chrupiącą skórką to coś przepysznego. Idealnie skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że kurczak jest złocisty i idealnie doprawiany. Pyszny dodatek do pieczonych ziemniaczków. Składniki: kurczak świeży 1.2 kg. Marynata: sól 1 łyżeczka tymianek 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kminek 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka rozmaryn 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki(...)cytryny 2 łyżki olej 100 ml. Sposób przygotowania: 1. Kurczaka umyć, osuszyć i poćwiartować. 2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać. 3. Kurczaka dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 4. Kurczaka wyłożyć na blaszce. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Kuchnia PaulettesPieczony indyk w całości to mój debiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn(...)Składniki: • cały indyk – mój 4,7 kg • sól, pieprz • 3 łyżki masła • 4 duże marchewki Marynata do indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka
To co kochamzainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: • 4 piersi kaczki • olej do smażenia Marynata • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki sosu sojowego • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej • 5 łyżek płynnego miodu • 3/4 szklanki soku pomararańczowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczych naciąć w kratkę. • Połączyć płynne składniki marynaty, dodać posiekany czosnek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. • Nacięte piersi kacze włożyć do marynaty, najlepiej
To co kochamSałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych robię od lat ale nigdy nie udało mi się dobrze jej sfotografować... Uwielbiam ją za prostotę - parę pospolitych warzyw plus marynata i wychodzi nam z tego naprawdę pyszne danie. Pieczone warzywa korzeniowe idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i dodatek do obiadu np zamiast ziemniaków. Dodatkowo genialnie prezentują się na talerzu i myślę(...)talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka sproszkowanego chili (można dodać mniej lub pominąć jeśli nie lubimy ostrych dań) tymianek sól
sierotka maRysia w kuchniłyżki sosu jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 1 łyżka musztardy kremskiej 2 łyżki octu słodowego Sposób przygotowania: Na początku zabieramy się za przygotowanie marynaty do żeberek. Do miski dodajemy ketchup, miód, sos sojowy, sos Worcestershire, wędzona paprykę w proszku, musztardę oraz ocet słodowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy(...)pojemniku lub głębszej misce. Żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Musimy przypilnować, aby całe zostały dobrze pokryte marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią i ostawiamy na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na początku pieczenia naczynie najlepiej przykryć i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po tym czasie możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecoś z truskawką w wersji wytrawnej? Jestem przekonana, że to czerwone maleństwo na pewno się sprawdzi. 300 g piersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka melasy trzcinowej 2 łyżki oleju kokosowego sok z połowy pomarańczy W naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Czyste(...)mięso mocno dziurawimy widelcem, to nam skróci czas marynowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej pierś, bardzo wolno smażymy. A do marynaty wkładamy czyste i suche truskawki. Gdy się mięsko ładnie zrumieni , obracamy na drugą stronę, podlewamy łyżką marynaty i przykrywamy. To nam da gwarancję, że filet nie będzie w środku surowy. Usmażonego przekładamy
Dieta moja pasjaPyszności z piersi, udek są częstym gościem na naszych stołach. Rzadko przygotowujemy skrzydełka, a przecież mogą być wspaniałą gorącą przekąską, jednym z kolacyjnych, czy obiadowych dań! Przygotowane w dobrej marynacie z dodatkiem ogórkowego spaghetti zaczarują Was smakiem! SKŁADNIKI: 1 kg. skrzydełek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego lub maggi 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu białego(...)średnia cebulka ( jeśli pieczemy na patelni) 3 łyżki oleju 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: skrzydełka przecinamy na trzy części odrzucamy lotki, część, która ma 2 kości przecinamy wzdłuż (marynata dotrze głębiej), przygotowujemy marynatę, wkładamy skrzydełka, zostawiamy na noc, skrzydełka pieczemy w głębokim tłuszczu około 15 min.,następnie wkładamy na 15 min. do piekarnika lub pieczemy na masełku z dodatkiem
Kuchnia BeatyTABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz sos sojowy, podgrzewamy 6 minut/100C/prędkość 1. W przygotowanej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na 15 minut. ŁOSOŚ: Do pojemnika do miksowania ( nie myjmy go po marynacie ) wlewamy 1 l wody. Przykrywamy pojemnikiem do gotowania na parze ( głębokim ), układamy łososia wraz z marynatą oraz połówki papryk. Przykrywamy, uruchamiamy program do gotowania na parze DAMPFGAREN na 20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy papryki a łososia dogotowujemy
Ostra na SłodkoLubicie sos barbecue? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę(...)tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 2 płaskie łyżki keczupu łagodnego 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 mała łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżeczka trzcinowego cukru brązowego (u mnie Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 czubata łyżeczka
Smak mojego domupolecam. Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 3 ogórki konserwowe 2 dymki ze szczypiorkiem 2 czubate łyżki posiekanego koperku sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony, do smaku 4 łyżki marynaty z ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w skórkach. Po lekkim przestudzeniu obrać ziemniaki ze skórek(...)pokroić w dużą kostkę. Przełożyć ziemniaki do miski, dodać marynatę z ogórków, posolić i oprószyć pieprzem, lekko wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wchłonięcia marynaty przez ziemniaki. Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do ziemniaków. Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków. Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu. W miseczce wymieszać majonez
Codziennik Kuchennyobjąć z dalsza...) Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju(...)średnich liści 2 jabłka ( u mnie antonówka) 1 duża cebula 1/2 szklani wody 15 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Szynkę oczyść z błon. 2. W sporej misce przygotuj marynatę ( bez brązowego cukru), włóż do niej szynkę i porządnie ją natrzyj marynatą z każdej strony. 3. Miskę z szynką w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOpakowanie / ok. 5 dużych liści jarmużu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/4 łyżeczki soli Podzielone na kawałki liście jarmużu dokładnie obtocz w marynacie wykonanej z pozostałych składników. Rozłóż liście ciasno na blasze tak, żeby na siebie nie nachodziły i piecz 3-5min w 200*C. Uwaga! Łatwo je spalić! Słodkie buraki(...)średni burak ćwikłowy 1,5 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki. Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze. Piecz ok.15min. w 200*C. Cynamonowe marchewki: 2 średnie marchewki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu mała szczypta soli (opcjonalnie) Obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki marchewki obtocz w marynacie. Układaj na blasze
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśredniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą(...)dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Roasted chicken satays (4 servings) Ingredients: 4 chicken legs, thighs separated
karmelowycebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego 1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej 2 litry bulionu kurczęcego 6 łyżek słodkiej papryki 3 łyżki prażonej cebuli SPOSÓB(...)Kroimy mięso w większą kostkę,i szykujemy marynatę; 2 kostki rosołowe,łączymy z olejem tak aż się rozpuści Pokrojoną czerwoną cebulę w drobną kostkę i czosnek drobno siekany wrzucamy do miski,następnie mięso,majeranek trochę soli i pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej
Viola cooks with passionBrak pomysłu na obiad ? Polecam pieczonego kurczaka, którego dobrze jest wcześniej zamarynować. Kurczak ma to do siebie, że wystarczy mu 2-3 godziny w lodówce w ulubionej marynacie i śmiało może wędrować do piekarnika czy też na grilla. Jednak ja lubię kiedy mięsko przejdzie smakiem danej marynaty i przygotowuję go wieczorem dnia poprzedniego. Dzisiaj paprykowo majerankowa odsłona pieczonych udek. Obiad(...)który tak naprawdę przygotowuje się sam, gdyż nasz nakład to przygotowanie mięsa w marynacie i wsadzenie kurczaka do piekarnika - cóż, nie ma chyba nic prostszego :) Pieczone udka kurczaka w marynacie paprykowo majerankowej Składniki : 4 udka z kurczaka około 150-175 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki prpryki mielonej słodkiej 3/4 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 - 1,5 łyżeczki majeranku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki