marynaty - 6066 przepisów (strona:66/405)

Pulled pork - szarpana wieprzowina 204

chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku(...)wody  Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej  0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej  1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka miodu  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka oleju  Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone

Dobra karma
Schab nacinany. 155

czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy(...)paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,2 godz., po czym wyjmujemy z rękawa i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia i miękkości

Kuchnia Beaty
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 147

ostatnio dużo większą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia(...)rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wolowina w sosie ostrygowym 196

łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej ciemny) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 4 łyżki wody DODATKOWO:  ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej(...)głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń

Kuchnia od dwojga
Pieczone żeberka 220

tylko mężczyźni są miłośnikami żeberek:) Mam czasem ochotę na takie męskie danie, ale kupując żeberka wybieram jednak te, które mają najmniej tłustej warstwy. Przygotowuję marynatę na bazie miodu, która jest niezwykle aromatyczna. Słyszałam też o żeberkach w coli, ale ponieważ tego typu napojów nie pijemy, wolę tradycyjne składniki marynaty. Marynuję je długo, czasem zostawiam w lodówce nawet(...)chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.  Zamarynowane żeberka ułożyć w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryć,  piec ok godziny

Obiad gotowy
Pieczone udźce kurczaka z warzywami 196

Składniki: 1 kg filetów udźca kurczaka 45 dag morzonej marchewki mini 45 dag mrożonych brokułów 1/2 czerwonej papryki Marynata: 1/4 szklanki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)  4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy

Qchnia po prostu
Łopatka wieprzowa pieczona 559

plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki wody(...)łyżki oleju sól pieprz W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny. Łopatkę umyć, osuszyć i nasmarować bardzo dokładnie  powyższą marynatą. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość

O kuchni z uczuciem
BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM 156

czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego, 1 ząbku posiekanego czosnku i przypraw. Mięso myję, dokładnie smaruję marynatą. Układam w naczyniu żaroodpornym, a na nim pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam(...)minimum 12 godzin w lodówce. Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek

JejKuchnia
SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU 149

łyżki miodu, 2 łyżeczki soli, 5 listków bazylii (opcjonalnie), 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję 2 łyżeczki soli, zalewam zimną wodą, odstawiam. W międzyczasie przygotowuję marynatę: w garnku zagotowuję powidła, sos sojowy, ocet winny oraz miód. Minutę gotuję na małym ogniu, mieszając, studzę. Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam(...)liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h. Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik, zostawiam

JejKuchnia
ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ 119

eberek (pociętych na kawałki), 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 2 większe ząbki czosnku, garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia, 2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka), około 1,5 łyżeczki soli, szczypta tymianku, 2 łyżeczki pietruszki suszonej, szczypta pieprzu poma rańczowego (można zastąpić normalnym). Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Przygotowuję marynatę: olej(...)łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam. Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu

JejKuchnia
Pulled pork 218

czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu) Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty, dodać także posiekany czosnek.Powstałą marynatą natrzeć mięso iii odstawić do lodówki  na kilka godzin (najlepiej na 12, kilkakrotnie obracając mięso).Następnie mięso  razem z powstałą marynatą

Moje domowe kucharzenie
Karp marynowany 154

marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia Marynata – 1 szklanka octu – 4 szklanki wody – 3 łyżki cukru – 1 łyżka soli – 3 liście laurowe – po 5 sztuk ziela angielskiego i pieprzu(...)oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. – Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień. – Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Burgery z marynowanej marchewki 173

marynowanej marchewce.  Burgery z marynowanej marchewki  Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy  1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki  2 cebule  1/2 szkl. bułki tartej  2 łyżki mąki(...)sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.  Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty i dokładnie zamieszaj. Marynuj przynajmniej 24 h. Po tym czasie dokładnie odciśnij marchewkę np. przez sitko lub gazę.  Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej

wegujemy
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 213

szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy(...)Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut.  Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy ( wzdłuż całej długości mięsa) , tworząc

Miód i pieprz