moim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców wsypałam 350 g tego cukru. Dzięki temu dżem nie będzie bardzo słodki. a taki lubię najbardziej. Do bułeczek czy rogali będzie w sam raz. Do przełożenia biszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam(...)owoce puściły sok , a cukier lekko się rozpuścił. 2. Gdy owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by śliwki się rozgotowały 3. Po tym czasie przelałam dżem do idealnie czystych, małych słoiczków, przykryłam czystymi, suchymi dekielkami, zakręciłam i już ich nie pasteryzowałam. Moje uwagi : Dżemu należy wlewać jak najwięcej (prawie
Proste Potrawyfiletów z mintaja ( mrożonych lub świeżych ) 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 2 goździki szczypta cynamonu łyżeczka miodu majowego ( lub miodu pszczelego dla niealergika ) sól i pieprz cytryna olej rzepakowy Filety rozmrażamy i osuszamy. Mintaja nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości
Atlas Smakówbyć przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki miksujemy na gładko. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez pół godziny. Czynność
Atlas Smakówziemniaki ( ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, przecisnięte przez praskę ) śliwki ( dojrzałe, wydrylowane, opruszone cukrem; zimą można użyć mrożonych ) mąka pszenna ( dosypujemy stopniowo do uzyskania porządanej konsystencji ciasta ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka ( dla nie alergików ) Do miski wkładamy zmielone ziemniaki i wyrównujemy wierzch. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na pozostałe ziemniaki a puste miejsce uzupełniamy mąką pszenną(...)ziemnieczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię
Atlas Smakówjuż na dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą. Uwielbiam kompoty. Być może przez tę niesamowitą tęsknotę(...)jedyne na co mamy ochotę to zagrzebać się pod kocem z ciekawą książką i delektować się korzennym nektarem. Przepis na korzenny kompot śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu Wszystkie składniki wkładamy
Rozpustne gotowaniedeser przepełniony gorzką czekoladą. Deser wymaga troszkę pracy ale jest dość niepowtarzalny i warto go przetestować. Składniki: Pieczone jabłka: jabłka (ilość w zależności od potrzeb) suszone śliwki (po 3 do każdego jabłka) ok. 4 łyżeczki startej mlecznej czekolady (1 na jedno jabłko) Masa czekoladowa na spaghetti: 40g gorzkiej czekolady 220g mąki 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu(...)wydrążenie ich w taki sposób aby nie zrobić w nich dziury na wylot . Następnie do wydrążonych jabłek wsypujemy po łyżeczce startej czekolady, i układamy po 3 suszone śliwki. Brzegi jabłka smarujemy rozpuszczoną czekoladą, która została nam z serduszek. Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 15 minut w zależności od wielkości jabłek -jabłka powinny się lekko podpiec
dlaSmaQDzisiaj przepis z Maminego zeszytu. Jabłecznik pyszny i na prawdę wart polecenia ! Składniki : 1 kg jabłek 2/3 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 1/3 szklanki pokrojonych daktyli garść drobno pokrojonych płatków migdałowych 2 szklani mąki 3 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Jabłka kroimy w kostkę, drobno kroimy także daktyle i suszone(...)śliwki. Dodajemy 1/5 szklanki cukru, 1 łyżkę cynamonu oraz drobno posiekane płatki migdałowe.. Mieszamy - zostawiamy na godzinę. Jajka ucieramy ze szklanką cukru, do miski przesiewamy także mąkę, sodę , proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem. Następnie powoli dodajemy nasze jabłka - mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 45minut. Smacznego
dlaSmaQoleju, u mnie filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli od SEKO marynowana papryka orzechy pecan u mnie od SKWORCU suszone śliwki kalifornijskie u mnie od SKWORCU olej lniany sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek Śledzie odsącz z oleju na sitku i oddziel płaty od cebuli, niewielką ilość cebuli(...)poszatkuj drobno. Śliwkę pokrój w cienkie paseczki i dodaj do śledzia. Orzechy pecan pokrój drobno, ale nie za drobno i poddaj szybkiej obróbce termicznej na suchej i rozgrzanej mocno patelni. Dodaj do całości. Pokrój w kosteczkę paprykę, niedużo. Posól popieprz, dodaj listki tymianku. Wymieszaj. Zalej olejem lnianym, delikatnie przemieszaj. Można podać od razu, można po przegryzieniu. Ja ugrillowałam grzaneczki
Z Kuchni Do Kuchnizrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS. Składniki: około pół kilograma jarmużu pół kilograma pieczarek 2-3 cebule 2-3 pomidory kilka suszonych śliwek przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju do dużego garnka, po 3 minutach dodać pokrojone na 4 części(...)minut. W międzyczasie poszatkować umyty jarmuż (grubsze ogonki można cały czas dodawać do duszących się pieczarek). Do pieczarek dodać jarmuż, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz śliwki. Dodać około 1 szklanki wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut, doprawić. Świetnie smakuje na zimno. Smacznego
greenscarfDeser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu tutaj [ klik ] Polecam gorąco i życzę smacznego. Tarta ze śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa jabłkowa 3 spore jabłka 10 suszonych śliwek 11 suszonych moreli sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Składniki na spód cista zmiksować razem na gładka masę (najprościej jest to zrobic w wyciskarce slimakowej, ale dobry malakser też(...)jest najpierw namoczyć morele) Powstałą masą wykleić spód tortownicy 2 jabłka pokroić na cienkie plastry, jedno zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny by nie ciemniały Śliwki i morele zmiksować z cynamonem na gładka masę, dodać do jabłek i delikatnie wymieszać do połączenia składników Mase jabłkową wyłożyć na spód i schłodzić Gotowe - mniam :) Podałam z kremem
pyszne zdrowościpyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurczaka(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Passatę, ketchup, powidła, ocet balsamiczny, miód oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym
DefinicjaSmakupszennej) 2 jajka pół szklanki ( można więcej) cukru demerara pół szklanki oleju roślinnego 300g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 morele 3 śliwki dodatkowo cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. W jednej misecze wymieszać wszystkie sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać olej, oraz(...)jogurt. 3. Morele i śliwki umyć i pokroić w sporą kostkę. 4. Połączyć składniki suche z morkymi za pomocą łyżki lub szpatułki ( nie miksować!). Mogą pozostać nieduże grudki. 5. Na koniec dodać pokrojone owoce i delikatnie wymieszać. 6. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokośći. Piec ok 25 min w 170 stopniach. 7. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
DefinicjaSmakudzieła kochani :D Składniki: 15-20 g startej na wiórki gorzkiej czekolady- im więcej % kakao tym lepiej- u mnie 78% 1 szklanka sezamu 2 łyżki miodu 3 suszone śliwki pokrojone w małe kawałeczki Dodatkowo potrzebne będą: folia spożywcza mała keksówka bądź foremki ceramiczne/filiżanki- u mnie małe foremki cermiczne w kształcie prostokącików młynek do kawy/bledner- ja użyłam elektrycznego młynka(...)kawy Przygotowanie: 1. Zemleć sezam w blenderze bądź młynku do kawy. Od czasu do czasu otwierać młynek i zdejmować sezam ze ścianek 2. Dodać miód oraz wiórki czekolady oraz śliwkę 3. Zemleć całość aż do połączenia się mas i powstania gładkiej masy chałwowej. Zajmuje to zaledwie kilka minut. 4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. 5. Chłodzić w lodówce
KreatywnePinyowoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża i dzieci. Mama jabłka ścierała na tarce(...)mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy
bistro mama