Składniki : ok. 70 dag śliwek 30 dag jagód cukier żelujący 2:1- 500 g Przygotowanie : Odmierzone, umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki Jagody umyć, osączyć na sicie Owoce wsypać do garnka, zasypać cukrem żelującym, ewentualnie dodać kilka łyżek wody, wymieszać Zagotować ciągle mieszając (na małym ogniu), przez ok.3 min Zestawić z ognia, gdy pojawi się piana mieszać aż do jej zaniku Gorącą masa owocową napełniać czyste, suche słoiki, przykryć dekielkami Słoiki zakryć kocem do dnia następnego. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula