Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty

Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty

Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty

Oto główny sprawca dzisiejszego wydarzenia ;)  Fenkuł „włoski”, czy też inaczej koper „włoski” to aromatyczna, pachnąca anyżem bylina, której łodyga potrafi osiągnąć 170cm wysokości.  Do Europy Środkowej sprowadzili go Benedyktyni we wczesnym średniowieczu. W kuchni włoskiej i francuskiej do dziś niezbędny. A ja postanowiłam użyć go dziś do przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;)     Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sajkofanka smaku

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Autor

SajkofankaSmakuSajkofankaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

susz, włoska, kurczak, miód, śliwka, piersi, pierś, pierś kurczaka, kurczak w miodzie, sosy, francuskie, sos sojowy, kasza, marynaty, pierś z kurczaka, kurczak w marynacie, kurczak ze śliwkami, czosnek, koper, kurczak z czosnkiem, gotowany kurczak, sos do kurczaka, kurczak po włosku, pierś w marynacie, sos ziołowy, masło czosnek, kurczak na parze

Inne przepisy z Sajkofanka smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.