marynaty - 6066 przepisów (strona:12/405)

Polędwica z dzika - gotowana 238

Składniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 goździki 3 ziarna jałowca Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka(...)doprowadzamy do wrzenia. Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumiano Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec Do garnka wlewamy

Proste Potrawy
Grillowany filet z kurczaka z fenkułem i papryką 132

selerem. Ponieważ to łagodne w smaku warzywo, warto przyprawić go czymś bardziej wyrazistym. Często stosuje się w tym celu kolorowy pieprz. Delikatnie pikantny będzie również kurczak, gdyż do marynaty dodamy szczyptę chili. W zależności od upodobań możemy zresztą manipulować ostrością marynaty i dodać chili więcej niż w przepisie (ale ostrożnie!). Co do samego kurczaka, to jest on równie łatwy(...)mała czerwona papryka (200g) 1 mała zielona papryka (200g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Marynata 8 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka tymianku szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli Instrukcje Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki

Kulinarna Pokusa
Przepis na Pyszne Skrzydełka na Obiad z Piekarnika 180

Witam serdecznie Propozycja na pyszne skrzydełka w marynacie na obiad. Po upieczeniu są delikatne, soczyste i aromatyczne także polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg skrzydełek drobiowych sól, pieprz na marynatę: 100 ml soku z cytryny (sok z około 2 cytryn) 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu(...)Skrzydełka drobiowe na obiad  https://www.youtube.com/watch?v=7Fsn-0Dtpp4 Przygotowanie: Do miski w której będę marynowała skrzydełka daję sok z cytryny, olej, przyprawy, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do marynaty i mieszam dokładnie rózgą. Do tak przygotowanej marynaty wkładam umyte i osuszone skrzydełka, mieszam tak żeby skrzydełka były całe pokryte marynatą. Miskę ze skrzydełkami nakrywam folią spożywczą i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 275

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie!  Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ(...)miodu zmniejsza ostrość musztardy i danie w całości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis! Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej , filet z kurczaka w panierce kokosowej , sałatka warstwowa z kurczakiem . Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki: 4 piersi z kurczaka

Kuchnia Łukasza
Karkówka z warzywami 148

zawsze w kryzysowych sytuacjach, gdy chcemy szybko stworzyć jakiś obiad bez konieczności obierania i obrabiania wielu warzyw. Troszkę więcej czasu zajmuje tylko mięso, które trzeba trzymać jakiś czas w marynacie. W marynacie, której nie trzeba już doprawiać. Taką marynatę otrzymałam w ramach współpracy z De Care i to właśnie ją wykorzystałam przy ostatnim obiedzie. Ja miałam akurat karkówkę, ale jeszcze(...)lepiej sprawdzi się kurczak - którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się

My simple kitchen
Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika. 116

miarę szybko do tego. I byłby dla każdego! Zrobi się szybko, pod warunkiem, że mięsko zamarynujemy dzień wcześniej.Ale z tym również nie będzie problemu- bo marynata GOTOWA jest ! Do obiadu pysznego , będzie nam potrzeba niewiele! Dobre chęci i kilka składników, oto one... skrzydełka, u mnie ponad 1 kg ziemniaki Karahi Chicken Masala Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu Marynata Azjatycka Roleski(...)Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu 153

łyżki oleju, najlepiej winogronowego – 5 łyżek sosu sojowego – 1/2 łyżki świeżo grubomielonego pieprzu – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku   Wykonanie: W misce przygotowujemy marynatę do skrzydełek. Mieszamy oliwę z papryką, chilli, imbirem, sokiem z cytryny, miodem, solą i cukrem. Skrzydełka myjemy i odcinamy z nich lotki (te najmniejsze części – oczywiście jeśli ktoś(...)lubi (jak ja :) ), można ich nie wyrzucać i także upiec). Każde skrzydełko obtaczamy w marynacie i wkładamy do osobnej miseczki. Wszystkie zalewamy marynatą (muszą być przykryte) i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce (wskazane 12 godzin, a nawet cała noc). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Na rozgrzane wrzucamy obtoczone w marynacie skrzydełka i podsmażamy

Pociąg Do Kuchni
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 250

Jakiś czas temu pokazałam Wam Rewelacyjną Marynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje z sałatką wzbogaconą o marynowany ser i spaghetti z cukinii z pesto alla genovese. W liście składników nazwę marynaty podlinkowałam, po kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało(...)bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso

Blondynka Gotuje
Grillowanie – porady 202

porad nt. grillowania konkretnych produktów. Spis treści Wybór produktów i proces grillowania Co grillujemy? W czym / na czym grillujemy? W jakiej temperaturze grillujemy? Jak długo grillujemy? Dlaczego ważna jest marynata? Sprzęt i źródło ciepła Jaki grill jest najlepszy? Grille jednorazowe Przenośne grille ogrodowe Grille o trwałej konstrukcji Jakich narzędzi używamy? Jakiego węgla używamy? Czym i jak rozpalamy grilla? Ogień(...)mięso może stać się suche. Szpikulec przyda się też w przypadku twardszych warzyw, dla których trudno czas pieczenia po prostu „wyczuć” – np. w przypadku ziemniaków. Dlaczego ważna jest marynata? W przypadku potraw z grilla często stosowana jest marynata. Pełni ona następujące ważne funkcje: nadaje smak, skrusza mięso, nawilża mięso zmniejszając ryzyko przypalenia i wysuszenia, tworzy na powierzchni warstwę chroniącą

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno 205

Filet z kurczaka to łagodne w smaku mięso, dlatego często wymaga dość wyrazistego doprawienia. Marynata przygotowana ze sporym dodatkiem mielonego chilli oraz octu i pikantnej musztardy z pewnością mu to zapewni. Ponieważ jednak jest ona mimo wszystko bardziej ostra niż kwaśna, dodatkowo „zakwasimy” naszą potrawę podając ją np. z marynowanymi patisonami i papryką, oliwkami oraz kiszonymi ogórkami. Można też podać(...)nadaje się na grilla, gdyż nie wymaga długiego opiekania. W gruncie rzeczy musimy robić to dość ostrożnie, aby nie wysuszyć tego bądź co bądź chudego i delikatnego mięsa. Dlatego marynata zawiera sporą ilość oliwy. Musimy jedynie pamiętać, aby przed położeniem mięsa na ruszcie odsączyć je z nadmiaru marynaty. Nadmierne ociekanie tłuszczu na palenisko mogłoby skończyć się koniecznością użycia tacki

Kulinarna Pokusa
Marynata do kurczaka, na grilla Jack Daniel's 111

naszych drzwi. Ręka do góry, kto będzie grilował? Jestem pewna, że większość Czytelników zje coś z grilla w nadchodzącym, długim weekendzie. Dzisiaj mam dla Was propozycję, na pyszną marynatę do kurczaka z whiski Jack Daniel's. Może nie jest jakaś mega fotogeniczna ale uwierzcie mi, że jest "warta grzechu". Marynata wychodzi dość gęsta, ale da się ją ładnie rozsmarować(...)mięsie. Dodatkowo podaję również przepis na oliwę czosnkowo-paprykową, która idealnie współgra z marynatą. Jeśli nie chcecie lub nie lubicie oliw smakowych, użyjcie najzwyklejszej oliwy, do smarowania kurczaka naprzemiennie z marynatą. Uważajcie podczas grilowania, bo każda marynata, która zawiera w sobie miód i alkohol lubi się przypalać.   'marynata do kurczaka Jack Daniel's' Składniki (na 1kg kurczaka - udka, piersi

CookYourself
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 144

Łosoś w pomarańczowej marynacie z dodatkiem miodu zyskał ciekawą nutę smakową. Bardzo krótko grillowany pozostał wilgotny. Kruszonka nadaje chrupkiego i czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby  około 700-800 g łososia norweskiego  marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki:  1 łyżka musztardy,  1 łyżka miodu,  sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy

Jadło i czytadło
Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 112

kotletów jagnięcych. Doskonale komponuje się z mieszanką ziół i przypraw. Idealne kotlety z jagnięciny powinny być średnio wysmażone i tak przygotowane podawane. Składniki: 2 kg kotletów jagnięcych do marynaty: ¼ szklanki soku z granatów ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki(...)mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczka musztardy w proszku sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać kotlety jagnięce i marynować przez 1-2 godziny w miejscu w temperaturze pokojowej. Usunąć kotlety z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Grillować kotlety na rozgrzanym do wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją

naRuszcie
Marynata z Guinnessa 118

Jest to klasyczna pełna smaku marynata, która zawiera w sobie bardzo dobre piwo. Nie musimy do niej używać piwa Guinness. Możemy je zastąpić innym. Ale ciemne piwo Guinness Stout zapewnia wyjątkowy smak tej marynaty. Składniki: 120 ml piwa Guinness Stout (w temperaturze pokojowej)2 ząbki czosnku30 ml sosu sojowego1 łyżka cebuli1 łyżeczka drobno poszatkowanej szalotki1 łyżeczka sosu Worcestershire1 łyżeczka musztardy(...)małej misce. Do misko dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aż wszystkie smaki ładnie się połączą. Po wykorzystaniu marynaty możemy jej pozostałość wykorzystać jako glazurę lub sos. W razie potrzeby na tym etapie do marynaty/sosu możemy dodać więcej piwa. Marynata z Guinnessa is a post from: naRuszcie.plThe post Marynata

naRuszcie