Soczysta pierś z kaczki w przepysznej marynacie czarny bez z sosem i w sałatce sezonowej. Sos zrobiłam na bazie czarnej porzeczki bo taką miałam. Kwiaty czarnego bzu są jadalne i można je jeść w sałatkach.Podałam ją z gruszką i serem pleśniowym. Czy można chcieć czegoś więcej :-) pierś z kaczki marynata: 1 pierś z kaczki 1 łyżka sosu balsamico(...)dzień albo jeżeli nie mamy czasu tak długo czekać to po godzinie układam kawałek mięsa na zimnej patelni bez tłuszczu skórą do dołu i smażę. Wlewam soki z marynaty na patelnię też. Podczas smażenia mięso wytworzy tłuszcz . Smażę 7 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Zdejmuję z patelni i odstawiam na 5 minut i kroję
wesoła kuchniamrożonych sztuk fasolki szparagowej żółtej -2 cebule - łyżeczka suszonego tymianku -1 łyżka masła -1 łyżeczka soku z cytryny -szczypta cukru -olej do smażenia -sól do smaku Na marynatę do mięsa potrzebujemy: -kefir - jarzynka bez soli ( najlepiej domowej roboty ) -1 duża cebula Przygotowujemy mięso: kefir wylewamy do miski w której będą marynować się piersi. Cebulę kroimy w pół krążki(...)wrzucamy do kefiru wraz z dużą łyżką jarzynki. Marynatę dokładnie mieszamy i zanurzamy w niej piersi, tak aby były w niej zanurzone w całości. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy miskę z lodówki na godzinę przed włożeniem do parowaru, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie szorujemy dokładnie ziemniaki. Jeżeli są małe parujemy
Kulinarne przemysleniaMarynata do kurczaka 6 łyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości(...)Grubsze części rozbijamy delikatnie tłuczkiem,tak aby wyszły nam zgrabne sznycelki.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy
Andzia Pichciszklanki ciemnego piwa lub coli Przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Skrzydełka oczyścić i umyć, włożyć do miski Krok 2. W salaterce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nią skrzydełka, wymieszać- można odstawić na jakiś czas do zamarynowania - kurczak będzie wówczas jeszcze smaczniejszy. Krok 3. Skrzydełka z kurczaka, wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni - piec ok. 1h lub do czasu, aż skrzydełka będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać skrzydełka pozostałą w misce marynatą. Z czym podać skrzydełka kurczaka w miodzie? Oto kilka pomysłów na obiad z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka: skrzydełka kurczaka w miodzie, frytki i sałatka z pomidorkami i fetą skrzydełka z kurczaka
Moja Książka Kucharskawłaściwie ulubiony i najszybszy! Kurczak z grilla to 10 minut roboty zaraz przed jedzeniem! Wcześniej przygotowuję mięso. Odkrawam je od kości, marynuję i chwilę przed podaniem grilluję. Moja marynata do kurczaka : sos teriyaki - 3 łyżki słodka papryka w proszku - 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku - 1/3 łyżeczki majeranek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz 1 ząbek czosnku Czosnek przeciskam przez praskę(...)następnie rozcieram z przyprawami i łączę z sosem teriyaki. W tak przygotowanej marynacie maczam mięso z 2 udek z kurczaka przez minimum 30 minut. Wcześniej mięso odkrawam od kości. Moja marynata, za sprawą sosu teriyaki jest lekko słodka, dlatego kurczak może wydawać się na pierwszy rzut oka spalony, ale zaręczam że tak nie jest. Mięso z uda kurczaka jest
MamaOskarkaWracając do dzisiejszego przepisu - jak już wspomniałam, przygotowanie tego curry jest nieco czasochłonne i składa się z kilku etapów, ale można je rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej można przygotować marynatę i sos bazowy, po czym wszystko schować do lodówki, a następnego dnia tylko zgrillować kurczaka i odgrzać sos. Gorąco polecam to danie ponieważ jest niezwykle smaczne i aromatyczne(...)Przepis na kurczaka makhani zaczerpnęłam z książki Kudłaci Kucharze - Najlepsze Curry. Kurczak makhani Składniki: 4 piersi z kurczaka świeża kolendra do przybrania Marynata: 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kardamonu wyjętych z łupinek 4 goździki 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy
Codzienne GotowanieDwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana na sypko i szparagi. Czas: Pół godziny plus 2 godzina na namaczanie kaszy Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jak ugotować kaszę jaglaną Pytanie może wydać się trywialne, ale wcale takie nie jest. Kaszę(...)szklanki posiekanego szczypiorku – około 2 łyżek 1 łyżka soku z cytryny 1 starty ząbek czosnku Przygotowanie: Krok 1 Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny. Krok 2 Przygotuj marynatę. Wymieszaj 2 łyżki sosu hoisin, łyżkę sosu sojowego z połową szklanki soku pomarańczowego. Dodaj otartą skórkę z umytej wcześniej i sparzonej wrzątkiem połowy pomarańczy, łyżeczkę utartego imbiru, starty ząbek czosnku
Niedzielny kucharzrobi się sam, jedzonko jest przepyszne. Składniki : udka -1 kg przyprawa do kurczaka - 1 łyżka cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl sól i pieprz Marynata : masło -3 łyżki ketchup ostry -2 łyżki woda -4 szkl koncentrat pomidorowy - 10 łyżeczek wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka Przygotowanie: Wysypać ryż surowy do naczynia żaroodpornego(...)złoty kolor. Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę. Następnie przygotować marynatę: Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować. Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić do piekarnika . Piec w 190 stop, przez ok.75 minut. (function
Kuchnia DanusiCoraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, więc wyszukuję i łączę różne pomysły na dania z grilla. Przepisy na marynatę i sos zostały znalezione tutaj , ale nieznacznie je zmieniłem. Dodam, że wyszło bardzo smacznie, na sezon grillowy w sam raz :) Składniki : - około kilograma chudej karkówki, - czerwone papryki, - pieczarki, - cebula. Marynata na 24 godziny : - 100 ml oleju, - 2 łyżki ostrego ketchupu(...)czerwona cebula, - łyżka oleju, - czosnek granulowany lub świeży, - 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez cukru ), - 1 -2 łyżki octu balsamicznego, - sól, pieprz. Wykonanie : Szaszłyki : Mięso pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej mięso. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Nadziewać
Przepisy Mikołajakarmelizowane żeberka wieprzowe . Ananasa zmiksować, włożyć do miski. Do ananasa dodać musztardę, ocet, miód, ketchup, sok z cytryny, imbir mielony, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać bardzo dokładnie. Przygotowaną marynatą natrzeć żeberka po czym odstawić całość na dwie godziny do marynowania . Po dwóch godzinach żeberka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej metalową kratką. Po wierzchu każde żeberko polać pozostałą marynatą
mecooksbędziecie mieli czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu, to dzień wcześniej, wieczorem, zamarynujcie wołowinę, ugotujcie trochę ryżu, a gwarantuje wam, że aromatyczny obiad będziecie mieli w 15 minut. Składniki marynaty mogą się wam wydać dalece dziwne, możecie mieć przeświadczenie, że prędzej z tego wyjdzie szarlotka z bezą niż dobry obiad. Ja się nie będę dziwić, bo jak mi dyktowano składniki(...)oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, minimum na 4 h. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso, nie używając tłuszczu. Smażymy około 4-5 minut
ladykitchenSkładniki: 1 pierś z indyka (około 750 g) 3 duże bataty Marynata: 3 łyżki octu balsamico 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki suszonego rozmarynu 3 łyżki oleju 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Indyka wyjmujemy z zalewy, kładziemy(...)blachę a wokół niego układamy obrane i pokrojone na duże kawałki bataty. Pozostałą marynatą polewamy bataty. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę
Qchnia po prostutakiego nie będzie miało miejsca. Powłoka tytanowa daje wam gwarancje nieprzywieralności . Z tą patelnią smażenie jest czystą przyjemnością bez zbędnych zapachów. 1 duża polędwica wieprzowa 100 g kabanosów marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki koperku suszonego 1/2 łyżeczki Bazyli suszonej 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa 4 łyżki oleju bataty(...)pół. Za pomocą patyczka/ użyłam do sushi/ robię w kilku miejscach na całej długości otwory. W każdy wkładam kabanosa. Tak samo robię z dwoma kawałkami polędwicy. W miseczce przygotowuje marynatę. Mieszam wszystkie przyprawy z olejem. Następnie nacieram mięso marynatą. Odstawiam do lodówki na kilka godzin. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, układam mięso zamykam pokrywę i smażę najpierw z jednej
wesoła kuchnialiście kafiru (nie kefiru:) woreczek ryżu 4 żółtka nitki chilli - do ozdobienia zielona pietruszka - może być suszona - do ozdobienia kilka kropel Maggi - dla smaku Mięso, marynata 500g polędwiczek z kurczaka 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny przyprawa kuchni chińskiej Kamis sól oliwa Jak przygotować: Mięso, marynata: W pierwszej kolejności standardowo(...)kurczaka - uwaga na pryskającą oliwę ! Sok z cytryny powoduję szaleństwo na patelni ;) Po ok. 4 minutach odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne minuty. Zmniejszamy moc kuchenki o połowę. Marynatą, która została w plastiku podlewamy nasze polędwiczki. Przez ok 5 minut smażymy na zmniejszonej mocy, po tym czasie zmniejszamy jeszcze o połowę - tak aby utrzymały temperaturę. Po upieczeniu nabijamy
dlaSmaQcebulę kroimy w cienkie pióra, a papryczki ostre po usunięciu gniazd nasiennych w cienkie paski. Całość przekładamy do miski i mieszamy z sobą. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu oraz kmin rzymski. Skórkę z cytryny, po sparzeniu owocu, bardzo cienko ścinamy. Nie należy zostawiać białej błonki, gdyż jest(...)gorzka i może popsuć smak dania. Tak przygotowaną skórkę z cytryny bardzo drobno siekamy i dodajemy do miseczki z marynatą. Wszystkie składniki marynaty z sobą dokładnie łączymy, tak żeby dały gładki płyn. Zalewamy nią przygotowane warzywa. W międzyczasie rozgrzewam patelnię i przekładam na nią surowe warzywa. Podsmażam je na średnim ogniu ok. 15 minut. Dynia jest na tyle mała
Cookery.pl