Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini – najprostszy przepis na wspaniale upieczonego kurczaka. Wystarczy przygotować ziołową marynatę, zalać mięso, odstawić, a później piec przez 45 minut! Tak pysznie i szybko kurczaka jeszcze nie piekliście Czas: 45 minut pieczenia, noc na marynowanie mięsa Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Szybki kurczak od bogini Pewnie znacie sos zielonej bogini – czyli amerykański(...)wynalazek do dań z grilla, robiony na bazie majonezu lub śmietany zmiksowanej ze świeżymi ziołami. Zielona bogini poszła dalej i wymyśliła też marynatę do mięs. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie musicie to nadrobić! Marynata zielonej bogini to absolutnie genialna zaprawa do kurczaka, po której mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste. Wystarczy zmiksować garść ziół z maślanką, zalać nią mięso
Niedzielny kucharzKalafiora najczęściej zapieka się pod beszamelem. Wcześniej dzieli się go na pojedyncze różyczki. Ale można też upiec całego kalafiora, wcześniej dokładnie pokrywając go jogurtową marynatą. Mojej marynacie smak nadaje limonka i kumin, ale możecie doprawić ją swoimi ulubionymi ziołami. Kiedy piekę dwa nieduże kalafiory, do marynaty, którą smaruję drugiego z nich, dodaję musztardę - francuską, w której są całe ziarna gorczycy(...)ostrą, np. rosyjską. Składniki marynaty: 250 g gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 limonka 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Kalafiora umyć, usunąć wszystkie liście i najtwardszą część pędu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. W misce przygotować marynatę - zmieszać jogurt, kumin, granulowany czosnek, curry, sól i pieprz
W SMAKMasło orzechowe kojarzy mi się z Ameryką i charakterystycznym dla niej ciastem z wykorzystaniem tegoż masła. Pieczone podudzia kurczaka w marynacie z masła orzechowego W mojej kuchni dość rzadko sięgam po masło orzechowe. Ma ono dość charakterystyczny smak i naprawdę muszę mieć na nie ochotę. Najprostszą formą serwowania masła orzechowego jest jego podanie z pieczywem, na chrupiącym toście chociażby. Wielkim(...)ciasta. Ja mam dla Was dość prostą propozycję na danie z wykorzystaniem masła orzechowego. Mięso z kurczaka lubią wszyscy i myślę, że większości osób przypadnie do gustu kurczak w marynacie na bazie masła orzechowego i jogurtu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia
mecooksCzosnkowo-rozmarynowa marynata Jeśli nie mamy pod ręką rozmarynu to świeży tymianek i majeranek będą tak samo dobrze działały w tej marynacie. Składniki: ½ szklanki czerwonego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 4 posiekane drobno ząbki czosnku 1 liść laurowy ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać(...)wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej
naRuszciePieczony udziec z indyka w marynacie musztardowej to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako wędlina. Mięso z indyka po upieczeniu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Mięso z indyka jest zdrowe i bardzo smaczne, a do tego łatwe do przygotowania. Marynata z musztardy nadaje mięsu przyjemnego smaku i zapobiega przed wysuszeniem mięsa w czasie pieczenia(...)Pikantność upieczonego udźca zależy od tego, jak ostra będzie musztarda użyta do marynaty. U mnie mięso było umiarkowanie pikantne, gdyż dodałam musztardę francuską. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 70 minut + marynowanie Składniki na udziec z indyka w marynacie musztardowej: 1,2 kg udźca z indyka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki soli łyżka masła
Gotuj w domunajpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na którym nie było skrzydełek? Warto jednak wiedzieć w jaki sposób przygotować odpowiednią marynatę aby wyszły aromatyczne, chrupiące i przede wszystkim soczyste… Tak, tak aby móc cieszyć się ze smaku potraw z grilla warto odpowiednio zamarynować mięso inaczej nasza potrawa będzie bez smaku. Kilka(...)prostych trików i składników do marynaty odmieni Waszą potrawę. Na blogu znajdziecie też przepisy na proste sałatki, które idealnie będą się komponować z pieczonymi skrzydełkami . Składniki skrzydełka 4 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu ząbek czosnku szczypta oregano zioła prowansalskie sól pieprz Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla – przepis Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa(...)czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz sos tzatziki porzeczkowy: 200 g jogurtu greckiego 1 ogórek mały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka marynaty porzeczkowej 3 gałązki koperku Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam na noc do lodówki
