śliwka - 11236 przepisów (strona:356/750)

Pasztet z kaczki 114

warzywa z rosołu, u mnie bez marchewki, bo zjedliśmy ją z rosołem • 3 ziemniaki ugotowane • 1 szklanka śmietanki 30% • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego • 1 szklanka śliwek suszonych • sól, pieprz do smaku • gałka muszkatołowa • 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ziemniaki i warzywa(...)rosołu – pietruszka, seler, por, cebula. • Dodać śmietanę, siemię lniane, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. • Wymieszać mięso z natką pietruszki i pokrojonymi śliwkami suszonymi. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe, aluminiowe keksówki. • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 122

początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki miodu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 szklanki oleju • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • kilka orzechów włoskich do posypania Wykonanie: • Cebulę obrać(...)pokoić w cienkie półplasterki. • Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie. • Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. • Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. • Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe. • Ostrożnie przemieszać, wyłożyć

To co kocham
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 138

musztardy francuskiej Octim – sól, pieprz cytrynowy do smaku – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oleju Sos imbirowo-śliwkowy – 6 dużych żółtych śliwek – kawałek imbiru, ok. 8 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego Octim – sól, pieprz do smaku Dodatki(...)Następnie dodać obrany i pokrojony w kostkę imbir oraz pokrojoną białą część trawy cytrynowej. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut. – Dodać wypestkowane śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. Składanie dania – Na talerzu położyć po 2 plastry

To co kocham
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 160

Składniki: aronia 5 kg, śliwki węgierki 2 kg, cukier 3/4 kg, cynamon 1 łyżka, 3:1 żelfix 2 opakowania, woda 1 litr w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 621

ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru  200 g masła  na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych  łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich  100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka  dodatkowo:  1/2 szklanki rumu 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Śliwki posiekać, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe dodatki do świątecznych wypieków 132

domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki(...)rodzynek  3/4 szklanki rumu   Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca.  Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska 0,75 kg kaszy manny 400 g gotowanych kasztanów 50 g śliwek wędzonych 1 laska cynamonu pół gałki muszkatołowej 75 g migdałów płatków 100 ml miodu wielokwiatowego 1 l mleka 0,75 kg jabłek 4 jajka 50 g cukru 1 szczypta szafranu(...)Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki i kasztany gotujemy w maraschino razem z laskami cynamonu ok. 10 minut. Do kaszy manny dodajemy miód, sok z limonki oraz migdały i blendujemy starannie. Jabłka przecieramy przez przecierak, studzimy

Wiem co jem
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 145

płatków jaglanych 60 g płatków pełne ziarno Lubella łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat (lub dowolne owoce do dekoracji) Banany rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków (można też zblendować jak ktoś woli) dodajemy(...)miód, płatki, bakalie i całość dokładnie mieszamy (orzechy i śliwki, muszą być drobno posiekane). Tak przygotowaną masą wylepiamy foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale może to być metalowa forma, tylko pamiętajcie by ją posmarować tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut. Upieczone miseczki po ostudzeniu napełniamy serkiem i dekorujemy owocami. Ja użyłam

Cynamonowe szczęście
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 187

mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku(...)brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (nie trzeba go smarować) łączymy mięso z kapustą i mieszamy, dodając część wywaru - ale tylko tyle, by się łatwo mieszało. Kroimy suszone śliwki, jabłka ścieramy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do brytfanny. Na wierzch można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze

Kuchnia od dwojga
Schab w sosie śliwkowym 291

zrobić dzień lub dwa wcześniej i nie martwić się przygotowaniami. Z tego powodu często gości na naszym świątecznym stole :) Składniki: 10 plastrów schabu bez kości 6-8 suszonych śliwek kalifornijskich 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka mąki pszennej\ olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso lekko rozbić, doprawić sola i pieprzem. Smażyć partiami na rozgrzanym(...)wlać ok. 3 szklanki wody i podgrzewać - wymywamy w ten sposób cały smak, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa. Zalać płynem mięso w rondelku. Dodać suszone śliwki, rozmaryn, miód i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Spróbować sosu - doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Pół szklanki wody wymieszać bardzo dokładnie z płaską łyżką mąki. Dodać płyn

Kulinarne Inspiracje
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 121

miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe. Składniki 2 banany 2 jajka 1,5-2 szklanki płatków owsianych cynamon śliwki Wykonanie Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Czernina, czarna polewka 194

marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy(...)zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy. Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka! 163

rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można przechowywać kilka dnia w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoju. Nadają się idealnie też na prezent ;-) Zapraszam po przepis ;-)) SKŁADNIKI(...)kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko  Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut

SMYKWKUCHNI
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 213

obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso, które jest na kościach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 176

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne  z plastrami gruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania