marynaty - 6066 przepisów (strona:91/405)

Kurczak w kokosowej panierce 125

cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć(...)marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w  zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 70 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.U mnie z ziemniaczkami puree i surówka z jabłka i selera. Smacznego

Gosia gotuje
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 259

Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)fileta z indyka lub kurczaka sól Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na kawałki ok. 10 cm długości. Posypać delikatne solą. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i natrzeć dokładnie każdy kawałek. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim

Chocolate Muffin Blog
Łosoś teriyaki z kaszą jaglaną i podsmażaną sałatą rzymską 210

teriyaki bez problemu można znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia(...)gorzkiego posmaku). Gotować do miękkości w bulionie. Pod koniec gotowania kaszy usmażyć rybę (robię to na oleju z pestek winogron, który jest prawie bezwonny). W tym celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty.  Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą

W SMAK
KURCZAKOWE KĄSKI W KRAKERSACH 284

podać małym drobiożercom, żeby zaspokoić głód i nie zanudzić monotonnością obiadów? Proponuję bardzo soczyste kąski z piersi kurczaka. Składniki: 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros Marynata: 1 szklanka słodkiej smietany 30 % 4 lyzki majonezu 3 łyzki keczupu 3 ząbki czosnku krakersy słone - opakowanie Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki lub kwadraciki wg uznania.Posypujemy przyprawą gyros. Składniki marynaty(...)mieszamy, dodajemy przecisnięty czosnek. Wkładamy piersi z kurczaka na noc.Na drugi dzień wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w pokruszonych krakersach. Pieczemy w piekarniku ok 1/2 godz

Z Majeczką w kuchni
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 261

którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu(...)drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowe roladki z omletem i papryką konserwową. 250

Przeglądając kuchnie blogerek trafiłam na ten przepis, zainspirował mnie bardzo i postanowiłam go wypróbować, wybrałam wersję z marynatą- palce lizać! SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 jaja(na omlety) papryka konserwowa(paski) świeżo posiekany koperek(pęczek lub dwa) przyprawy: sól, pieprz, oregano, vegeta MARYNATA: olej,sól,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki   WYKONANIE: filet rozciąć wzdłuż ,rozbić(...)duże płaty, posmarować marynatą, smażymy omlet, kładziemy na ubity filet,  następnie na środek wkładamy paprykę konserwową, po bokach pokrojony drobno koperek, zwijamy rolady, zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym, podlewamy rosołkiem albo bulionem

Kuchnia Beaty
Szynka w marynacie cebulowej 198

soli szczypta czosnku granulowanego,  100 ml oleju.     PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak tikka masala 282

kuchnie, gdyż uwielbiam jeść. Ja podałam to danie z chlebkami Naan i z ryżem oraz jogurtem naturalnym, od wyboru do koloru Inspirację na to danie zaczerpnęłam od Asi . Składniki: Marynata: • 150 g jogurtu naturalnego • 1 łyżka oliwy • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala Sos: • 500 ml przecieru pomidorowego(...)sól i świeżo zmielony pieprz • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej – kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjąć z marynaty

dom-agi.pl
Skrzydełka z KFC 156

Czasem wszyscy lubimy pogrzeszyć, nie liczyć kalorii i rozkoszować się smakiem. Na kolację proponuję SKRZYDEŁKA Z KFC. SKŁADNIKI: 1kg. skrzydełek MARYNATA: 1/2 szkl. mleka 1 jajko mąka papryka ostra- 1 łyżeczka sól, pieprz inne przyprawy wg. upodobania PANIERKA: mąka rozkruszone płatki kukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę(...)konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik  rozgrzewamy do 200 stopni, układamy skrzydełka na blaszkę pokrytą folią aluminową,  pieczemy około 10-15 min. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Marynaty do mięs z grila. 164

Trzeba cieszyć się pogodą i możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 216

Została mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 200

Wykonanie: -  Udziec umyć, osuszyć  /pozbawić kości, skóry ,błon/  .                   - Składniki marynaty wymieszać .                      - Mięso starannie natrzeć  marynatą z każdej strony  .                   -Pozostawić  w marynac ie, przykryć(...)odpowiedni kształt.                      -Włożyć  do foliowego rękawa, dodać  pokrojone w plasterki warzywa,  w lać pozostałą marynatę  i pół szklanki wody.                      - Rękaw spiąć  i ułożyć w żaroodpornym naczyniu

Zakamarki mojej kuchni
Grillowana cukinia z cebulą 121

Składniki: 3 cukinie 4 cebule Sos- marynata: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1  łyżka Maggi 1 łyżka octu winnego czerwonego 1 łyżka octu balsamicznego 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 płaska łyżka przyprawy pikantnej do grilla 2 łyżki prażonej cebulki 1 garść posiekanych listków bazylii 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy(...)części ( paski ). Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Całość zalewamy marynata i odstawiamy na noc w szczelnym pojemniku. Na rozgrzanego grilla wykładamy cukinię i grillujemy. Polecam tacki aluminiowe lub grilla elektrycznego. Tak aby cukinia i cebula grillowały sie w marynacie. Smacznego

ClauditteMissCooking
Pieczone żeberka w marynacie miodowej 103

Składniki: 1 kg żeberek 4 cebule 1 główka czosnku Składniki na marynatę (wszystko zmiksować): 3 łyżki miodu rzepakowego 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 1 łyżka mielonej papryki ostrej garść suszonych moreli 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 łyżeczka curry POWDER CURRY HOT Mida's 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Mięso przełóż do brytfanki lub głębokiej patelni. zalej marynatą, włóż przekrojone na pół cebule i czosnek. Odstaw na noc do lodówki. następnego dnia piecz pod przykryciem w temp 200 stopni z opcją góra dół*. U mnie wyszło jakiś 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewaj mięsko marynatą i wytopionym tłuszczem

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania