marynaty - 6066 przepisów (strona:25/405)

Irański czosnek marynowany 208

Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich, że warzywa zalewa się tam samym octem, nie miesza się go z wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić czosnek marynowany z burakami. Pokładaliśmy nadzieje(...)marynacie. I nie zawiedliśmy się. Czosnek jest fenomenalny, a buraczki z tejże marynaty smakują niebiańsko. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Bo i czosnek i buraki to samo zdrowie.       Potrzebujemy: 300 g ząbków czosnku 1 duży burak 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli Czosnek obieramy z łupin. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą

Marder&Marder Manufacture
PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE 109

mój mąż jakiś czas temu.Jestem mu bardzo wdzięczna bo przepisy są rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka   Marynata:   1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej 195

Dodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, osuszyć. 2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie

Kuchnia domowa Ani
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 150

Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 251

budują warstwy smaku i cały kształt tego prostego dania. Piersi kurczaka kroimy w poprzek włókien w centymetrowe plastry, a te kroimy jeszcze na pół lub trzy części. Szykujemy marynatę z jogurtu, startego imbiru, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli i garam masali. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny , najlepiej – na całą(...)patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła i smażymy kurczaka odsączonego z marynaty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut, do czasu aż mięso będzie w pełni usmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso.   W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki

Karo in the Kitchen
Pieczona golonka z indyka 178

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje .  Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę

Moniki Smakołyki
Kacza pierś w wydaniu orientalnym 156

przepis , tylko z małymi modyfikacjami jak to zwykle u mnie bywa powstała pierś kacza w wydaniu orientalnym. Składniki 2 piersi kacze ok 250 g każda Składniki na marynatę 3 łyżki sosu teryiaki (jeśli nie mamy możemy zrobić z sosem sojowym jasnym) 1 łyżki sosu rybnego (jak nie mamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej(...)piórach, suszymy ręcznikiem papierowym, ostrym nożem nacinamy w kratkę bądź paski tylko w taki sposób żeby naciąć samą skórę a nie naciąć mięsa. W szklance łączymy wszystkie płynne składniki marynaty i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy i przelewamy na małą patelnie lub do niewielkiego rondelka, dodajemy skórkę ze sparzonej pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru

Piekielna Kuchnia Pati
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 260

obiad. Składniki (na 4-6 porcji): kurczak cały o wadze 1,7-2 kg 1/2 cytryny 1/2 dużej cebuli 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki 30 gram masła marynata do kurczaka: po 1 łyżeczce soli, pieprzu, papryki wędzonej słodkiej, oregano oraz szczypta chili 5-6 obranych marchewek 6-7 niewielkich, ugotowanych ziemniaków marynata do warzyw: 2 łyżki oliwy(...)łyżek oliwy z oliwek Kurczaka wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam

Mango Papaja
Obiad vege 148

makaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)kostkę  ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut

Bike By Life
Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie 184

kurczaka w rozmarynie Dostałam pęczek świeżego rozmarynu od kuzynki. Część wykorzystałam od razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso(...)większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić.  Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę. Kurczaka umieścić w marynacie i kilka minut porządnie wmasować płyn w mięso. Mięso przykryć i pozostawić na całą noc w marynacie. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia

na moim stole...
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 246

WOLL znajdziecie na stronie wyłącznego dystrybutora – sklepu e-Gustus.p.   Składniki: 2-2,5 kg schab bez kości  1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire  ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry(...)dociągamy noża do końca. Tych nacięć wyszło mi w sumie 4, a schab można było rozłożyć jak harmonijkę z papieru (zdj. nr 1). Po rozłożeniu dodatkowo rozbiłam lekko tłuczkiem. Marynata: Składniki marynaty mieszamy razem, a następnie nacieramy nią mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy w rulon, umieszczamy w głębszym naczyniu i jeśli została nam marynata, możemy nią polać schab

bistro mama
Marynowane kotlety schabowe 207

Kotlety schabowe w marynacie to świetny obiad na kilka dni. Można je zamarynować parę dni wcześniej (3-5) i smażyć dopiero przed podaniem. Przepis znalazłam u Danusi i gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy(...)łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso i starannie obtoczyć. Mięso pozostawić w marynacie przynajmniej na 2, a najlepiej na 3 dni. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty (nie otrzepywać) i smażyć na dobrze

Kuchnia domowa Ani
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 185

teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc).       Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 138

Może za dużo, faktycznie. Ale przecież "nie tylko o kuchni" ma być. No nic, dziś krótko i na temat. W roli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie na pomidorowym sosie z sałatką Na marynatę(...)łyżka octu balsamicznego - łyżka suszonego oregano - łyżeczka ostrej wędzonej czerwonej papryki - ząbek czosnku bardzo drobno posiekany - łyżeczka soli i dwie porządne szczypty świeżego pieprzu - mała, płaska łyżeczka cukru (marynata powinna być słodkawa, octowa, słodka i odrobinę pikantna) Łączymy wszystkie powyższe składniki oprócz soli , obtaczamy dokładnie całe piersi z kurczaka. Odstawiamy na minimum godzinę. Jeśli kurczak był bardzo zimny, prosto

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania