dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno(...)łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki
Stare GaryKarkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA! 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO(...)łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej
VioletoweKucharzenieskładniki: marynata na ok. 8 kiełbasek wieprzowych 1 szkl piwa 1 łyżka miodu 1 szczypta gałki muszkatołowej pieprz grubo mielony opcjonalnie: 2 łyżeczki majeranku suszonego opcjonalnie: 2 łyżeczki świeżego majeranku do podanie wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Kiełbaski nacinamy, wkładamy do marynaty na ok. 10 min. Następnie układamy na grillu i pieczemy przez ok. 10 min., obracamy od czasu(...)czasu każdą kiełbaskę i polewamy marynatą. Upieczone kiełbaski podajemy posypane świeżym majerankiem. /inspiracja: kuchnia lidla
Domowy Smak Jedzeniagrilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego(...)czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 - 3 łyżeczki soli dodatkowo: 2 cebule olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Pozostałe składniki wymieszać, ma powstać dosyć gęsta marynata, która nie będzie spływać z mięsa. Gęstość regulować dodając więcej lub mniej oliwy z oliwek. Mięso pokroić na kawałki z 2 żeberkami i dokładnie posmarować marynatą. Wstawić najlepiej na całą
Kuchcik gotujegrillowej ale można też na zwykłym grillu. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone(...)pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie
Monia miesza i gotujemasła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około(...)minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać sosem. Podałam ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. polecam również stek z rekina I Do racuchów polecam Rapennhof Riesling Kabinett. Półwytrawny, reński Riesling o owocowym aromacie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Cena
królestwo garówpieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko(...)część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu
Świat Domowej Kuchnipokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej. Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy mięso skórą(...)góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty
MarciochaKucharzyobiad. A że wpadły mi w oko mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu(...)łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C
Kuchnia domowa AniKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUWiele razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy(...)soli łyżka posiekanego rozmarynu kilka gałązek tymianku Do miski wlać ocet, dodać sól, cukier, musztardę. Dobrze wymieszać trzepaczką. Ciągle mieszając powoli dodawać oliwę, tak aby powstała kremowa konsystencja. Do marynaty dodać rozgnieciony czosnek oraz zioła. Wymieszać. Włożyć do miski z marynatą piersi kurczaka i dobrze obtoczyć je w płynie. Przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce przynajmniej 5 godzin
Kulinarne Inspiracjeogniu - to bardzo ważne, żeby mięso się smażyło, a nie dusiło we własnym sosie, dlatego polecam smażenie małymi partiami. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego po łyżce marynaty - czekamy aż trochę odparuje i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Sos powinien się robić gęsty, ale trzeba uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy na patelni znajdzie się już cały sos należy(...)się nie przypaliło). *I tu należy się wyjaśnienie. Wołowina wymaga innego przygotowania niż kurczak z oryginalnego przepisu. Jeśli zdecydujecie się wypróbować przepis na kurczaku zróbcie to tak: Do marynaty dodajemy 1 a nie 2 łyżki sosu sojowego. Kurczaka trzeba pokroić na kawałki, posolić i podsmażyć a dużym ogniu. Na patelnię dodawać po łyżce marynaty. Kolejną łyżkę sosu
Kulinarne InspiracjeRewelacyjny kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja! 1 kg udek z kurczaka Sól Pieprz Marynata: 0,5 szklanki soku z cytryny 1 papryczka chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej(...)czosnku 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 300 g włoszczyzny paski Hortex Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy
VioletoweKucharzeniePoczątkowo myślałam, że ta marynata będzie zbyt ostra, gdyż podczas degustacji byłam pewna, że wypali mi wszystkie kubki smakowe :D Jednak myliłam się i to bardzo. Podczas smażenia wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły i okazało się, że żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!! Składniki: 1 kg żeberek Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek(...)przecieru pomidorowego Wykonanie: Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej
Bea(u)ty kitchenostatnia w ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna. Składniki(...)marynaty dokładnie mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie związuje i wstawiam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso w marynacie. Piekarnik nagrzewam do 180°-200°C i pikę mięso około godziny. Upieczone odstawiam by odpoczęło. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen