marynaty - 6066 przepisów (strona:14/405)

Żeberka w piekielnej marynacie z coli 150

sezon grillowy. Potrawa znana i lubiana przez amatorów żeberek, ale… i nie tylko. Sposób przygotowania   decyduje o tym, jaki będzie jej smak, a będzie baaaaaardzo ostro. Żeberka w piekielnej marynacie z coli, nadają się do pieczenia i w piekarniku, i na grillu.   Składniki: - ok. 1,5 kg żeberek- 1,5 szklanki coca coli- 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem(...)brązowym  cukrem,  chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 122

Obiecałam, że dogfish jeszcze pojawi się na blogu, ale w innym wydananiu. Tym razem postanowiłam podać go na rukoli,  z pesto bazyliowym. Zmieniłam również skład marynaty.       Składniki:  - dogfish (na zdjęciu już w poniższej marynacie)Marynata:- olej rzepakowy- sok z cytryny- sól wędzona- papryka wędzonaDodatkowo:- mąka do panierowania- olej kokosowy do smażenia       Pesto bazyliowe:  - bazylia- trochę zielonej cebulki(...)zielonej cebulki- 1 łyżka soku z cytryny- olej sezamowy- sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na gładką masę. Rybę dokładnie płuczemy, osuszamy, porcjujemy, wkładamy do woreczka. Rozprowadzamy marynatę po rybie i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ostrym nożem gęsto nacinamy.  Wkładamy do świeżego

mojewypiekiinietylko
Szynka Świąteczna z żurawiną 274

można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy  zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję(...)naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczyste schabowe 169

chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest  naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania.    Składniki(...)filet ze schabu olej do smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić  i włożyć  do marynaty. Pojemnik

Kulinarny karnet Christophera
Ser halloumi z grilla 35

halloumi z grilla Grillowany ser w miodowo - ziołowej marynacie. Ser halloumi z grilla jest co roku hitem sezonu, a Wegetariańskie szaszłyki z halloumi to prawdziwa poezja smaku. Halloumi nie topi się podczas smażenia czy grillowania, dlatego stanowi świetną przekąskę na każdą okazję. Ser halloumi z grilla możesz przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego jakiej marynaty użyjesz. Dziś(...)Ciebie propozycję na grillowany ser halloumi w marynacie z dodatkiem miodu . W tej wersji jest doskonałym dodatkiem, zarówno do mięsa, jak i warzyw. Zaletą przepisu na ser halloumi z grilla jest jego prostota. Kilka składników, które pewnie masz w kuchni wystarczy, żeby przygotować wspaniałą ucztę. Jeśli wolisz sery o bardzie miękkiej konsystencji, poszukaj w Internecie  tureckiego sera na grilla

Cztery Fajery
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 89

ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu(...)grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych. Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę Monini Classico w poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka z grilla 112

wakacje, dużo okazji aby wrzucić coś na ruszt. Dzisiaj przeddzień majówki, chciałbym podzielić się moją ulubionym przepisem na karkówkę z grilla w musztardowej marynacie.   Karkówka z grilla w musztardzie. Przepis krok po kroku   Składniki:   700 g karkówki wieprzowej 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)oleju roślinnego 3 łyżki musztardy miodowej (użyłem musztardy miodowej Roleskiego ) sól, pieprz czarny   Przygotowanie: Karkówkę podziel na równe plastry, przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty: paprykę w proszku, tymianek, majeranek, utarty czosnek. olej roślinny i musztardę miodową z polskim miodem gryczanym. Całość wymieszaj, zafoliuj i odstaw do lodówki

kuron.com.pl
Kotlety pulpety rybne w marynacie 81

Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad. Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas. marynata : 200 ml octu 10%, 800 ml wody, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy(...)filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić

królestwo garów
Kurczak satay 116

pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Formę do piecznia wysmarować olejem. Na formie ułożyć kurczaka. Wstawić

mecooks
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 127

chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata. Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą. Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób go tak jak mówię. Przepis wydębiłam z trudem od znajomego, który(...)parze, (ale mogą być też z wody). To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha ! W składnikach na marynatę podana jest wódka. Można ją dodać ale nie trzeba. Stosuje się ja jednak nie bez powodu. Powoduje ona, że mieso kruszeje, potrzebuje mniej czasu aby sie usmażyć i zabezpieczy przed

Sztuka gotowania w/g Samiry
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 155

treningu? To danie jest dla Was idealne! Pierś z kurczaka ma dużo białka, a dzięki pieczeniu nie zawiera tłuszczu – w przeciwieństwie do smażonych kotletów. Kaloryczną panierkę zastąpiliśmy pyszną marynatą. A żeby nie było nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Poziom trudności: Łatwe(...)jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która właściwie nie wymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste. Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia

Niedzielny kucharz
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami 131

podsypania Dodatki: 300g fileta z kurczaka 150g pieczarek 80g żółtego sera Gouda 80g żółtego wędzonego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki klarowanego masła Marynata teriyaki: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek wody 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki Wykonanie(...)wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy. 2.  Marynata teriyaki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3.  Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić  na około 30 minut. Kurczaka wraz z   całą marynatą usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak marynowany w keczupie 192

pracy to leci z górki. Żeby oszczędzić Wam tego mojego "gadania" przejdę prosto do przepisu. M kupił podudzia i chcieliśmy je zamarynować w jakiś ciekawy sposób. Padło na marynatę z keczupu. W internecie jest mnóstwo przepisów na takie mięsko, jednak postanowiłam, że marynatę przygotuję od początku do końca sama, co też uczyniłam. Jak dla mnie wyszła idealna - dobrze doprawiona, pikantna(...)łyżeczki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie obtoczyć w marynacie kurczaka, lekko ją wmasowując w mięso. Kurczaka zostawić w misce z marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć

My simple kitchen
Królik w winie w wolnowarze 191

tłuczonymi ziemniakami i surówką z cykorii. Polecam! Przepis na podstawie książki Cathrerine Atkinson " Best ever recipes for Your Slow Cooker" składniki ( 4 porcje) 1 królik ok 1,5 kg marynata 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 1 listek laurowy 350 ml czerwonego wina 2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) 2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki(...)prawdziwków 150 ml wody natka pietruszki sól, pieprz masło przygotowanie Królika umyć i osuszyć. Warto popatrzeć  tutaj  i zgodnie z opisem i filmem mięso podzielić.  Przygotować marynatę. W głębokim naczyniu wymieszać wino, cebulę, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i lekko rozgniecione owoce jałowca. Włożyć do marynaty kawałki mięsa, przykryć  i odstawić do lodówki na co najmniej

Stare Gary
ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 375

wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie już ten na żeberka w kapuście kiszonej a tym razem prezentuję Wam moje ulubione, czyli pieczone w marynacie Miękkie, soczyste i aromatyczne mięso to jest to, co lubię najbardziej Mam nadzieję, że i Wam będą smakować Składniki: 2,5 kg żeberek w paskach 400 ml przecieru pomidorowego(...)przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zblendować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą, pozostawiając 3-4 łyżki do podlania w trakcie pieczenia. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Ja zostawiam na całą noc. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć

Ola la LCHF