Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka

Pamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Brzostek, gmina Brzostek, powiat dębicki W naszym regionie pamułą nazywa się gęstą zupę owocową, zabielaną śmietaną i doprawianą na słodko. Najczęściej pamułę gotuje się ze śliwek, w tym ze śliwek suszonych, jednak w sezonie letnim w wielu zakątkach Podkarpacia gotuje się zupy owocowe z wiśni, czereśni czy jabłek. Pamułę z jeżyn gotuje się w okolicach Brzostka. Zupę zagęszcza się śmietaną i mąką. Podaje się ją na gorąco lub na zimno, ale zawsze z gorącymi ugotow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.