mięso! Najodpowiedniejsza do tego procederu wydawała mi się karkówka (albo boczuś!!!), ale tym razem rozum wygrał bitwę i postanowiłam ograniczyć ilość kalorii w tej rozpuście wybierając udziec z indyka. Marynata, długie leżakowanie w lodówce, wolne pieczenie, a później znów odpoczynek, najpierw w wyłączonym piekarniku, później na desce tuż przed krojeniem - nie sprzyjają głodomorom, dlatego decyzję o rozpoczęciu robienia obiadu polecam(...)jego pieczenia! (a w zasadzie po pieczeniu). To tajemnica dzięki której mięso będzie ultra kruche, rozpływające się jak masełko. Składniki: - udziec z indyka (u mnie 1,2 kg) Marynata: - dwie łyżki oleju rzepakowego - 5 posiekanych ząbków czosnku - łyżeczka soli himalajskiej - łyżeczka octu balsamicznego - pół łyżeczki pieprzu - łyżeczka tymianku Udziec myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. bardzo ostrym nożem
Cook&Lovemusztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo. Z tym zakasywaniem rękawów to przesadziłam, bo jedyne co trzeba zrobić, to oczyścić mięsko z błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min. Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione(...)pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg schabu 2 duże cebule Marynata 2 łyżeczki kremu balsamicznego (u mnie o smaku pomarańczy) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz, 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy ( u mnie o smaku mango
Mieszam w GarnkuTakie udka uwielbiam,pelne są smaku tabasco i curry,dotego pachnąca nuta kminku.Wszystko co nam do rozgrzewki potrzeba w te słotne,ulewne i zimne dni. 4 udka kurczaka Marynata: ************************ 0.5 szkl.soku pomidorowego typu passata 1/2 szkl.pikantnego keczupu 1 łyżeczka przyprawy kuminu 3 łyżki oleju sezamowego 2 Ząbki czosnku drobno posiekanego kilka kropel sosu tabasco Szczypta curry 1 łyżka(...)cukru trzcinowego kminek sól ***************************************** Składniki na marynatę wymieszać.Kurczaka umyć i osuszyć, posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki( najlepiej na noc ). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią i piec 10 minut w 180 stopniach.Polać trochę marynatą,odwrócić i piec jeszcze 5 minut bez przykrycia.Potem polać udka resztą marynaty i piec dalej , aż będą całkowicie miękkie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiędzy każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem. Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W uzyskanej marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć naczynie i włożyć do lodówki na 12 godzin. Marynatę można też przełożyć do większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek(...)sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę
Posadzone i zjedzoneKURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII. Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 120 g żółtej fasolki szparagowej Marynata: 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz kolorowy 1 łyżka ziół dalmatyńskich Sposób przyrządzania: Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki(...)marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować 2 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżek mleczka kokosowego lub śmietanki 30% DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, jogurt naturalny, pokrojona na cząstki cytryna, chlebek naan , ugotowany biały ryż , mizeria WYKONANIE MARYNATA :Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 2 cm kostkę. Wkładamy do miseczki, posypujemy solą, czarnym pieprzem, chili, kurkumą, garam masala i roztartym kminem rzymskim. Dodajemy starty imbir(...)oliwę, sok z cytryny i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryją się marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc - przed smażeniem ocieplamy w temperaturze pokojowej). SOS : Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodajemy posiekaną cebulę
cool and mintywymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę(...)odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości
Kulinarna PokusaMięso zamarynowane w takiej śmietanowej marynacie jest bardzo soczyste i mięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 150 ml. Śmietany 18 % 2 łyżki musztardy łagodnej 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sól do smaku Dodatkowo: Sos barbecue Fanex Sposób przygotowania: Składniki marynaty(...)przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Plastry karkówki lekko rozbijamy i przekładamy do miski z marynatą, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej na lekko złoty kolor. Podajemy z sosem barbecue oraz ulubiona sałatką
Bajeczna Kuchniakarkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli plastry mięsa są duże, można dodać trochę więcej) 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki chili(...)dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była dość gęsta, ale płynna i łatwo rozprowadzała się po mięsie. Karkówkę wkładamy do pojemnika, polewamy marynatą i całość dokładnie mieszamy
Smak mojego domutradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą Dijon, sosem Worcester i olejem/oliwą. Marynata nie zawiera w sobie soli, mięso solimy dopiero wtedy, gdy odpocznie po grillowaniu. Zanurzamy mięso w marynacie, dodajemy suszone zioła i całość zostawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. W tym czasie(...)możemy naszykować ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o grubości od 1,5 do 3cm. Do przygotowania ziemniaków potrzebny będzie dosyć głęboki i szeroki rondel, koniecznie z pokrywką. Ziemniaki dokładnie myjemy i zostawiamy
Karo in the KitchenKREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie. Przygotowanie: 25 min. Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób: 24 krewetki tygrysie* 3 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju(...)arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki) Sól i pieprz Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon grillowy rozkręca się coraz bardziej, więc trzeba poszukiwać nowych, pysznych smaków. Ja dziś oprócz pysznej karkóweczki przygotowuję skrzydełka. Wiadomo, że najlepsze mięsko grillowane potrzebuje dobrej marynaty- dziś marynata z colą i miodem! SKŁADNIKI: około 1 kg. skrzydełek bez lotek MARYNATA: 1/2 szkl. coli 2 łyżki miodu kwiatowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka szczypta soli, pieprzu, 1 łyżeczka lubczyku(...)suszonego 2-3 łyżki ketchupu 2-3 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, do marynaty wkładamy skrzydełka bez lotek i marynujemy 1-2 godz.(tak naprawdę im dłużej tym lepiej), grillujemy do miękkości mięsa- około 20-30 min. z każdej strony
Kuchnia BeatyDlaczego w stylu? Bo oczytałam się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję(...)łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec
Czary - gary w kuchnilekki popłoch. Nie miałam żadnego doświadczenia z takim rodzajem mięsa, nie jadłam go nigdy dotąd i nie wiedziałam, jakiego efektu powinnam oczekiwać. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na marynatę, który postanowiłam wypróbować. Zamarynowałam mięso, przyprawiłam, upiekłam. I co? Hmmm…. Smak dziczyzny jest oryginalny, ale nam udziec bardzo smakował. Polecam. Składniki: • udziec z dzika ok. 1 kg • tłuszcz: olej lub smalec(...)cebula • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka Marynata: • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) • 1/2 łyżeczki kolendry • 1/2 łyżeczki rozmarynu • 1/2 łyżeczki tymianku • 1 łyżka majeranku
W mojej kuchninajlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta chilli - szczypta czarnego pieprzu - 4 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki oleju(...)rzepakowego - 1/4 szklanki wody Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę w prasce. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam. Boczek lekko nacinam u góry. Nacieram go marynatą i umieszczam w misce z resztą marynaty. Odkładam do lodówki, najlepiej na 24h lub chociaż na jedną noc. Tak przygotowany boczek przekładam razem z resztą płynnej marynaty
Kuchnia co dnia