pikantnego 3 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej(...)średnich marchewek sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu 1,5 łyżki oliwy 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. W rondelku
Mania GotowaniaPrzepis na te skrzydełka wypatrzyłam w jakimś programie Gordona Ramsaya. Są ostre i soczyste. W marynacie tej możecie przygotować również pałki czy udka kurczaka. Gwarantuje Wam, że będą smakować. U nas miłośnikiem tych skrzydełek jest mój Maż, który nigdy ich nie odmówi ;) Składniki (niestety) są wyszukane ale warto za nimi pochodzić. Ja swoje, znalazłam w sklepie z przyprawami z całego(...)ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki oliwy - płatki chilli wg uznania - sól, pieprz Skrzydełka dokładnie wymyć i oczyścić. Wysuszyć. Z pozostałych składników zrobić marynatę. Dokładnie obtoczyć w niej skrzydełka. Odstawić do lodówki na min. 0,5h (im dłużej tym lepiej). Piekarnik nagrzać do 170C. Wsadzić zamarynowane skrzydełka. Pozostałą marynatą polać skrzydełka. Piec
CookYourselfpapryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej do smażenia Marynata 4 ziarna jałowca po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 ml oleju 2 łyżki octu z białego wina 2 cebule(...)Przygotować marynatę. Ziarna lekko rozbić i rozetrzeć z suszonymi przyprawami, wymieszać z olejem i octem Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, jeżeli trzeba oczyścić z włókien. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, natrzeć marynatą, obłożyć plastrami cebuli, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa
Pełny talerzPostanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut na smażenie. Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa, które(...)łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce) Skórka otarta z ½ cytryny Szczypta świeżo mielonego pieprzu Świeżo mielona sól Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę: w misce umieszczamy pokrojony ząbek czosnku oraz imbir. Dodajemy miód, ocet balsamiczny, dwie łyzki oleju, otartą skórkę z cytryny, pieprz, kolendrę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną polędwiczkę tniemy na plastry
Kolizje Smakówuprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony
Oryginalny smakłyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami. Jabłka kroimy na plasterki
Zofianaświąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu) 4 ziarenka(...)angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą
Kuchnia domowa Anioleju sezamowego. Całość wymieszałem i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie w woku rozgrzałem niewielką ilość oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować(...)poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku również będzie bardzo smaczne - wystarczy pozbawić papryczkę chili pestek, lub w ogóle ją pominąć. Po zdjęciu polędwiczek na ten sam tłuszcz dodałem pokrojoną w kostkę czerwoną słodką paprykę, szczypiorek
Wyprawy kulinarneSmaczne danie lub świetna przekąska do piwa czyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis Od umytych i osuszonych skrzydełek(...)odcinamy końcówki skrzydełek. Do miski nakładamy dżem brzoskwiniowy, dodajemy musztardę i sos sojowy, dokładnie mieszamy doprawiamy solą. Do miski wrzucamy skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie, odstawiamy na 1i 1/2 godziny do lodówki . Po tym czasie skrzydełka wyciągamy z lodówki przekładamy do formy i pieczemy 60 min. w temp. 200st C. W połowie pieczenia skrzydełka przewracamy na drugą stronę
Smakowite Daniapomidorowy, dodajemy powidła oraz miód, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, wsypujemy imbir i wszystko solimy, na końcu wlewamy olej oraz wodę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Marynatę dzielimy na dwie części, do jednej przekładamy skrzydełka i dokładnie je w niej obtaczamy, drugą część marynaty łączymy z marchewką. Do naczynia posmarowanego
Smakowite Daniaprzyprawach, do podania na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą(...)minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg). Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Ośmiornicę wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, pokryć marynatą
SzczyptaSmaQnadzieję, że przepis Wam się przyda. Dla mnie to chiński klasyk, który może nas uratować w godzinie głodu. W ostateczności nie trzeba marynować długo mięsa tylko wstawić w marynacie na 15 minut do lodówki, podczas gdy będziemy przygotowywać resztę składników. Wtedy danie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata(...)solone) sos 2 łyżki sake 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody szczypiorek z dymki i ryż do podania Sposób przygotowania Rano lub poprzedniego wieczoru wymieszać składniki marynaty (będzie gęsta) i wymieszać z pokrojonym kurczakiem. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć przez 5 minut kurczaka na dużym ogniu, a następnie
W kuchni wieczoremdania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem(...)przez praskę ząbki czosnku. Dodałem do nich wcześniej przyprawione niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu żeberka i oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość dokładnie obtoczyłem w marynacie i pozostawiłem na noc w lodówce. Na niewielkiej ilości oliwy delikatnie przesmażyłem żeberka - po około 2 minuty z każdej strony, po czym ułożyłem je na dnie dużego naczynia do zapiekania
Wyprawy kulinarnecytryny. pęczka świeżego oregano, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do sałatki, masła czosnkowo-ziołowego i marynaty do sera. Sos do sałaty składał się z 3 łyżek oliwy, soku z 1/2 cytryny, łyżeczki musztardy, łyżeczki miodu, ząbka czosnku, niewielkiej ilości soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu i kilku gałązek(...)jego skórkę tworząc wzór przypominający szachownicę. Na kawałki folii aluminiowej wylałem niewielką ilość oliwy, a na niej ułożyłem krążki sera. Boki folii aluminiowej delikatnie zawinąłem, tak aby ser, ani marynata nie wypływały. Na wierzch krążków sera wylałem pozostałą ilość marynaty. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 180 stopni i umieściłem w nim krążki sera camembert. Zapiekałem przez 5 minut
Wyprawy kulinarneDzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;) Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :) Składniki: 0,5kg schabu szklanka piwa 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżka ketchupu łyżka musztardy łyżeczka soli(...)łyżeczka majeranku rozmaryn pieprz Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski. Pozostałe składniki mieszamy razem. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy
Czerwona Porzeczka