Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoikZALEWA: 2 czubate łyżki
W Mojej Kuchni LubięNo i kolejna sałatka na zimę! Idealna również teraz dla tych co podróżuja, grilują, przebywają w towarzystwie. Idelana zakąska,przekąska..do kanapek, do bułek...do ziemniakow
Z Kuchni Do KuchniSłodko piwna marynata Tamari Idealnie pasuje do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Może być także świetnym sosem do fastrygowania wędzonego drobiu oraz zredukowana może być osobno świetnym sosem. Pasuje również świetnie do grillowanej kukurydzy. Składniki: ¼ szklanki sosu Tamari ¼ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku ¼ szklanki ciemnego piwa 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)dokładnie wymieszać, wykorzystać do marynowania w temperaturze pokojowej, albo do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Redukując marynatę do konsystencji gęstego syropu otrzymamy wyjątkowy sos. Cytrusowa marynata Ta cytrusowa marynata po prostu idealna do wieprzowiny Składniki: Sok z 4 limonek (około ½ szklanki) 1 łyżka oleju roślinnego 3 wyciśnięte lub zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego ½ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli
naRuszcieGrillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata(...)letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki (na całą noc). Po dwóch godzinach wyjmujemy (galaretka skrzepła) i wstawiamy na 60 sek. do mikrofali. Gdy galaretka się rozpuści, mieszamy dokładnie mięso z marynatą i wstawiamy ponownie do lodówki. Po godzinie (może 1,5) powtarzamy tę czynność, ale tym razem mięso z rozpuszczoną marynatą przekładamy do woreczka na mrożonki. Szczelnie zamykamy (gumką recepturką
mojewypiekiinietylkodrobiowa pachnie wspaniale, jest delikatna w smaku, chuda, prawie dietetyczna, idealna do kanapek i najważniejsze- nie zawiera konserwantów i sztucznych polepszaczy. Wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście godzin w najprostszej marynacie, następnie posmarować inną, również bardzo prostą marynatą, upiec i cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny. Spróbujcie Składniki: – duży kawałek filetu z piersi indyka ( ja biorę 800g, do kilograma(...)litr ciepłej wody – 2 łyżki soli – 1 łyżka cukru trzcinowego – 4 goździki – 5 ziarenek ziela angielskiego – 10 ziarnek pieprzu czarnego – 4 listki laurowe Marynata do pieczenia – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka kurkumy – 4 ząbki czosnku
Smaki Arminekaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a część tłuszczu zawartego w mięsie wytapia się w trakcie pieczenia. Jak zamarynować mięso i warzywa na grilla Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet(...)drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa lub ryb. Do marynowania mięsa nie należy używać naczyń
Cztery FajeryWitam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu(...)papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty (cebulę i czosnek również) oraz przyprawy
Uwaga Babcia Gotujepilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :) Składniki marynaty do kurczaka: 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku około 6 łyżek oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska(...)łyżeczka ziół prowansalskich 1 czubata łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Składniki marynaty do ziemniaków: około 3 łyżek oliwy 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat) POST NIESPONSOROWANY szczypta soli (można nie dodawać) szczypta pieprzu Pozostałe składniki (2 porcje): 4 pałki z kurczaka 0,75 kg małych ziemniaków garść posiekanej świeżej
Smak mojego domuKochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych przepisów. Kurczak to obecnie jedno z najpopularniejszych rodzajów mięsa w Polsce. Jest ono najczęściej kupowane i przygotowywane, chyba ze względu na dostępność, cenę i prostotę przepisów. Jeśli jednak dobrze dobierzecie dodatki i składniki(...)sosu sojowego 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Kurczak w ostrej marynacie – przepis Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy umytego wcześniej kurczaka. Przekładamy go do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miała być i była romantyczna kolacja … pyszny kurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny(...)obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie to propozycja na szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne danie z grilla. Sekretem tych szaszłyków jest paprykowa marynata. Możecie na patyczki do szaszłyków nabić dowolne składniki – ja wykorzystam dwa rodzaje papryki, czerwoną cebulę i szynkę wieprzową. Jeśli akurat pogoda nie jest najlepsza to możecie je upiec na kratce w piekarniku. Składniki patyczki(...)szaszłyków 1 kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (najlepiej czerwone) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka Składniki na marynatę 6 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki odrobina majeranku sól pieprz Szaszłyki z szynki w paprykowej marynacie – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy olej wraz z przyprawami. Następnie mięso kroimy w dużą kostkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miodowa marynata do mięsa. Przepis krok po kroku. W sezonie letnim przepisy na marynaty grillowe są na wagę złota. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami jedną z moich ulubionych kompozycji smakowych. Miodowa marynata do mięsa z grilla idealnie komponuje się zwłaszcza z karkówką, ale udka(...)roślinnego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, czarny pieprz Przygotowanie: Karkówkę przełóż do dużej miski. Dodaj składniki marynaty: miód (można go lekko podgrzać, będzie płynniejszy), musztardę miodową, sos jasny sojowy, olej roślinny, utarty czosnek, posiekany tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso dokładnie natrzyj składnikami marynaty
kuron.com.pl