marynaty - 6066 przepisów (strona:21/405)

Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 122

Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować!     Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu         *** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Mięso kroimy na plastry i rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w cieście i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy

Blog z Apetytem
Kurczak nabity w butelkę 98

trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Składniki: 1,6kg kurczaka 500ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce) olej do wysmarowania naczynia Marynata: 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. 2. Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 3. Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy 79

Czas na danie główne inspirowane Spyro The Reignited Trilogy! W nawiązaniu do owieczek, które Spyro bezlitośnie traktuje swoim ognistym oddechem, postanowiłam przygotować jagnięcinę w cytrusowej marynacie. Podana zostanie ona w akompaniamencie pikantnych frytek w kolorach smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane(...)majonez – 2 łyżki natka pietruszki, suszona – 1 łyżka jogurt – 2 łyżki mięta – garść sok z cytryny – kilka kropel Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min) Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. 2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h) Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym

Nerds Kitchen
Żeberka w kiszonej kapuście 92

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Składniki 2 kg żeberek 3 łyżki oliwy 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty jabłko natka pietruszki 1 łyżeczka kminku Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki papryki 2 cebule 1 łyżeczka soli 3 szklanki piwa Przygotowanie Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy. Umyte żeberka podzieliłem na porcje(...)Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem. Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso. Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz

R'n'G Kitchen
Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej 116

Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa.  SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego(...)pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać, aż marynata będzie gorąca. Do naczynia żaroodpornego wlać nieco marynaty, włożyć kacze udka i piersi skórą do góry, następnie wlać pozostałą marynatę. Po bokach rozrzucić kawałki jabłka i gruszki, nałożyć pokrywę naczynia

Passions hobbies life
Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy 129

Lubicie karkówkę? A jak ją przyrządzacie? Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób Nie bójcie się kawy w marynacie, nadała mięsu bardzo ciekawy smak. Spróbujcie Składniki: – 1kg karkówki w kawałku – 5 ząbków czosnku – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki kremu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek(...)cayenne – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1 łyżeczka estragonu – sól i pieprz wg smaku Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Czosnek przepuścić przez praskę, estragon rozetrzeć w dłoniach. Składniki na marynatę wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h. Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć

Smaki Armine
Udka z kurczaka w pikantnej marynacie 84

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie pieczone w rękawie razem z ziemniakami, bo czasami nie ma czasu ani ochoty na wymyślne gotowanie i właśnie wtedy ten przepis zawsze wyręcza i nikt nie chodzi głodny A Wy lubicie potrawy pieczone w rękawie? Składniki na 2 porcje: – 5-6 udek z kurczaka bez skórek – 5 średnich ziemniaków – 1 łyżka(...)kremu balsamicznego – 1/2 łyżeczki papryki cayenne – 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej – 1 łyżeczka tymianku – sól wg smaku Wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso do marynaty i odstawić do lodówki na około 2 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać

Smaki Armine
Gulasz z jelenia 160

taki diabeł straszny :) Mięso z jelenia smakiem przypomina mi  wołowinę i odrobinę wątróbkę. Ogólnie bardzo smakowało całej rodzinie. Wcześniejsze marynowanie mięsa jest nieodzowne. Powinno leżakować w marynacie kilka dni, ale ja nie miałam na to czasu i moczyło się przez dobę. Może dlatego czas duszenia wyniósł 3 godziny  :) Ale warto było czekać i delektować się  zapachem rozchodzącym(...)pieczarek  -po jednej małe marchewce i pietruszce -2 liście laurowe -2 ziela angielskie  -mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia lub smalec Marynata: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Kulinarne przemyslenia
Golonka po bawarsku 114

dwie porcje dania Golonka po bawarsku   SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego(...)ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte. Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia. Przestudzone golonki ponacinać nożem. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć. Odstawić na około godzinę. Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki

WSZYSTKO SMACZNE
Kurczak w sosie BBQ 124

sosie BBQ Prosty przepis na kurczaka w sosie a’la Barbecue, do którego potrzeba tylko kilka składników. Dzięki pół produktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego(...)Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej Sól i pieprz (do smaku) 1 łyżka Oliwy Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem

Oslov.
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 74

przepis wymaga zastosowania właśnie metody stir-fry, dzięki temu wołowina jest miękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób   jako miarka posłużyła(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) do dekoracji - cebula dymka (długa cebulka ze szczypiorkiem)  Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju sezamowego (w ostateczności można zastąpić olejem o neutralnym smaku) 1 lub 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake

Cztery Fajery
Śledzie marynowane z imbirem 68

jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas(...)ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3. Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować

Cztery Fajery
Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie 152

Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie. Dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na obiad. Będzie nie tylko smacznie, ale też i zdrowo. Mięso przygotowałam bez tłuszczu. Wyszło miękkie, soczyste i pełne smaku, który zawdzięcza wspaniałej jogurtowo-miodowej marynacie. Miód, to nie tylko doskonały dodatek do napojów, placuszków, deserów czy owsianek. To również wspaniały składnik wielu innych dań(...)diety oraz certyfikowanej żywności ekologicznej. Polecam Wam zapoznać się z pełną ofertą sklepu.   A wracając do przepisu. Przygotowanie piersi z kurczaka jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w marynacie. Pamiętajcie, że mięso powinno leżeć w niej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam Składniki

Słodkie okruszki
Fit sajgonki z łososiem i warzywami 102

posiłek, dość szybki do zrobienia, który na pewno posmakuje wielbicielom orientalnych smaków.  Sajgonki są w lżejszej i zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku. Do tego pyszny łosoś w marynacie na bazie sosu sojowego.  Wykonanie jest dość proste (pomijając oczywiście zawijanie :D), a dzięki gotowej mieszance warzyw możemy zaoszczędzić czas. Składniki (ok. 12 sztuk): ok. 300 g fileta(...)łososia  opakowanie  mieszanki chińskiej Hortex 12 arkuszy papieru ryżowego (u mnie mniejsze)  2 łyżki oleju kokosowego  sezam (u mnie czarny)  sos chili (opcjonalnie)  marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie

Healthy food explorer

Proponowane wyszukiwania