marynaty - 6066 przepisów (strona:71/405)

Boczek z grilla 285

trwa sezon grillowy, dziś będzie rarytas który uwielbiamy czyli boczek w przepysznej marynacie. Składniki na marynatę do boczku: 6 łyżek o oleju rzepakowego  4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku pieprz biały mielony do smaku 1 łyżka(...)ocet balsamiczny. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do płynnych składników.wsypujemy zioła czyli tymianek,oregano i zioła prowansalskie, mieszamy i doprawiamy na końcu pieprzem mielonym. Krok 2 Marynatą nacieramy boczek i wkładamy go do pojemnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia po południu lub w południe, smażymy na grillu z obu stron, najlepszy dobrze wysmażony

Różowa kuchnia
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU 151

minut wystarczy, by można go było podawać na stół. Upieczonego łososia można serwować także na zimno np. w towarzystwie ulubionej sałaty skropionej sosem winegret. SKŁADNIKI  / 2 porcje MARYNATA 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki soku z limonki 1 mała czerwona cebula 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego 1/3 czerwonej(...)papryczki chili ŁOSOŚ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków 2 filety z łososia po ok. 170 g każdy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE MARYNATA : obrany czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz chili wrzucamy do blendera. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz starty na tarce imbir, miód i przyprawy. Miksujemy całość na dość rzadką pastę. ŁOSOŚ :Filety

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z KARMELIZOWANĄ DYNIĄ I JABŁKIEM 140

nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z  sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania.  Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ ( grzanie góra/dół bez termoobiegu). Piersi wyjmujemy z marynaty(pozostałą marynatę zachowujemy), dokładnie oczyszczamy z czosnku i imbiru. Kładziemy na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12 minut, stopniowo wytapiając(...)mieszając od czasu do czasu - przez ok 5 minut ( lub do momentu, gdy jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się).  Na 2 minuty przed końcem smażenia dolewamy pozostałą marynatę z soku pomarańczowego i sosu sojowego. Całość chwilę razem podgrzewamy

cool and minty
KURCZAK TANDOORI 202

odchodzi od kości.  Tak zamarynowanego kurczaka, z powodzeniem możecie też upiec na grillu (około 60 minut, pod przykryciem), pamiętając, aby przed wyłożeniem na tacki lekko oczyścić go z marynaty, a w trakcie pieczenia często obracać. Jeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika(...)ocieplamy w temp. pokojowej). Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy formę, w której będziemy piekli mięso. Kurczaka wraz z marynatą przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Od czasu do czasu przewracamy podudzia na drugą stronę. Podajemy z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan oraz gęstym jogurtem

cool and minty
Kurczak pieczony na ryżu 10274

mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam(...)korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać ze sobą i pokryć kuraka ) . Na niedużą blaszkę wysypujemy nie ugotowany ryż , rozkładamy równomiernie , posypujemy fasolką ( nie trzeba rozmrażać ) , układamy na koniec krążki cebuli -równo

Ogrodnik w podróży
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 260

słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam) sól, pieprz Wrzucamy do miski składniki marynaty, dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich polędwiczki. Odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnię wykładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron tak aby tylko delikatnie zamknęły(...)się pory mięsa i soki nie uciekały. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy marynatą i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok 180 stopni. Pieczemy z każdej strony po ok 10 minut obficie polewając je pozostałą marynatą. Ostawiamy na 10 minut. Makaron rozdzielamy, starając się go nie połamać. Zalewamy go wrzącą wodą - mieszamy aby cały był pokryty wodą i odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 178

Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź. W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju sezamowego, włóż wyjętego z marynaty łososia (zachowaj marynatę) i obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym. Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej na dużym ogniu(...)włóż ¾ dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj brokuły i marynatę z łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż brokuły przestaną być surowe. Wlej do patelni ¼ szklanki wody, włóż makaron i łososia i gotuj, delikatnie mieszając, przez około 2 minuty. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, rozłóż makaron do miseczek, posyp resztą dymki i podawaj. Smacznego

karmelowy
Szaszłyki 138

Takie właśnie szaszłyki robiłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni. Dzięki marynacie są bardzo aromatyczne i mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu. Składniki: 1 pierś indycza (ok. 80 dag) 50 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 czerwona cebula 50 dag pomidorków koktailowych  marynata: 8 łyżek oliwy z oliwek(...)oregano 2 szczypty chilli sok wyciśnięty z 2 limonek sól, pieprz sól ziołowa Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię

Pobite gary Barbary
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM Z SEZAMEM 107

Delikatny pieczony łosoś w przepysznej marynacie.  Składniki: 2 filety z łososia  4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  łyżeczka soku z cytryny  sezam do posypania szczypiorek Przygotowanie:  Przygotuj marynatę: sos sojowy połącz z miodem i cytryną. Łososia włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 4-5 minut(...)Następnie polej go marynatą, posyp wierzch sezamem i zapiekaj przez około 10 minut. Gotowego łososia posyp szczypiorkiem i podaj z ulubioną kaszą.  Smacznego

Kukuleczki
Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej 143

Filety z dorsza, kilka zielonych gałązek lubczyku prosto z grządki i pyszna, zielona ryba gotowa. Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza. Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by "trzymał" rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała(...)sokiem z cytryny i natrzeć solą umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać i posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak marynowany w melasie z granatu 245

niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach.   około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki(...)słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego     Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet

Di gotuje
grillowane wieprzowe polędwiczki 137

czterech osób 6-8 szt ładnych pieczarek 1-2 niewielkie cukinie 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g) 3-4 łyżki oliwy sól, czarny pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu ziołowego sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku) sposób przygotowania Przygotowujemy składniki marynaty(...)pieprz ziołowy, ostrą paprykę, rozmaryn, zmiażdżony ząbek czosnku i niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy,  oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około trzech centymetrów. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy  w chłodne miejsce  na co najmniej dwie, trzy godziny . Myjemy pieczarki i kroimy je w grube plastry, cukinie kroimy na podłużne plastry. Na rozpalonego grilla układamy

Miód i pieprz
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 159

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano(...)sokiem z cytryny, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok. Warzywa i kurczaka pokroić na dowolne kawałki (takie aby dobrze było nabijać na patyczki) oraz zalać marynatą. Odłożyć- im dłużej tym lepiej (ja zazwyczaj marynuje warzywa i kurczaka przez noc) Nabijać na patyczki i grillować z kilku stron

Tradycyjna Kuchnia
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 147

słodkiej nucie  podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki(...)młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy

Moniki Smakołyki
SZASZŁYKI Z CUKINIĄ I POMIDORAMI 125

Składniki: ok. 800g łopatki wieprzowej  5-6 sztuk pieczarek 1 świeża papryka czerwona 200g pomidorów koktajlowych 1 cebula czerwona 1 cebula biała 1 sztuka małej cukinii marynata:  2 łyżki MUSZTARDY KIELECKIEJ DELIKATESOWEJ 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku tymianek oregano bazylia sól 1 łyżeczka papryki słodkiej dodatkowo: MUSZTARDA KIELECKA  GRILLOWA Sposób przygotowania: Z musztardy, oleju, czosnku(...)przypraw przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2-3h a najlepiej na całą noc do lodówki. Pieczarki wymyć i pokroić. Cukinię i cebulę pokroić w krążki. Pomidory umyć.  Na patyczki nabijać mięso i warzywa na przemiennie. Przygotowane szaszłyki grillować z każdej strony 5-6 minut. Podawać z MUSZTARDĄ KIELECKĄ GRILLOWĄ. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania