ryżowego 1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu: około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty(...)czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę). Tofu pokrój w 1-1,5 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Odstaw na bok. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki a brokuła w małe różyczki. Aby sprawnie wszystko przygotować to użyj dwóch patelni lub patelni i dużego garnka w którym zmieścisz całą potrawę (3-5 litrowy). Na 1 patelni rozgrzej
greenscarfktórą zawsze mam jakiś pomysł. Dziś w odsłonie słodko-ostrej, czyli taki mój kulinarny, smakowy ideał Składniki: 1 kg świeżej brukselki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Marynata: 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Dodatkowo: 2 łyżki(...)minut. Odcedzić i przelać obficie zimną wodą, aby zachowała jędrność i ładny, zielony kolor. Każdą brukselkę (oprócz tych malutkich) przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Dodać brukselkę i rękoma bardzo dokładnie wymieszać, aby każda z brukselek pokryła się marynatą. Przełożyć brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop
gutfutKurczak Tikka Masala (przepis na 4 porcje, przepis podpatrzony na Kwestii Smaku) Składniki: 800 g filetu z kurczaka lub indyka pieprz czarny sól różowa (ja używam himalajskiej) Składniki do marynaty: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około(...)łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku
Moja Mama Gotujesłoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny, mieszamy. Następnie dodajemy wodę z rozpuszczoną w niej solą, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mieszamy. Pokrojone tofu dodajemy do marynaty w słoiku, delikatnie mieszamy obracając zakręconym słoikiem, tak aby marynata dokładnie pokryła tofu. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, co jakiś czas obracamy słoik, gdyż marynata będzie spływać
Czerwona Porzeczkaobieramy skórkę obierakiem do warzyw. W miseczce wymieszać olej z miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Marchewki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać wszystko gotową marynatą, posypać liśćmi tymianku. Dłońmi obtoczyć marchewki w marynacie, aby ze wszystkich stron pokryły się sosem. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec(...)minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 10 minut, aż marchewki zmiękną. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać marchewki marynatą, która zebrała się na blasze, dzięki temu będą bardziej aromatyczne. Podawać ciepłe, jako dodatek do np. pieczonego królika. Smacznego
gutfutPodstawowa zasada mówi-jeśli chcesz zrobić coś dobrego dodaj masła! W tym przepisie też to się sprawdziło! Zapraszam do uczty. Zdjęcie nienajlepsze, ale smak rewelacyjny! SKŁADNIKI: 1.5 kg kurczak marynata: sól, pieprz, papryka słodka i łagodna,majeranek, lubczyk suszony, 1 łyżka oleju 2-3 łyżki masła WYKONANIE: ze wszystkich składników robimy marynatę, kurczaka myjemy, osuszamy, układamy piersią do doły(...)rozcinamy wzdłuż kręgosłupa, dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na noc, przed pieczeniem nacieramy delikatnie masełkiem, wkładamy do rękawa, pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmujemy z rękawa i pieczemy kolejne 1/2 godz. polewając co kilka min.wytopionym tłuszczem i gotowe
Kuchnia Beatyświeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku wg uznania płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku mleko kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek 1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie zupy: Połowę cebuli drobno posiekać(...)średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, kurkumę i chilli w proszku. Wymieszać. Całość zmiksować na gładki krem. Migdały uprażyć na patelni. Wykonanie marynaty do krewetek: Krewetki, jeśli mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż grzbiet krewetki i usunąć górną żyłkę (czarna kreska to układ pokarmowy krewetki, który
gutfutdodaje je do każdego możliwego dania do, którego pasują. dlatego i wcisnęłam je do tego przepisu. oczywiście możesz je pominąć. Będziesz potrzebować 4 porcje marynata Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka Sól - 1 łyżeczka Wino Shaoxing lub cherry - 1 łyżka Ciemny sos sojowy - 1 łyżeczka Olej - 6 łyżek Czosnek - 4 ząbki Pieprz syczuański - 2 łyżeczki Suszone papryczki chili(...)łyżeczek Szczypior - 2 wąsy Świeży imbir 1 cm Szalotki - 2 szt Wino Shaoxing - 1 łyżka Cukier - /1/2 łyżeczki Orzechy nerkowca - garść Etap I - Marynata Kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w małą kostkę. W miseczce zrób marynatę ze wszystkich składników. Natrzyj nią dokładnie pokrojonego kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki. Etap II - Orzechy Na patelni
Wylizany Rondelśrednie pietruszki 100 g suchej kaszy gryczanej pęczek szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu 1 łyżeczka tahini pieprz, sól Przygotowan ie: Przygotuj marynatę dodając do miski sos sojowy, syrop klonowy, olej, wodę oraz pieprz i czosnek. Marchewkę i pietruszkę(...)umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Umyj bataty i przekrój je na pół. Każdą połówkę dokładnie posól. Wstaw bataty do nagrzanego do 200 st piekarnika. Po ok. 20 minutach otwórz piekarnik i wstaw także marchewkę i pietruszkę. Piecz jeszcze 30 minut. W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj
wegujemysyropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru olej ryżowy (może być też rzepakowy) sól oraz pieprz biały lub czarny sezam do posypania Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sos sojowy, syrop klonowy, Mirin, przeciśnięty czosnek, starty imbir, olej ryżowy oraz sól i pieprz). Łososia myjemy, kroimy na 4-5 porcji. Osuszamy(...)każdy kawałek zanurzamy w marynacie. Układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą częścią marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie przekładamy kawałki łososia do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 15 minut. Podczas pieczenia można delikatnie rozchylić łososia i zobaczyć
bistro mamaBardzo lubię marynaty z udziałem mocnych alkoholi. Są bardzo smacznie, pod warunkiem że się nie przesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na pół godziny w marynacie. Nie wolno jej solić zanim nie trafi na patelnię - bo będzie sucha i twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już(...)zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego nakrętka Gorzkiej Żołądkowej z Figą ząbek czosnku drobno posiekany 3 ziarenka pieprzy utłuczone w moździeżu szczypta rozmarynu (nie przesadzić z ilością!) sól - opcjonalnie, już po obsmażeniu Marynować 30-60 minut i na gorącą patelnię. Po obsmażeniu z obu stron, posolić , zmniejszyć ilość ciepła
Państwo Wojtczuk gotująPrzepis zaczerpnięty z blogu Gotowanie jest łatwe . Trochę zmodyfikowałam, nie miałam aż tyle czasu żeby dobrze zamarynować więc naszprycowałam tą marynatą mięso. Myślę, że jakby poleżało w marynacie to było by bardziej słone ale mi i takie smakowało. Składniki na marynatę: 2 litry wody 0,5 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarnka
Mam apetyt na ...kanapki. A poczucie ,że zrobiłam je sama a nie kupiłam w sklepie jest bardzo fajne... Polecam i Wam! Składniki; ok. 70 dag schabu bez kości Składniki marynaty; 1/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżeczki rozmarynu Skworcu 2łyżeczki majeranku Skworcu 2 łyżeczki marynaty klasycznej do mięs 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu czerwonego Skworcu (wcześniej zmielonego(...)łyżka ketchupu 3 łyżki startego sera żółtego 10 dag suszonych brzoskwiń Skworcu Przygotowanie; Schab myjemy, osuszamy a następnie nacinamy wzdłuż w 3 miejscach - tworząc wachlarz. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie mięso. Wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia orzechy mieszamy z serem, koncentratem i ketchupem
Radość kipiąca uśmiechem.Zamiast klasycznego schabowego zachęcamy, by od czasu do czasu przygotować sobie schab w pięciu smakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku(...)papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle SOS: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy
Kuchnia od dwojgaŚledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie musztardowym Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 filetów śledziowych Marynata: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu 10% 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Sos musztardowy: 1 cebula 1/2 kwaśnego(...)łyżeczki musztardy 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą 2 łyżki śmietany 2 łyżki naturalnego jogurtu koperek Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
Kulinarne przygody Gatity