wesoła kuchniasmaku. Wei Shen poleca jako przekąskę regenerującą przed kolejną rozróbą. Zobacz, jak bułeczki wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO MIĘSA (5 min + noc marynowania) Do miski dodajemy składniki marynaty (jeśli nie macie np. sosu Hoisin czy chińskiego wina do gotowania, to możecie pominąć te składniki lub zastąpić(...)większą ilością sosu sojowego i przypraw, smak nie będzie już tak zróżnicowany, ale nadal do przyjęcia). Możecie poeksperymentować z innymi azjatyckimi sosami, które macie pod ręką – ważne, aby marynata była dość gęsta, a smak miał w sobie nuty kwaśno-słodko-słono-pikantne, dlatego spróbujcie marynaty przed włożeniem do niej mięsa. Podobnie jest z olejem sezamowym – spokojnie można zastąpić go rzepakowym
Nerds KitchenPogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż(...)idealnie pasują do grillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego mleka, puszka 400 ml sok z ananasa, puszka 400 g 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo
codojedzeniaWitam serdecznie Propozycja na pyszne pałki z kurczaka w sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka w sosie sojowym https://www.youtube.com/watch?v=S7f8VQkSiOE Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Czosnek kroję w drobniutką kostkę lub przeciskam przez praskę. Teraz do miseczki daję pokrojony czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, olej, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Marynowanie pałek z kurczaka: Umyte i osuszone pałki
Uwaga Babcia GotujeSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle
Karo in the KitchenPoszukiwania idealnej marynaty do karkówki uwieńczone sukcesem. Od jakiegoś czasu nie dawała mi spokoju marynata właśnie do karkówki. Kiedyś szłam trochę na łatwiznę, kupowałam przyprawę grillową zwykłą i/lub ziołową, dodawałam czosnek, oliwę, skrapiałam octem winnym i odstawiałam. Taka karkówka była bardzo smaczna, ale to nie było to czego bym oczekiwała, zawsze pozostawał pewien niedosyt. Tak szczerze to nie dawała(...)taka super to ona znów nie jest, zawsze są w niej dziwne, niepożądane składniki, kombinowałam już dodając same zioła, na różne sposoby, aż doszłam do tego smaku. Ta marynata jest wprost idealna, w pełni naturalna i przepyszna. A mięso dzięki niej nabiera niepowtarzalnego smaku, jest idealnie kruche, soczyste, po prostu przepyszne. I jeszcze jedna moja sugestia, (z doświadczenia) zauważyłam
Smaczne ZdroweDobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso(...)czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczna marynata
naRuszcieSzaszłyki niezbędny punkt grillowania. Smakują wybornie po nocy spędzonej w miodowej marynacie, bardzo ładnie się rumienią, tworząc chrupiącą skórkę. Z podanych składników otrzymamy około 10 szaszłyków, parę „szaszłyków” przygotowałam w formie „sakiewek”. Podczas grilla nie zabrakło również, kiełbasek delikatnie naciętych, które po upieczeniu tworzą ładną kratkę, był również chłodnik , sałatka z zupek chińskich , no i pieczywo posmarowane masełkiem upieczone(...)grillu świetnie smakuje. Był również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem . SKŁADNIKI: SZASZŁYKI pierś z kurczaka 3 – 4 ziemniaki cebula lub małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć
RAROSSADobrze przygotowana marynata decyduje o smaku mięsa oraz sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja kulinarnego sukcesu. Drugim elementem jest czas marynowania. Przeważnie trwa on od 12 do 24 godzin, jednak istnieje sposób na znaczne skrócenie tego czasu dzięki czemu nasze ulubione skrzydełka przygotujemy bardzo szybko. Jaki? Polecam(...)czas marynowania dosłownie do kilku minut. Tym samym dania, które dotychczas wydawały się Wam czasochłonne będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak
Słodkie okruszki