marynaty - 6066 przepisów (strona:85/405)

Kurczak w sosie sojowo imbirowym 260

jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra czarny sezam 2 woreczki ryżu jaśminowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki. Marchewkę, paprykę oraz grzybki pokroić w cienkie paski ( słupki), cebulę w piórka

DefinicjaSmaku
Grillowana karkówka 108

powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.  Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób(...)przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce

Pyry na Gaz
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 201

morska, białe wino). Mango obieramy i kroimy w kostkę, w misce łączymy z octem, rozmarynem, jałowcem, solą i winem, doprawiamy młotkowanym pieprzem, schab kroimy w plastry i wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) mieszane sałaty / rucola /roszponka / endywia/truskawki , umyte truskawki kroimy i  mieszamy z sałatami, szparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy(...)zalewie, oliwa z oliwek ) W misce łączymy musztardę, miód, żubrówkę, zielony pieprz z zalewa i oliwę, polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy a) cukinia , b) bakłażan c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy

upichcona
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 113

dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia, cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy(...)krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczeń z indyka 128

sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Hiszpańskie buraczki faszerowane 153

zaostrzyć i dostosować nieco do naszych gustów smak buraczków. Okazały się doskonałe i na pewno powtórzę przepis na jakimś domowym przyjęciu. Składniki: 4 duże upieczone lub ugotowane buraczki  marynata do buraczków: 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie i majeranek według uznania 1 szalotka 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 jabłka(...)pietruszki 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu białego balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki dobrego majonezu  koperek do przybrania 1 . Wymieszać marynatę, dodając oliwę na końcu. Buraczki obrać, obciąć wierzchy i wydrążyć ostrożnie , zostawiając ok. 0,5 cm brzeg.Za pomocą pędzelka posmarować marynatą wierzch i środki buraczków, odstawić do lodówki na przynajmniej

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 166

trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)ewentualnie) 1 . Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 364

indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki:   1. Marynata   2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego(...)pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają 20-30 minut, ale wierzcie

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 211

Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni. Musicie(...)smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny  (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik :  2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa z koprem i krewetkami 142

małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek, zup i pomidorów! :) Składniki: (porcja na 3 osoby/filiżanki) 15 średnich krewetek mrożonych lub świeżych Marynata : sok z połowy cytryny 1 posiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 gałązek koperku zielonego 1 łyżka cukru sól, pieprz 1. Krewetki mrożone rozmrozić, (świeże oczyścić i umyć) odsączyć na papierowym ręczniku, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny. W tym czasie pokroić koper włoski i marchew na cienkie plastry, i razem z cebulą przesmażyć 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić

Kuchnia Prezydentowej
Zielone curry z krewetkami 162

omułki i małe kalmary, w najbliższym czasie zamierzam pierwszy raz ugotować coś właśnie z nimi w roli głównej.  Składniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście(...)smaku (ewentualnie) garść pokrojonych na paseczki liści  bazylii tajskiej lub zwykłej garść krążków zielonej cebulki lub szczypioru 1. Krewetki opłukać (mrożone kilka godzin wcześniej rozmrozić), osuszyć i zalać marynatą, przygotowaną z podanych składników. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.  2. Dużą patelnię nagrzać mocno, wlać 1 łyżkę oleju, a kiedy zacznie lekko dymić, wrzucić krewetki wraz

Kuchnia Prezydentowej
Chicken Daily Superior 159

Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym w zielonej herbacie oraz pikantną salsą ogórkową! :) Składniki na 4 porcje: Mięso 2 duże piersi kurczaka, pokrojone na 4 kawałki Marynata: 2 łyżki czarnej herbaty liściastej Irving Daily Superior, wrzątek, skórka otarta z 1 małej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz(...)zielone części cebulek) odrobina pieprzu sól morska do smaku łyżka białego balsamicznego octu winnego 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1. Poprzedniego dnia wieczorem lub najpóźniej wcześnie rano robimy marynatę - jest to ważne, aby mięso miało czas dobrze wchłonąć aromat i kolor herbaty. 2 łyżki herbaty zalewamy szklanką wrzątku (powinien powstać dość mocny napar), przykrywamy i odstawiamy

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz po japońsku 226

znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato-sos. Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody(...)smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Składniki marynaty zagotować. W naczyniu (najlepiej szklanym, przezroczystym) układać kolejno warstwami rybę, warzywa, rybę, warzywa, aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec wszystko zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin

wcinaj to
Karkówka marynowana w czerwonym winie 196

drobno posiekać. Chili przekroić na pół, pozbawić nasionek i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na sam koniec przygotować marynatę: olej, wino, posiekane warzywa i przyprawy wymieszać ze sobą. Przygotowane karkówki zalać marynatą. Odstawić na 12 godzin (całą noc) do lodówki. Przed grillowaniem, mięso wyjąć z marynaty i delikatnie posypać solą

Ugotować
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 197

marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i smarujemy marynatą. Teraz kładziemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie. Filet dokładnie zwijamy i posypujemy solą

Kuchenne Wariacje