się zbyt długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę do mięsa. Uwierzcie mi, burgery wyszły świetne! Mięso wprost rozpływało się w ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić(...)czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła!1 kg łopatki wieprzowejmarynata:4 kopiaste łyżki miodu lipowego1 łyżka sosu z octem balsamicznym2 łyżki powidła śliwkowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka tabasco1
Mienta blogsyczuańskiego, 2 łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem 2 łyżki stołowe miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i 50 ml wódki. Połowę papryczki chili(...)pestkami drobno posiekałem i dodałem do płynów, podobnie jak przeciśnięte przez praskę 6 ząbków czosnku. Korzeń imbiru obrałem ze skóry i bardzo drobno posiekałem, a następnie dodałem do marynaty. Łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego roztarłem w moździerzu i również dodałem do miski. Do tak powstałej marynaty wycisnąłem sok z połowy cytryny, uważając, aby nie dostały się do niej pestki. Całość bardzo
Wyprawy kulinarnesmaczne bezwarunkowo wywołuje u nas uśmiech na twarzy! Dziś zapraszamy Was do spróbowania pieczonych piersi kaczych, które eksperymentalnie połączyłyśmy z pomidorkami koktajlowymi. Słodko-kwaśna nuta dodatków (w tym marynaty) idealnie połączyła się wraz z delikatnym i soczystym mięsem kaczki, także nie miałyśmy żadnych przeciwskazań, aby Wam tego przepisu nie zaproponować(; Zapraszamy! Składniki: 2 piersi kaczki 1 łyżka masła 250g(...)przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki
Symfonia Smakównawet ci, którzy dotąd twierdzili, że za karpiem nie przepadają. Jest delikatny, a co najważniejsze, niemal pozbawiony posmaku mułu. Co daje namoczenie karpia w mleku ? Przepis na tę prostą marynatę mogliście już u nas znaleźć: Co daje namoczenie karpia w mleku? Spróbuj, a już zawsze będziesz tak robić Tym razem tak zamarynowaną rybę przygotowaliśmy klasycznie – w złocistej panierce. Przepis(...)karpia panierowanego z marynaty mlecznej Składniki: filet z karpia podzielony na kawałki odpowiadające porcji, mleko, jajka, bułka tarta, pieprz, sól, olej. Jak zrobić karpia panierowanego z marynaty mlecznej? W mleku należy rozpuścić sól – dwie łyżeczki na pół litra. W zalewie umieszczamy kawałki ryby tak, aby były całkiem przykryte. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Rybę
Kulinarna Polskapada hasło: „grillowanie”, co pierwsze przychodzi Wam do głowy? Jeśli karkówka, to bardzo dobrze, bo dziś będzie właśnie to mięsko brane na tapetę;) Marynowanie mięsa w jogurtowej marynacie sprawia, że jest ono soczyste i kruche. Zdecydowanie też szybciej się takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje(...)łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy dłonią. W miseczce mieszamy jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Całość przekładamy do woreczka strunowego (ewentualnie plastikowego pojemnika lub szklanej miski) i umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy mięso z obu stron, Uwaga: Przy marynowaniu mięsa
Smaki Na TalerzuSezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej marynacie. Błyskawiczny przepis na marynatę, jednak warto żeberka zamarynować parę, albo kilkanaście godzin wcześniej :) Składniki 150 ml miodu 2 łyżki musztardy sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki żeberka Grillowane żeberka(...)słodko – przepis Żeberka dzielimy na mniejsze porcje. Dokładnie myjemy. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się składników. Żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na kilka, kilkanaście godzin, aby mięso przeszło aromatem składników. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie i rumiane. Zobaczcie też więcej przepisów na grilla ! Artykuł Grillowane żeberka na słodko pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil. Co najczęściej przygotowujecie, gdy macie ograniczony czas, a obiad powinien być syty i treściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi(...)prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem. W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszoną bazylię, słodką czerwoną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (mniej więcej tyle ile do tradycyjnej panierki np. na schabowe). W marynacie dokładnie
Słodkie okruszkizmielonego szafranu 1 łyżka cukru 3 łyżki rodzynek 300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati Udka z kurczaka opłukaj wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC(...)wstaw mięso razem z marynatą do nagrzanego piekarnika. Piecz udka przez godzinę odwracając raz. Marynata pięknie się karmelizuje i pokrywa kurczaka cienką, ciągnącą warstwą. W międzyczasie ugotuj ryż. Zacznij od karmelizowania cebuli. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Następnie posyp cukrem, szafranem i smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej
codojedzeniasztuk Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę(...)żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj glazurą co 5-7 minut i odwracaj skrzydełka posmarowaną stroną w kierunku żaru. . Czas pieczenia – około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze. Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek
Niedzielny kucharzMarynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs. Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku. Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić. Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko! (Marynata(...)miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Octim ) 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem
Di gotujeGrillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie foto.lysygotuje Może na początek trochę o samej polędwicy wieprzowej Polędwiczka znajduje się w tylnej części półtuszy wieprzowej, jest niezwykle delikatnym i plastycznym mięśniem. To długi, stosunkowo wąski mięsień lędźwiowy leżący wzdłuż grzbietu i przylegający do schabu. Drobno włóknista struktura sprawia, że jest mięsem najwyższej jakości, soczystym i kruchym. Ma stosunkowo niską zwartość tłuszczu(...)minut przed końcem pieczenia zaczynamy grillować polędwiczki. Grillujemy 5-7 minut z każdej strony zwracając uwagę na to by ich nie przesuszyć. foto.lysygotuje Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie Dania Danie główne Kuchnia Polska Porcje 4 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10-14 minut Czas oczekiwania 2-3 godziny Składniki 1 szt polędwica wieprzowa 1 łyżka
lysygotuje.plDziś polecam Wam pyszny przepis obiadowy – grillowane piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie . Do tak przygotowanych piersi można podać frytki lub ziemniaki oraz zestaw ulubionych surówek. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam takie danie i Wam. Jeśli nie posiadanie patelni grillowej możecie usmażyć piersi na dobrej tradycyjnej patelni. Spróbujcie. Do przygotowania grillowanych piersi z kurczaka wykorzystałam produkty od ZdrowyMarket24(...)słodkiej ulubione dodatki – polecam domowe frytki i zestaw surówek Przygotowanie: Każdą pierś z kurczaka kroimy na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Przekładamy do miski. W miseczce mieszamy składniki na marynatę – 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 1/3 łyżki papryki wędzonej słodkiej. Marynatą polewamy nasze piersi w misce, a następnie rozprowadzamy ją dokładnie po mięsie
Słodkie okruszkidawno nie było ich w naszej kuchni. Mąż wypatrzył przyprawę do skrzydełek po amerykańsku. Postanowiłam ja zakupić i przywrócić skrzydełka na nasz stół w nowej odsłonie. Kiedy jednak przygotowałam marynatę zgodnie ze wskazówkami producenta to... ... okazała się nieziemsko ostra. Biorąc pod uwagę, że obiad był przewidziany również dla naszego synka marynata wylądowała w koszu, a skrzydełka przyprawiłam sprawdzoną przyprawą(...)kurczaka po staropolsku. I tak wstępnie upiekłam skrzydełka. Potem przygotowałam mini - marynatę diabelską i część z podpieczonych skrzydełek zamarynowałam w tej przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka, a my piekielnie ostre "po amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych gardeł i mocnych żołądków
Kuchnia po mojemufasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać(...)zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę
https:KKuchniaMniampodudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule(...)szklanki domowego przecieru pomidorowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały
https:KKuchniaMniam