marynaty - 6066 przepisów (strona:20/405)

Polędwica wieprzowa smażona 217

Polędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona!  To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie zielone: przepisy na wyjątkowe smaki 45

które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Zielone śledzie: czym są i jak je przygotować? Śledzie zielone, inaczej nazywane „szwedzkimi śledziami”, to marynowane śledzie w delikatnej ziołowej marynacie. Charakteryzują się intensywnie zielonym kolorem i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Przygotowanie zielonych śledzi jest bardzo proste i można to zrobić samodzielnie w domu. Przepis na zielone śledzie Aby przygotować zielone śledzie(...)Cukier Koperek Pieprz Trochę oliwy z oliwek Oto kroki, które należy podjąć: Najpierw oczyść śledzie z ewentualnych łusek i ości, a następnie dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Przygotuj marynatę, mieszając ocet winny, cukier, koperek i pieprz. Włóż śledzie do słoika i zalej je przygotowaną marynatą. Pozostaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem, polej śledzie odrobiną oliwy z oliwek

Ania i Marcin gotują
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorkami. 67

Składniki : 2 polędwiczki wieprzowe Na marynatę : 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki miodu np wielokwiatowego około 3/4 łyżeczki soli  1/2 płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo przygotuj :  olej lub masło klarowane do smażenia(...)Sposób wykonania :   P olędwiczki umyj zimną wodą , osusz, usuń błony jeśli jest to konieczne. Możesz je po nakłuwać widelcem, aby mięso szybciej wchłonęło marynatę . Składniki na marynatę mieszamy w żaroodpornym naczyniu, a następnie wkładamy do niego polędwiczki. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie tak, aby całe było nią oblepione. Naczynie przykrywamy pokrywką , wkładany do lodówki na kilka kilkanaście godzin. Warto

Przepisy i porady kulinarne
Bun cha Hanoi 64

Tomkiem. Którzy jeszcze się do mnie odzywają, więc im chyba smakowało… Na zakończenie, zapraszam do kuchni wietnamskiej na Bun cha Z Hanoi. cRc Bun cha Hanoi Elementy Marynata Cukier 25 gram Sok z limonki Woda 200 ml Sos rybny 1-3 łyżki ____ Czosnek 1-2 ząbki Chili 1 sztuka Pieprz świeżo zmielony do smaku Karmel Cukier 75 gram Woda(...)kiedy zobaczysz mój drogi czytelniku, dużo bombli i lekko brązowy kolor, wyłącz grzanie i wlej zimną wodę, poruszaj ostrożnie rondlem, aż wszystko się wymiesza. Na koniec odstaw na bok. Marynata Po pierwsze połącz ze sobą cukier, wodę, sok z limonki i sos rybny, wymieszaj, wlej do rondla, podgrzej, aż cukier się rozpuści. Po drugie podziel marynatę na pół

RafalCook
Pikantne udka z kurczaka 94

wiele czasu na gotowanie. Nie ma chyba prostszego do przygotowania obiadu mięsnego, aniżeli ten którego jednym z elementów są udka właśnie. Zarówno udka w ziołowej jak i w pikantnej marynacie są w moim domu dość popularne. Mój mąż zdecydowanie woli jeśli robię udka z dodatkiem pikantnych przypraw, dlatego też staram się te właśnie udka przyrządzać częściej. Główne składniki pikantnej marynaty(...)papryka w proszku, czosnek, cebula, pieprz, sól oraz olej. Robiąc tę marynatę sięgam po świeży czosnek oraz świeżą cebulę. Jeśli preferujecie czosnek w granulkach i cebulę w proszku to możecie oczywiście ich użyć. Aby kurczak po upieczeniu był soczysty w środku i miał chrupiącą skórkę na zewnątrz, warto jest go piec w wysokiej temperaturze. Taką temperaturą jest około

MeCooks
Udka kebabowe 125

Pieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Tak przygotowane udka mają ciekawy i oryginalny smak. Poza tym, wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu. Jeśli lubicie takie(...)udka w tej wersji... Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 6 łyżek ketchupu pikantnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawę kebab-gyros oraz sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka

Kuchnia MagdaLeny
Wegańskie szaszłyki 103

Sezon grillowy nie oznacza tylko mięsiwa na ruszcie Ulubione warzywa i tofu czy tempeh (krewny tofu) też świetnie nadają się do pieczenia. Sekretem jest oczywiście marynata, która sprawi, że szaszłyki będą miały niepowtarzalny smak. Dodatkowo, niezapomnianych doznań smakowych zapewni mniej lub bardziej ostry koreański sos, z którym można je podać Polecam! Składniki: 2 cukinie 1 papryka żółta 1 papryka czerwona(...)białe pieczarki lub grzyby portobello kawałek brokuła 200 g wędzonego tofu (lub tempeh) Marynata (jak w przepisie na wegański bekon z grzybów portobello ): 6 łyżek oleju 4 łyżki gęstego sosu do grilla (ja używam Classic BBQ Sauce) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

Lamarida.pl
Szaszłyki z halloumi i warzywami 138

słoneczne do wrzucenia na tackę i grilla. Składniki (na 8 szaszłyków): 500g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula mała cukinia około 20 pomidorków koktajlowych Na marynatę: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanej natki pietruszki łyżeczka świeżych listków tymianku 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano sól i pieprz do smaku szczypta płatków chili(...)dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy.   Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły się marynatą i odstawiamy na godzinę.   Nagrzewamy

Smaczna Strona
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami 178

youtu.be/eLkrRAb_DdA[/embed] Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą i pieczarkami: około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej 2 spore cebule 200 g pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku   Marynata: 2-3 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki wody łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony   Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy(...)sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej 8-12 godz). Cebule kroimy w piórka pieczarki w połówki, większe w ćwiartki. Kiełbasę wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę, pieczarki i gałązki tymianku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 164

Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować!     Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu         *** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Mięso kroimy na plastry i rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w cieście i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy

Blog z Apetytem
Kurczak nabity w butelkę 133

trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Składniki: 1,6kg kurczaka 500ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce) olej do wysmarowania naczynia Marynata: 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. 2. Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 3. Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy 135

Czas na danie główne inspirowane Spyro The Reignited Trilogy! W nawiązaniu do owieczek, które Spyro bezlitośnie traktuje swoim ognistym oddechem, postanowiłam przygotować jagnięcinę w cytrusowej marynacie. Podana zostanie ona w akompaniamencie pikantnych frytek w kolorach smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane(...)majonez – 2 łyżki natka pietruszki, suszona – 1 łyżka jogurt – 2 łyżki mięta – garść sok z cytryny – kilka kropel Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min) Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. 2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h) Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym

Nerds Kitchen
Żeberka w kiszonej kapuście 127

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Składniki 2 kg żeberek 3 łyżki oliwy 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty jabłko natka pietruszki 1 łyżeczka kminku Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki papryki 2 cebule 1 łyżeczka soli 3 szklanki piwa Przygotowanie Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy. Umyte żeberka podzieliłem na porcje(...)Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem. Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso. Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz

R'n'G Kitchen