marynaty - 6066 przepisów (strona:46/405)

bakłażany z grilla piekarnikowego... 127

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej(...)rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut, następnie opłukać pod zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie

W Mojej Kuchni Lubię
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 96

odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, ważnym jest by wiedzieć(...)osuszamy i umieszczamy w brytfance. Marynujemy w winie, occie i pokrojonej w piórka cebuli przez minimum 6 godzin (ja marynowałam go 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty. Marynatę przelewamy przez sitko. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem i smażymy je do zarumienienia na maśle. Potem ponownie układamy je w brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

Życie zamknięte w smaku
Kurczak w brzoskwiniach 99

Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata: Sok z puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy(...)kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Skrzydełka miodowo-musztardowe 232

Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że skrzydełka stają się wyjątkowo smaczne. Palce lizać ! Składniki: około 8-9 skrzydełek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki musztardy francuskiej(...)miseczki wlać miód i oliwę. Dodać obie musztardy, lekko rozgniecione w moździerzu ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wymieszać. Skrzydełka kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do przygotowanej marynaty i dokładnie je natrzeć. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę. Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pozostałą marynatą polać wierzch skrzydełek. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Kurczak pieczony w sosie sojowym z chili i limonką 226

przepadałam z smakiem cytrusów w mięsie. Kurczak z cytryną to zdecydowanie nie moje smaki. Natomiast kurczak z limonką to zdecydowanie co innego. Przepis powstał spontanicznie - szukałam w sieci dobrej marynaty z użyciem sosu sojowego ale nic mi nie podpasowało, więc sama dobrałam składniki. Efekt? Taki kurczak bardzo mi smakował :) Składniki: 4 kawałki kurczaka ( u mnie dwie ćwiartki przekrojone na pół(...)przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki chili   Sos sojowy, sok z limonki, chili, miód i czosnek dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym dolewając 2-3 łyżki marynaty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec

My simple kitchen
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 107

Filety z kurczaka na cienkie plastry rozbiłam, marynatę sojową do nich zrobiłam, dobrze zamarynowałam, następnie cukinię, ser kozi, oliwki dodałam. Jak roladę zwinęłam i w folię aluminiową zawinęłam. Na grillu je grillowałam i z grzankami z pesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka(...)serka koziego do smarowania, ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki

Moniki Smakołyki
Grillowane skrzydełka w miodzie 81

sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju,  octu balsamicznego,  sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu  Skrzydełka wyjmujemy z marynaty.  Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy(...)olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy  już wstępnie opieczemy  skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką

Miód i pieprz
Perliczka w pomarańczowej marynacie 114

Perliczka to ptak o delikatnym, bardzo chudym mięsie. Dlatego też łatwo je wysuszyć, więc ważna jest odpowiednia marynata i sposób przygotowania perliczki. Przed pieczeniem najlepiej moczyć ją kilkanaście godzin w solance, a potem „suszyć” kilka godzin w lodówce. Jak widać – na gotową potrawę trzeba trochę poczekać, ale efekt jest tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej(...)marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu.   Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 161

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć(...)niej umytą, osuszoną pierś, dobrze zamoczyć i schować do lodówki najlepiej na całą noc pierś wyjąć z marynaty i pokroić na kawałeczki odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 123

Polędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.     Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy

Moniki Smakołyki
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 115

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i  kroimy na kawałki

Moniki Smakołyki
Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej 122

Pyszne, miękkie i soczyste mięso z lekką nutą cytryny. Polecam na obiad. Składniki: 4 plastry łopatki 2 cebule Marynata: 2-3 gałązki świeżego rozmarynu suszony majeranek 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżka oliwy lub oleju łyżka miodu pół cytryny Przygotowanie Cytrynę wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie wyciskamy z niej sok, a skórkę ścieramy na drobnej tarce(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i wylewamy na plastry łopatki. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Cebule kroimy w plastry. Mięso z marynatą i cebulę wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temp 180 C przez około godzinę (zależy od grubości plastrów

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń wołowa po burgundzku 81

opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy i jagody jałowca. Marynatę gotować 15 minut. Ostudzić. Mięso pokroić na plastry. Dodać ostudzoną marynatę. Odstawić do lodówki na dobę. W garnku rozgrzać masło. Mięso wyjąć z marynaty i chwilę podsmażyć. Marynatę wlać

Moja Galeria Smaku
Miodowy kurczak z brokułami 443

Filety z kurczaka w miodowej marynacie, pieczone z brokułami i ziemniaczkami. Proste i smaczne danie jednogarnkowe. Składniki: 2-3 duże filety z kurczaka 1 brokuł ziemniaki  Filety z piersi przekroić na pół. Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Marynata: 3 łyżki oliwy 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki. Spryskać je odrobiną oliwy. Posolić. Filety z każdej strony posmarować marynatą. Ułożyć obok ziemniaków. Piec przez 30 minut w 200 stopniach. Dodać brokuły i piec kolejne 15 minut, aż brokuły będą

Moja Galeria Smaku
Pieczeń z dzika 159

grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina  0,10 litra octu winnego  3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego  1 łyżeczka cukru(...)Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić. Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania