marynaty - 6066 przepisów (strona:84/405)

Obiad po persku 319

świeżo zmielonego czarnego pieprzu 12 pałek z kurczaka 100 ml jogurtu 2 łyżki oliwy 1- 1 ½ łyżeczki soli Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz oraz sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki kurczaka, wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez

codojedzenia
Szynka myszka pieczona 139

Wędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych. Składniki 1 kg szynki myszki Marynata : 4 łyżki piwa 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kolendry kilka ziaren ziela angielskiego całe goździki Przygotowanie   Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem. Zapeklowaną szynkę posmarowałem przygotowaną(...)marynatą . Wstawiłem do lodówki na dobę. Tak przygotowaną szynkę obwiązałem sznurkiem spożywczym. Powbijałem goździki ( ilość zależy od indywidualnych upodobań, można pominąć ). Podlałem kilkoma łyżkami piwa. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C , piekłem pod przykryciem ok. godzinę plus 35 minut na zrumienienie ( bez przykrycia

R'n'G Kitchen
Udka z cytrynową nutą 110

przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie:  Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Dokładnie rękoma wymieszać, aby całe udka były nią pokryte. Przykryć mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Do rondla wlać olej i dodać pokrojoną cebulę w piórka. Ułożyć na niej udka i zalać marynatą. Podsmażyć na rumiano z każdej strony, a następnie piec w piekarniku w 180 stopniach C do momentu

O kuchni z uczuciem
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 154

Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo(...)naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy

Moniki Smakołyki
Karkówka z grilla + film 191

przepis Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią. Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron po 5 - 8 minut(...)czasu do czasu smarujemy marynatą

Smakowite Dania
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 213

marchewki ładnie wyglądały, odetnij z nich nać, ale zostaw krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki. Następnie cienko obierz marchewki ze skórki. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Marchewki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej marynatą, dodaj listki tymianku i bardzo dobrze wszystko wymieszaj rękami, aby marchewki całe pokryły się(...)aromatycznym sosem. Jeżeli chcesz, możesz zostawić całe gałązki tymianku, pokryj je tylko marynatą, aby nie spaliły się w piekarniku. Rozłóż marchewki na blasze w jednej warstwie i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. W czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 231

łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 liście limonki caffir 50g orzechów nerkowca 1 łyżka miodu (opcjonalnie) płatki chilli sól marynata do kurczaka 2 duże łyżki jogurtu 1 łyżka wcześniej przygotowanej pasty z nerkowców 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól chapati 3/4 szklanki pszennej 1/4 mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka(...)aromat. 5. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać

DefinicjaSmaku
Kurczak w sosie sojowo imbirowym 284

jest to idealna propozycja na obiad :) Kawałki kurczaka i warzywa w pysznym słodko- kwaśnym imbirowym sosie ze świeżą kolendrą i ryżem jaśminowym. Pycha! ;) SKŁADNIKI 1 podówójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżęczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)papryka 1 cebulka dymka 10 grzybków shitake ( lub mrożona mieszanka warzyw do potraw chińskich) świeża kolendra czarny sezam 2 woreczki ryżu jaśminowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W miseczcze umieścić wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Kurczaka pokroić w niewielką kostę i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki. Marchewkę, paprykę oraz grzybki pokroić w cienkie paski ( słupki), cebulę w piórka

DefinicjaSmaku
Grillowana karkówka 132

powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.  Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób(...)przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce

Pyry na Gaz
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 212

morska, białe wino). Mango obieramy i kroimy w kostkę, w misce łączymy z octem, rozmarynem, jałowcem, solą i winem, doprawiamy młotkowanym pieprzem, schab kroimy w plastry i wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) mieszane sałaty / rucola /roszponka / endywia/truskawki , umyte truskawki kroimy i  mieszamy z sałatami, szparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy(...)zalewie, oliwa z oliwek ) W misce łączymy musztardę, miód, żubrówkę, zielony pieprz z zalewa i oliwę, polędwiczkę kroimy w poprzek włókien w plastry około 3-4 cm, wrzucamy do marynaty na około 25 minut po czym doprawiamy solą i grillujemy a) cukinia , b) bakłażan c) batat, cukinię, bakłażany i bataty kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i grillujemy

upichcona
Szaszłyki z polędwiczki zrolowanej w boczek 145

dalmatyńskich, sok z połowy limonki, 2 łyżki zalewy z kapary, świeży rozmaryn, pieprz kolorowy świeżo zmielony, ½ papryczka chili, sól himalajska do smaku, żółta cukinia, cebula biała, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata: olej mieszamy z sokiem z limonki, zalewą z kapary, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Rozmaryn i papryczkę siekamy drobno i dodajemy do marynaty. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy(...)krążki. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na noc do lodówki. Każdą polędwiczkę zawijamy w plaster boczku i nabijamy na wykałaczki. Cukinię i cebulę kroimy w plastry, smarujemy olejem, solimy i grillujemy. Szaszłyki grillujemy z dwóch str.       Rada: wykałaczki przed grillowaniem moczymy w wodzie 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczeń z indyka 151

sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Hiszpańskie buraczki faszerowane 174

zaostrzyć i dostosować nieco do naszych gustów smak buraczków. Okazały się doskonałe i na pewno powtórzę przepis na jakimś domowym przyjęciu. Składniki: 4 duże upieczone lub ugotowane buraczki  marynata do buraczków: 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie i majeranek według uznania 1 szalotka 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 jabłka(...)pietruszki 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz do smaku 3 łyżki octu białego balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki dobrego majonezu  koperek do przybrania 1 . Wymieszać marynatę, dodając oliwę na końcu. Buraczki obrać, obciąć wierzchy i wydrążyć ostrożnie , zostawiając ok. 0,5 cm brzeg.Za pomocą pędzelka posmarować marynatą wierzch i środki buraczków, odstawić do lodówki na przynajmniej

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem 182

trwała dłużej, to pewnie i na kilkadziesiąt! ;) Dziś risotto z buraczkiem, boczkiem i groszkiem - naprawdę wspaniałe, nietypowe i zaskakujące. Spróbujcie! Składniki:  100g ryżu arborio 1 ugotowany burak na marynatę do podpieczenia buraka - 3 łyżki oliwy, 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu, zioła prowansalskie 50-100 g wędzonego surowego boczku 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)ewentualnie) 1 . Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej

Kuchnia Prezydentowej
Chicken tikka masala 383

indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki:   1. Marynata   2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego(...)pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają 20-30 minut, ale wierzcie

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania