postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami podkręcając nieco smak pieprzem kajeńskim. Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie: Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie(...)umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca. Ja podałam kurczaka z sałatką
W poszukiwaniu inspiracjiSzaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla, są smaczne i szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 gram chudego boczku surowego 1-2 duża cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka Marynata : 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do szaszłyków(...)łyżeczki ostrej papryki sól do smaku 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: wykałaczki długie Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły
Bajeczna Kuchnianawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie jest szczególnie pracochłonne a i ja je uwielbiam. Do tego dodatek, niezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia. Składniki (na 4 duże porcje): 200 gram ryżu Arborio 500 gram startej na dużych oczkach dyni 2 ząbki czosnku 1 średnia(...)cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 50 gram masła 80 gram parmezanu 750 ml bulionu sól i świeżo zmielony pieprz 300 gram krewetek (ulubionych) marynata do krewetek: 1 łyżka sambal oelek, sok z 1/2 limonki, skórka otarta z 1 limonki, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia krewetek Składniki marynaty mieszam
Mango Papajadodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
DefinicjaSmakujego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn(...)świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ¼ szklanki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze
naRuszcieKrólik delikatny , miękki ,pyszny , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano ********************************************** Królika(...)umyć i pokroić na kawałki.Przygotować marynatę ,wymieszać i wysmarować nią kawałki mięsa.Zostawić w lodówce na 12 godzin.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Królika wraz z marynatą włożyć do wysmarowanej olejem blaszki lub innego naczynia ,podlać odrobiną bulionu i dusić do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem.Gdy mięso jest gotowe wyjąć mięso ,sos zlać do garnuszka, postawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiznaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra(...)kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka tymianku szczypta soli i pieprzu ziołowego Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie(...)dodajemy piersi z kaczki (skórkę nacinamy w kratkę). Piersi obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy piersi z kaczki wspaniale przesiąkną smakiem marynaty, możemy przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wszystkich miłośników pikantnych pieczeni. Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki marynata 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej stronie sól, pieprz składniki zaprawy 5-6 papryczek tabasco czerwone(...)sól sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy
Miód i pieprzPieczona makrela w marynacie z pietruszki i suszonych pomidorów Dzisiejsza makrela rodem pochodzi z Norwegii. Wujek Zbyszek obdarował mnie całą torbą świeżej makreli przywiezionej ze Skandynawii. On już patrzeć na makrele nie może, a ja z ogromną chęcią podarek przyjęłam. Dużą część zamroziłam, będzie jak znalazł na piątkowe obiady. A dzisiaj makrelę zamarynowałam w pietruszce, suszonych pomidorach i czosnku(...)dokładnie solą (z wierzchu i w środku). Makrelę naciąć delikatnie w 3 miejscach i umieścić w zagłębieniach po zrębku masła. Z czosnku, pomidorów, pietruszki, cytryny, oliwy i pieprzu przygotować marynatę. Do środka ryby włożyć po łyżce marynaty, resztą wysmarować makrelę z każdej strony. Rybę zawinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w piekarniku w temperaturze
na moim stole...Składniki: 1 leszcz (około 800 g) 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych(...)ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około 2-3 cm. Wino mieszamy w misce z sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami, mieszamy. Pokrojoną rybę przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty i obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce
Symfonia smakowagrillowanego łososia wykwintne danie. Łosoś z grilla z miso Jest to prosty przepis na smacznego łososia z grilla inspirowany Japonią. Składniki: 1 filet z łososia około 700g do marynaty: 2 łyżki czerwonego miso 1 łyżka startego imbiru 1 cebula drobno posiekana 1 łyżeczka brązowego cukru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Grilla rozgrzać do średniej temperatury. W małym(...)pojemniku połączyć wszystkie składniki marynaty. Przygotowaną marynatą natrzeć fileta i odstawić na kilka minut. Fileta umieścić na dobrze naoliwionym ruszcie. Grillować przez około 12-14 minut lub do momentu gdy w najgrubszej części fileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni. Wędzony łosoś z grilla Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego
naRuszcieAzja bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu. SKŁADNIKI (2 porcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec(...)garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na 15 min. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego. Smażymy mięso z obu stron po 3-5 min w zależności
DefinicjaSmakuobiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 1 łyżka oleju pozostałe(...)foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
Miód i pieprzmarchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam tak jak wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody * 150 g. cukru * 2,5 duże łyżki soli * 150 g. oleju * 2 liście laurowe * 2 groszki ziela angielskiego * ewent. papryka chili * kolendra (garść) To wszystko zagotować Następnie dodać * ocet(...)główkę czosnku (przez praskę). Do dzieła!! Gorącą marynatą zalać kapustę w garnku i przykryć talerzem lub przykrywką (ale bez obciążenia). Na początku przycisnąć ręką, tak by marynata wizualnie pojawiła się nad kapusta (potem sama pojawi się pod talerzem). Zostawić w temperaturze pokojowej na 1 dobę, następnie rozłożyć w słoiki i przechowywać w lodowce. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni