Dziś zapraszam Was na soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp . Pomysł powstał spontanicznie i co najważniejsze sprawdził się w 100%. Piersi wyszły pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Najpierw były chwilę grillowane na patelni grillowej, a następnie duszone w sosie, co wpłynęło na ich soczystość. Chwila w kuchni, a efekt… sami spróbujcie My uwielbiamy takie obiady Składniki(...)łyżki oleju 1 i 1/2 łyżki Marynaty 1000 Wysp (u mnie od Skworcu) 3 piersi z kurczaka Do przygotowania sosu: 1 cebula + olej do podsmażenia około 950 ml wody 1 łyżeczka Marynaty 1000 Wysp 2 duże liście laurowe (u mnie od Skworcu ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa (u mnie od Skworcu ) Przygotowanie: W miseczce mieszamy
Słodkie okruszkiPolsce i jeden z największych w Europie Środkowej przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych.Co jakiś czas wprowadza na rynek nowe produkty..tym razem mam przyjemność przetestować marynaty, dostępne są 4 rodzaje.Ja na początek wykorzystałam kurczaka i marynatę ze słodką papryką i ziołami.Taką marynatę można wykorzystać nie tylko do kurczaka ale także do mięsa wieprzowego lub wołowego.Mięsko(...)marynaty można usmażyć, udusić lub upiec. "Marynaty Kujawski to połączenie naturalnych składników, takich jak słodka papryka, bazylia, cząber, jałowiec z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Nie zawiera substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, aromaty czy barwniki. Bazuje wyłącznie na dobrze znanych składnikach, połączonych ze sobą w odpowiedniej proporcji, dzięki czemu jest produktem gotowym do użycia, nie wymagającym dodatkowego przygotowania. Nadaje wspaniały
Moje domowe kucharzeniePieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób marynuje warzywa przed pieczeniem(...)bazie jogurtu można sporządzić marynatę do kurczaka lub ryby . Byłam zachwycona pieczonymi warzywami, które podała nam na obiad. Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa Składniki: 4 porcje 1 cukinia
codojedzeniaWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie śledzi w marynacie korzennej, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki to na pewno tak przygotowane śledzie będą mu smakować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 125 ml oleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy
Uwaga Babcia Gotujeświeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na zasmażkę: 40 g mąki pszennej 40 g masła(...)podania: ugotowane kopytka lub gnocchi (około 500 g) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZEPIS TRADYCYJNY 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn drobno siekamy
My Culinary Artpieczywa nie ujmuje jej smaku, nawet podana sama lub w bułce paleo jest równie doskonała. Kolendra, limonka, pomarańcz to zestaw, który jej nadaje egzotycznego smaku, a powstała z nich marynata doskonale komponuje się z pieczenią. Kluczem jest oczywiście bardzo dobra jakoś mięsa, ale jak czytacie blog na pewno już o tym wiecie. Sam przepis jest stworzony przez gwiazdę kuchni amerykańskiej(...)właśnie On spopularyzował Food Tracki w Stanach, a sam film jest luźno inspirowany jego biografią. Dobra, dość pisania przejdźmy do samego przepisu: Mięso: 2kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: ¾ szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka kolendry łyżka skórki z pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki liści mięty 8 ząbków czosnku ½ łyżki oregano 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
PaleoLifepysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru sól , pieprz MARYNATA 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego, winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze(...)sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie
cool and mintySkładniki: 1 kg różnych elementów kurczaka (pałki, skrzydełka, podudzia - łączna waga to 1kg); Marynata: 200 ml ostrego ketchupu; 1/2 opakowania ostrej papryki w proszku (około 10 g); 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (około 10 g); 125 ml soku pomarańczowego; 3 łyżki miodu; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki majeranku; 1/2 łyżeczki oregano; 1/2 łyżeczki bazylii; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Elementy kurczaka umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wsypać/wlać do miski i dokładnie wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć wszystkie kawałki kurczaka, przykryć folią aluminiową/spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie zamarynowane kawałki kurczaka ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym/formie do pieczenia. Naczynie żaroodporne/formę do pieczenia przykryć przykrywką
Gospodyni Miejskapatyku? Zobacz, jak iguana wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 287 kcal | 37 g białka | 19 g węglowodanów | 7 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 + 20 min) Do rondelka wsypujemy czubatą łyżkę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się lekko skarmelizuje (powinien być jasno brązowy). Następnie dodajemy colę, sos sojowy, ketchup, przeciśnięty przez(...)praskę czosnek i łyżeczkę soli. Gotujemy marynatę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż większość płynu wyparuje (co najmniej do 1/3 początkowej objętości), tak aby marynata miała konsystencję podobną do płynnego miodu (musi być na tyle gęsta, żeby nie ześlizgiwała się z mięsa podczas grillowania). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę
Nerds KitchenROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wvrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish which doesn’t require(...)Dowolne warzywa: 1 zielona papryka 1/2 średniej cukinii 1/2 sporego pora 1 średnia cebula 1 spora marchewka 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek, natka pietruszki Marynata: oliwa sos sojowy musztarda ostry sos miód ulubione zioła, czosnek sok z połowy cytryny INGREDIENTS: 1 chicken (approx. 1,5 kg) Any vegetables: 1 green papper 1/2 medium zucchini 1/2 big leek
Martyna Cooksmorelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego ok 200 g suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu(...)łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, mięso w międzyczasie przekręcić aby dobrze przeszło marynatą
Monia miesza i gotujeksiążki Pascala Brodnickiego „Po prostu gotuj!”. Choć w międzyczasie powstało już wiele modyfikacji dotyczących przygotowania takiego kurczaka (chociażby zastąpienie puszki z piwem na butelkę lub użycie innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna(...)miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego sposobu przygotowania drobiu, to koniecznie musicie to nadrobić! To jak, zabieramy się do pieczenia? :) Składniki: 1 cały kurczak 1 puszka jasnego piwa Marynata: 5 gałązek świeżego tymianku (same listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego
MyCookBook.plksiążki Pascala Brodnickiego „Po prostu gotuj!”. Chodź w międzyczasie powstało już wiele modyfikacji dotyczących przygotowania takiego kurczaka (chociażby zastąpienie puszki z piwem na butelkę lub użycie innej marynaty czy mieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna(...)miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego sposobu przygotowania drobiu, to koniecznie musicie to nadrobić! To jak, zabieramy się do pieczenia? :) Składniki: 1 cały kurczak 1 puszka jasnego piwa Marynata: 5 gałązek świeżego tymianku (same listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego
MyCookBook.plSkładniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka(...)doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumiano Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec Do garnka wlewamy
Proste Potrawy