marynaty - 6066 przepisów (strona:79/405)

Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 126

dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy(...)pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Soczysta polędwica 161

prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy(...)smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami

NA MOIM TALERZU
Polędwiczka wieprzowa miodowa 111

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad.  1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować

Smakołyki Asi
Kąski z kurczaka 242

piekarniku, więc bez dodatkowego tłuszczu. Idealne na przekąskę, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół. Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Fileta(...)kurczaka pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą. Powinna dokładnie pokryć mięso. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Po tym czasie wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki kukurydziane rozkruszyć i dokładnie obtaczać w nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec

https:KKuchniaMniam
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 313

Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie  majonezowo -musztardowej... Pałki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki  cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie(...)posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę kroimy w grubsze piórka i kładziemy na ziemniaki, podlewamy trochę wodą. Następnie smarujemy z każdej strony nasze pałki marynatą, kładziemy je na ziemniaki i cebulkę, posypujemy opcjonalnie sezamem i tymiankiem. Naczynie zamykamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy godzinę, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka śledziowa w buraku 129

niewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć na sałatkę, dodać do chrzanu, barszczu...). Wymieszać olej z octem. Do każdego buraka wlać trochę marynaty i odstawić, najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Filety przekroić wzdłuż na pół, a następnie w paski szerokości około 0,7 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Olej do głębokiego smażenia rozgrzać

królestwo garów
Szynka pieczona w rękawie . 270

Witajcie :) Dzisiaj  na obiad proponuję szynkę pieczoną w rękawie. Do marynaty użyłam Oregano , marynaty do szynki oraz przyprawy do wieprzowiny od firmy Skworcu  ---http://www.skworcu.com.pl/. Szynka nadaje się jako dodatek do ziemniaków jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 kg szynki 2 cebule 3 łyżki Oregano Skworcu   3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Skworcu   2 łyżki(...)Marynaty do szynki Skworcu   2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka rozmarynu 2 łyżki soli  i pieprzu ( można posypać również domowa vegetą , będzie miała lepszy smak ) 1,2 szklanki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki  Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. Mięso dobrze natrzeć przyprawami z obydwu stron. Mięso przełożyć do rękawa

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone żeberka 149

liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka dokładnie wysmarować marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Żeberka wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej żeby nie były zimne(...)Piekarnik nagrzać do 220°C, po czym włożyć żeberka.  Z mięsa wycieknie tłuszcz, więc ja co jakiś czas wyciągałam naczynie z piekarnika i obracałam żeberkami, żeby mocno naszły marynatą. Na ostatnie 30 minut przełożyłam żeberka na blaszkę wyłożoną srebrną folią, żeby się ładnie przypiekły. U mnie całkowity czas pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się

Passions hobbies life
Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 161

postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami podkręcając nieco smak pieprzem kajeńskim. Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie:   Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie(...)umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.   Ja podałam kurczaka z sałatką

W poszukiwaniu inspiracji
Kolorowe szaszłyki z grilla 110

Szaszłyki są moim ulubionym daniem z grilla, są smaczne i szybko się je przyrządza, Marynata miodowo-musztardowej sprawia że jest mięso jest kruche i delikatne. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 gram chudego boczku surowego 1-2 duża cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka Marynata : 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do szaszłyków(...)łyżeczki ostrej papryki sól do smaku 1/4 szklanki oleju Dodatkowo: wykałaczki długie Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Boczek kroimy w grubszą kostkę średnicy 4 cm. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i na noc wstawiamy do lodówki. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki średnicy 4 cm. Wykałaczki moczymy w wodzie, żeby się nie paliły

Bajeczna Kuchnia
Dyniowe risotto z krewetkami chili- lemon 97

nawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie jest szczególnie pracochłonne a i ja je uwielbiam. Do tego dodatek, niezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia. Składniki (na 4 duże porcje): 200 gram ryżu Arborio 500 gram startej na dużych oczkach dyni 2 ząbki czosnku 1 średnia(...)cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 50 gram masła 80 gram parmezanu 750 ml bulionu sól i świeżo zmielony pieprz 300 gram krewetek (ulubionych) marynata do krewetek: 1 łyżka sambal oelek, sok z 1/2 limonki, skórka otarta z 1 limonki, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia krewetek Składniki marynaty mieszam

Mango Papaja
Tortille z łososiem teryiaki 183

dodatkowo 1/2 mango 1/2 awokado 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 4 garści ulubionej sałaty czarnuszka/ czarny sezam sos chilli lub inny ulubiony 4 tortille SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika

DefinicjaSmaku
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 121

jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn(...)świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ¼ szklanki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze

naRuszcie
KRÓLIK W SOSIE POMIDOROWYM Z MIODEM 96

Królik delikatny , miękki ,pyszny  , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie  miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno   Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano ********************************************** Królika(...)umyć i pokroić na kawałki.Przygotować marynatę ,wymieszać i wysmarować nią kawałki mięsa.Zostawić w lodówce na 12 godzin.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Królika wraz z marynatą włożyć do wysmarowanej olejem blaszki lub innego naczynia ,podlać odrobiną bulionu i dusić do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem.Gdy mięso jest gotowe wyjąć mięso ,sos zlać do garnuszka, postawić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 151

znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  oliwa lub olej do smażenia  Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra(...)kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż  Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu, miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata