Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku, bo mięso będzie miało tylko delikatny aromat. Będzie kruche i soczyste. Składniki 400ml jogurtu naturalnego 4 – 5 ząbków czosnku sól pieprz zioła prowansalskie ok. 1 kg karkówki Czosnkowa marynata do karkówki – przepis(...)plastry, solimy, pieprzymy i marynujemy w jogurcie z czosnkiem . Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc. A tutaj macie inne PRZEPISY NA DANIA Z GRILLA ! Artykuł Czosnkowa marynata do karkówki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy wiedzieć jak przygotować odpowiednią marynatę. Karkówka w jogurtowej marynacie może stać się Waszym popisowym daniem, jeśli przygotujecie ją na podstawie tego przepisu… Cały szkopuł tkwi w tym, aby mięso odpowiednio długo się marynowało i przeszło(...)przepis… Składniki ok. 1 kg karkówki jogurt naturalny 400g 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie świeżo zmielony pieprz Karkówka w jogurtowej marynacie – przepis Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nie rozbijamy ich, bo za bardzo wyschną na grillu. Pozostałe składniki mieszamy tworząc marynatę jogurtową. Karkówkę obtaczamy w przygotowanej marynacie i wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój(...)ulubiony alkohol lub drinka w miejsce zwykłej marynaty lub jako dodatek do niej otrzymamy zupełnie nowy i zaskakujące smaczny posiłek. Alkohol bez względu na rodzaj ma doskonałą moc marynowania. Dobrze przenika do mięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie
naRuszcierazem karkówka w zielonej marynacie. To kolejne próby z wieprzowiną ze znakiem PQS (Pork QUALITY SYSTEM ). Poprzednio robiłam karkówkę wieprzową w ostrej marynacie. Wyszła znakomicie. Kotlety w marynacie z czosnku i pietruszki też są świetne - miękkie, kruche i bardzo smaczne. To zasługa dobrej jakości mięsa i smacznej marynaty. Smażyłam na patelni(...)grillowej, ale sądzę, że to również dobra propozycja na tradycyjny grill. Polecam! składniki1 kg karkówkimarynatapęczek pietruszki4 ząbki czosnkusólpieprz4 łyżki oliwy z oliwekprzygotowanieSkładniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7 szt.. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron marynatą , ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć
Stare GaryNajlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim. Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem(...)każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków mięsa. Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw
naRuszcieNajlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim. Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem(...)każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków mięsa. Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw
naRuszcieMarynata na bazie miodu i musztardy to jedna z moich ulubionych.Składniki:70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości)Marynata:3-4 łyżki musztardy4-5 łyżek mioduolejsól, pieprzodrobina solu z cytrynyzioła prowansalskieSposób przygotowania:1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy.2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki.3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Aniprzyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka(...)grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej
Czerwień i błękitoliwy100 ml czerwonego wina6 ząbków czosnku, zgniecionego1 cebula pokrojona w kostkę1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego pieprz+ dodatkowo sólprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, włożyć do odpowiedniego naczynia. Składniki marynaty wymieszać, zalać ligawę, przykryć folią, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. W międzyczasie parę razy mięso przewrócić. Wyjąc z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej. Mięso(...)wyjąć z marynaty osuszyć posolić. W garnku z grubym dnem nadającym się do piekarnika rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Podlać 2 - 3 dużymi łyżkami marynaty i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę - gotowe mięso powinno mieć w środku temperaturę 55 – 60 stopni C.W trakcie pieczenia
Stare Garymówią od czasu do czasu grill nie jest zły. Choć ja osobiście nie znam osoby nie lubiącej potraw z grilla. Do przygotowania marynaty użyłam tym razem między innymi gotowej przyprawy, ale nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie. I dzięki temu skrzydełka wyszły bardzo smaczne.9 dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki granulowanego czosnku1/2 łyżeczki ostrej papryki3(...)miodu płynnego PRZYGOTOWANIE:Skrzydełka umyć i odciąć z nich cienkie części, które można wykorzystać potem do wywaru na zupę. Osuszyć skrzydełka i przełożyć do woreczka przeznaczonego do żywności. Składniki marynaty umieścić w miseczce, wymieszać marynatę i przełożyć ją do woreczka ze skrzydełkami. Woreczek zawiązać lub zamknąć struną ( w zależności jakiego woreczka użyjemy ). Chwilę wszystko masować aż marynata pokryje skrzydełka
Ewa w kuchniSałatkę śledziowa z jarzynami.Ja najbardziej lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom(...)pachnące goździki. Przetestowałam już te śledzie na Piotrku, który stwierdził, że śledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je.Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie:Składniki:3 Śledzie typu matias300 ml mleka2 pomarańcze1 cytryna1 limonka1 mandarynka4 goździki2 łyżki oliwy z oliwekKolorowy pieprz½ czerwonej cebuliMatiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety schabowe(...)kości rozbić tłuczkiem i dobrze je w marynacie namoczyć - schować do lodówki na 2 godziny schabowe z marynaty obtaczać w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z obu stron ziemniaki młode ugotować w osolonej wodzie, buraczki konserwowe zetrzeć na grubszych oczka tarki i wmieszać z pokrojoną cebulką, cukrem, solą, pieprzem schabowe
W Mojej Kuchni Lubięczerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku na marynatę: - półtorej szklanki wody - pół szklanki octu winnego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie(...)brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny być miękkie jeśli nie dostawić na kolejne minuty. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej pokrojone w kostkę, a wcześniej obrane buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć
Kubki smakuswój gust :)Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)12 listków bazyliiok 10 papryczek chili (u mnie zielone)Składniki na marynatę:1/2 łyżki gorczycy1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu4 ząbki czosnku1/2 łyżki soli500 ml białego octu winnego650 ml wody 2 łyżki płynnego mioduMarynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać(...)przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem). Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:4 nieduże udkaMarynata:kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki1 płaska łyżeczka soli2 zmiażdżone ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki olejuświeży rozmarynSposób wykonania:1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia
Kuchnia domowa AniPolędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt może być tak pyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-) 400g polędwiczek wieprzowych1 kostka rosołowa1,5 łyżki miodu 100ml wody100ml jogurtu2 ząbki czosnku szczypta soliszczypta pieprzuszczypta słodkiej papryki1(...)Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy miód. Czosnek wyciskamy, dodajemy jogurt i przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy polędwiczki, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h. 2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości. 3. Podajemy
Szefowa kuchniZaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiuSkładniki: 70 dag piersi z kurczakasoł morska, pieprz mielony Kamismarynata:duzy kubek jogurtu greckiegook.10 gałązek tymiankusok z połowy cytrynyskórka otarta z jednej cytrynysól morska ziołowa Kamis(...)miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy tez sól ziołową i pieprz. Każdą porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam na całą noc do lodówki. Grilujemy z obu stron do momentu ścięcia mięsa i lekkiego zarumienienia
Z Majeczką w kuchnitarce. Liście limonki kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli kroimy w krążki, pestki wyrzucamy, ziarna pieprzu zgniatamy nożem, a liście kolendry siekamy (potrzebujemy około 2 łyżki). Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą.2. Łososia dokładnie nacieramy marynatą, układamy na talerzu jeden dzwonek na drugim, szczelnie obwiązujemy folią spożywczą. Na tym kładziemy deskę, obciążamy (na przykład puszkami) i wkładamy(...)łyżeczki), łączymy w miseczce s sokiem z limonki i majonezem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby dressing się przegryzł.4. Łososia myjemy z nadmiaru marynaty, obkrawamy ze skóry, kroimy na kawałki i bardzo dokładnie wyciągamy wszystkie ości. Siekamy, ale nie za drobno - nie chcemy, żeby zrobiła się papka.5. Łososia podajemy z łyżką dressingu i cząstką limonki
Tajskie smaki