? . Przecież można smacznie i trochę inaczej. Składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe śliwki suszone 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól,pieprz,do smaku 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem(...)oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego,pokrojoną w piórka cebulę , na koniec śliwki. Zwinąć w rulon. Krok 3 . Każdy schabowy rulon obtoczyć w mące i smażyć . Krok 4 . Do rondla przełożyć roladki ,podlać wodą lub bulionem i przykryć. Krok 5 . Dusić
Eli Gotowaniekombinacji robić . Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji. Składniki 2 kg schabu ½ kg mięsa mielonego 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka pieprzu mielonego garść śliwek suszonych sznurek bawełniany Wykonanie - Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać do mięsa mielonego dobrze wymieszać Odstawić do lodówki na dobę. - Do przegotowanej letniej(...)rozłożeniu był kwadratowy płat Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny. Odstawić do lodówki na dobę. - Śliwki pokroić drobno , wymieszać z mielonym mięsem. Płat schabu rozłożyć, mięso mielone wyłożyć , równo rozprowadzić. - Ostrożnie zwinąć i co 2-3 cm obwiązać sznurkiem
Eli Gotowanienaleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami 1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli odrobina oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy owoce (w tym wypadku śliwki, najlepiej posypane cynamonem) Mleko zmiksować
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚledź to bardzo popularna przystawka, najczęściej podawana w śmietanie lub w oleju. Ja proponuję dziś na słodko. Składniki: 3 matiasy śledziowe, 5 dużych suszonych śliwek, Kilka goździków, Łyżeczka cynamonu, Odrobina papryki chilli, Oliwa, Cebula Rzeżucha, jak dekoracja. Śledzie wymoczyć w wodzie a następnie wypłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, Na dno naczynia położyć pokrojoną w plastry cebulę(...)poukładać pokrojone śledzie oraz śliwki. Następnie doprawić wszystko cynamonem, goździkami i papryką chilli. Całość zalać oliwą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można posypać śledzie rzeżuchą, która podobno poprawia blask oczu
Smaki Przyprawy i Kolorycebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli(...)zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać
W kuchni u Monikisuper smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka z grubym dnem (na spód wcześniej wlewamy łyżkę wody
Mienta blogczosnku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych 0.5 szklanki oleju rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec(...)wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki. Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170st i pieczemy 1.5 godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi dzień
Kuchnia w czekoladzieKrem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą(...)poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Schładzamy minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Smacznego
Kuchnia w czekoladziemięty. Śmiało można zakręcić i wziąć ze sobą do pracy. Skusicie się na takie śniadanie? Składniki: Na 3 porcje: 250ml jogurtu naturalnego gęstego 30ml syropu z mięty 10 śliwek 1/3 świeżego ananasa (ew. 1/2 puszki) 3 batony musli np domowe ok 10dkg słodkich wiśni Sposób przygotowania: Owoce umyć i wydrylować. Jogurt połączyć z syropem miętowym. Batony musli pokruszyć na mniejsze(...)części. W słoiku układamy warstwami najpierw połówki śliwek, odrobinę jogurtu, pokruszone batony musli, znowu kilka łyżek jogurtu, ananas pokrojony na kawałki, reszta jogurtu i wydrylowane wiśnie. Schładzamy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)zrobiłam to warstwami. UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś 2 cm luzu od pokrywy. Zalewamy to wywarem
ClauditteMissCookingWakacje zakończę pyszną sałatką z pysznymi brzoskwiniami, śliwkami i jeżynami. Do tego trochę boczku i rukola, ale jeśli za nią nie przepadacie to spokojnie możecie zamienić na inną sałatę. To bardzo letni posiłek , soczysty, kolorowy, ale też pożywny i przede wszystkim pyszny. Brzoskwinie można upiec na ruszcie albo na patelni grillowej. Owinięte wędzonym boczkiem nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle(...)brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów. Na ruszt wrzućcie też przy okazji wątróbkę z boczkiem, śliwkami i gruszkami - to dopiero jest cudowne! Takie zawijaski upieczone na grillu albo choćby w piekarniku są prawdziwym przysmakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza