marynaty - 6066 przepisów (strona:87/405)

Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 136

słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem(...)winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna

Tradycyjna Kuchnia
Biała kiełbasa w piwnej marynacie 184

Biała kiełbasa w piwnej marynacie, co to dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki)) na 2 łyżki(...)musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą kiełbasę pozbawioną osłonki (szczewa). Do marynowania wygodnie jest użyć zamykanego pojemnika hermetycznego ułatwia to obrócenie kiełbasy w marynacie na drugą stronę. Marynuję ok 3-4h trzymając w lodówce. Grilluję na średniej temperaturze aby właściwa temperatura doszła do środka a kiełbaska spokojnie nabierała rumieńców

Mechanik grilluje
Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki 297

rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie...Zazwyczaj raczymy się wówczas pysznościami z grilla... Dzisiaj u nas proste szaszłyki podane z warzywami i oscypkiem. Szaszłyki te są drobiowe w prostej marynacie z teriyaki. Całość godna jest uwagi. Polecamy :) Szaszłyki drobiowe w marynacie teriyaki SKŁADNIKI : 500 g filetu z kurczaka sos-marynata teriyaki do podania: pomidory oscypek oliwki szczypiorek    PRZYGOTOWANIE : Kurczaka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szaszłyki z egzotyczną nutą 172

majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy(...)sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą zalewamy mięso i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie: Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży

Kulinarna Patilogia
Grillowane warzywa z karkówką 160

mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania.  Składniki:   na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz(...)rzepakowy  czosnkowy, 1 główka czosnku, 5 dużych plastrów karkówki, 1 kg jak najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 281

gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz, czosnek, jałowiec i 1 łyżeczkę soli. Mięso dzielimy na 2 mniejsze kawałki, płuczemy w zimniej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Następnie starannie nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Umieszczamy w misce, przykrywamy i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie marynowania się mięsa namaczamy suszone grzyby w szklance z ciepłą wodą. Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy

Kulinarna Pokusa
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 116

już pokaźnych rozmiarów, dzięki czemu trochę rozdałam i namroziłam dla nas tyle, że wystarczyło na kilka dni. I po co to kupować w sklepie z konserwantami? :) Składniki: Składniki na marynatę: 1-1,5 kg szynki 1-1,5 kg boczku 7 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 4-5 łyżek soli 2 łyżki(...)maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat) 2-3 łyżki

Kolorowy Przepisownik
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną 106

całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos sojowy i przyprawy mieszamy. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną

Kolorowy Przepisownik
Paprykowe ziemniaczki z cebulką 88

myślę, że takie udka będą super aromatyczne!:) Przepis ze zdjęciem mojego testu zamieszczam za zgodą Autorki :) za co Jej bardzo dziękuję :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebul Marynata: 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki papryki słodkiej Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na połowy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i wrzucamy(...)miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na połowy i wrzucamy do ziemniaków. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią

Kolorowy Przepisownik
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci) 144

jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka lubczyku Przed(...)łyżeczka lubczyku 1 cebula Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc). Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy

Kolorowy Przepisownik
Pałki po cygańsku 408

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej(...)inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku

Smaczna Pyza
Grillowane skrzydełka w miodowo-imbirowej glazurze 193

Skrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka(...)miseczce przygotowujemy marynatę. Dokładnie mieszamy ze sobą miód, oliwę z oliwek, sos sojowy i przyprawy. Zalewamy skrzydełka i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (po to aby mięso nasiąknęło marynatą). Następnie grillujemy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 190

łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem. Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód i musztardę. Polędwicę dokładnie posmarować miodem i musztardą, dodać resztę marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Patelnię z olejem mocno(...)nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste). Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło. Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub dodać trochę musztardy. Mięso pokroić w grube plastry i polać sosem

Mama Gotuje
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 145

makaronu ryżowego 400 g filetu z łososia pęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezam Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z 1/2 limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Łososia(...)dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do zmacerowania. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Myjemy szparagi i odcinamy twarde końcówki. Siekamy szczypiorek wraz z cebulką i papryczkę chili. Wstawiamy na gaz dwa duże garnki z wodą. Do jednego wsypujemy łyżeczkę soli. Następnie pieczemy łososia w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez

Food Square
Kacze udka pieczone w pomarańczowej marynacie 104

Przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy(...)lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem

e-PrzepisyKulinarne