pada hasło: „grillowanie”, co pierwsze przychodzi Wam do głowy? Jeśli karkówka, to bardzo dobrze, bo dziś będzie właśnie to mięsko brane na tapetę;) Marynowanie mięsa w jogurtowej marynacie sprawia, że jest ono soczyste i kruche. Zdecydowanie też szybciej się takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje(...)łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy dłonią. W miseczce mieszamy jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Całość przekładamy do woreczka strunowego (ewentualnie plastikowego pojemnika lub szklanej miski) i umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy mięso z obu stron, Uwaga: Przy marynowaniu mięsa
Smaki Na TalerzuSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej marynacie. Błyskawiczny przepis na marynatę, jednak warto żeberka zamarynować parę, albo kilkanaście godzin wcześniej :) Składniki 150 ml miodu 2 łyżki musztardy sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki żeberka Grillowane żeberka(...)słodko – przepis Żeberka dzielimy na mniejsze porcje. Dokładnie myjemy. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się składników. Żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na kilka, kilkanaście godzin, aby mięso przeszło aromatem składników. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie i rumiane. Zobaczcie też więcej przepisów na grilla ! Artykuł Grillowane żeberka na słodko pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil. Co najczęściej przygotowujecie, gdy macie ograniczony czas, a obiad powinien być syty i treściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi(...)prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem. W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszoną bazylię, słodką czerwoną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (mniej więcej tyle ile do tradycyjnej panierki np. na schabowe). W marynacie dokładnie
Słodkie okruszkizmielonego szafranu 1 łyżka cukru 3 łyżki rodzynek 300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati Udka z kurczaka opłukaj wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC(...)wstaw mięso razem z marynatą do nagrzanego piekarnika. Piecz udka przez godzinę odwracając raz. Marynata pięknie się karmelizuje i pokrywa kurczaka cienką, ciągnącą warstwą. W międzyczasie ugotuj ryż. Zacznij od karmelizowania cebuli. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie posyp cukrem, szafranem i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej
codojedzeniasztuk Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę(...)żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj glazurą co 5-7 minut i odwracaj skrzydełka posmarowaną stroną w kierunku żaru. . Czas pieczenia – około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze. Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek
Niedzielny kucharzMarynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs. Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku. Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić. Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko! (Marynata(...)miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Octim ) 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem
Di gotujeDziś polecam Wam pyszny przepis obiadowy – grillowane piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie . Do tak przygotowanych piersi można podać frytki lub ziemniaki oraz zestaw ulubionych surówek. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam takie danie i Wam. Jeśli nie posiadanie patelni grillowej możecie usmażyć piersi na dobrej tradycyjnej patelni. Spróbujcie. Do przygotowania grillowanych piersi z kurczaka wykorzystałam produkty od ZdrowyMarket24(...)słodkiej ulubione dodatki – polecam domowe frytki i zestaw surówek Przygotowanie: Każdą pierś z kurczaka kroimy na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Przekładamy do miski. W miseczce mieszamy składniki na marynatę – 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 1/3 łyżki papryki wędzonej słodkiej. Marynatą polewamy nasze piersi w misce, a następnie rozprowadzamy ją dokładnie po mięsie
Słodkie okruszkidawno nie było ich w naszej kuchni. Mąż wypatrzył przyprawę do skrzydełek po amerykańsku. Postanowiłam ja zakupić i przywrócić skrzydełka na nasz stół w nowej odsłonie. Kiedy jednak przygotowałam marynatę zgodnie ze wskazówkami producenta to... ... okazała się nieziemsko ostra. Biorąc pod uwagę, że obiad był przewidziany również dla naszego synka marynata wylądowała w koszu, a skrzydełka przyprawiłam sprawdzoną przyprawą(...)kurczaka po staropolsku. I tak wstępnie upiekłam skrzydełka. Potem przygotowałam mini - marynatę diabelską i część z podpieczonych skrzydełek zamarynowałam w tej przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka, a my piekielnie ostre "po amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych gardeł i mocnych żołądków
Kuchnia po mojemufasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać(...)zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę
https:KKuchniaMniampodudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule(...)szklanki domowego przecieru pomidorowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały
https:KKuchniaMniamświąteczny przepis, tym razem na wspaniałe śledzie na słodko - po skandynawsku, jednak w mojej, zmienionej wersji. Smakują i wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty. Polecam zatem szczególnie ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. A ja będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić(...)przepisie jest choćby zastosowanie cukru trzcinowego (o zaletach którego nie będę się rozpisywać) oraz octu jabłkowego. W przypadku cukru - jego główną zaletą (oprócz tych zdrowotnych) jest fakt, iż marynata uzyskuje dzięki niemu cudowny, złoty kolor. Jeśli zaś chodzi o ocet jabłkowy - cudownie pasuje do pozostałych składników marynaty, dodatkowo nadaje jej owocowego posmaku jabłka, co jest jej niebywałym atutem
Garniec Magaliemarchewkami, które po przekrojeniu mięsa utworzyły pomarańczowe oczka :). Najlepiej jeśli będą to młode marchewki, ale każde się upieką. 3 małe udźce z indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając(...)misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny. Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec. Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
https:KKuchniaMniamdanie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego 1 łyżka czarnego pieprzu(...)wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na jedną porcję: 350 g filetu tuńczyka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku(...)każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry. Ułożyć
Jemy PijemyPrzepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą : 2,5 kg dyni 5 szklanek wody 3 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki, bo wolę pikantniejsze marynaty) łyżeczka cukru waniliowego (bez obaw, to dla podkreślenia smaku, nie będzie czuć wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki(...)dużego garnka wlać wodę, ocet, przyprawy (bez soli) i zagotować. Dodać łyżkę soli, spróbować i ewentualnie doprawić. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do gotującej się marynaty. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka (ja gotowałam na półmiękko, gdyż wolę twardszą), ale nie może się rozpadać. Przelać do słoików, zalać marynatą, zakręcić i odstawić do góry dnem
Kuchnia Prezydentowej