Oliwki z derenia - fałszywe oliwki

Oliwki z derenia - fałszywe oliwki

Oliwki z derenia - fałszywe oliwki

Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała 300-letnią tradycję, wpływów włoskich na polską kuchnię. Oliwki jednak były bardzo drogie i nie wszystkich było na nie stać. Pojawiały się na stołach ludzi bardzo zamożnych. I jak to zwykle bywa, ludzie zaczęli szukać tańszych zamienników, tak zwanych „erzaców”. Popularne były oliwki z niedojrzanych śliwek. Również tarnina czasem pojawiała się w roli oliwek. Natomiast na bogatszych stołach pojawiał się marynowany dereń udający... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.