marynaty - 6066 przepisów (strona:96/405)

Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 143

mielonypęczek świeżej bazyliiPrzygotowanie:MARYNATAZiele angielskie, sok i skórka z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.Dorsza przyprawiamy solą i białym pieprzem, smarujemy marynatą. Odstawiamy.Cebulę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy oliwą z oliwek. Kilka listków bazylii kroimy na male kawałki i wraz z bardzo drobno pokrojonym imbirem dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy(...)solą i pieprzem. 1/2 limonki kroimy w plastry.Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 370

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczę pieczone z warzywami 271

Skworcuprzyprawa do Fajity tutaj Skworculiście kolendry tutaj Skworcu2 ząbki czosnkuświeży tymianekOliwki zielone Serpis SerpisparmezanWykonanie jest proste, a efekt pyszny!Pozbaw ćwiartek z kurczaka skóry i przygotuj marynatę.Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette Monini.Dolej oliwy z oliwek.Wymieszaj bardzo dobrze, odstaw na 5 minut.Wysmaruj kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę.Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte(...)przez praskę.Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem.Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie. Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy.Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody.Zamknij pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem.Włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 187

plastry (grubość ok. 1,5 cm),4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,Razowa bagietka.Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto(...)szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować w marynacie kwiatowej na minimum kilka godzin. Każdy plaster rozłożyć, na środku położyć słupek sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 170

grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2   Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia”Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny,3 łyżki cydru lubelskiego,2 łyżki miodu akacjowego,½ łyżeczki płatków chili,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Wymieszać składniki marynaty(...)Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 177

Salmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu(...)Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyczki drobiowe z harissą 212

Chicken with harissaSkładniki.1 pierś z kurczaka2 szalotkiMarynata.1 łyżeczka harissy2 łyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 258

łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę przecinamy wzdłuż nożem, uważając aby nie przeciąć jej do końca. Rozkładamy i delikatnie rozbijamy. Składniki marynaty mieszamy w misce, przekładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Zamarynowaną polędwiczkę układamy na desce. Wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy dość obficie(...)żurawinę oraz pokrojony w plasterki oscypek. Zawijamy mięso w roladę dość ciasno i zabezpieczamy nitką. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy polędwiczkę wraz z pozostałymi w misce składnikami marynaty i podsmażamy z każdej strony, tak aby się dobrze przyrumieniła.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oleju i pieczemy przez

Mania Gotowania
Grillowany Porterhouse z kolendrą 156

uzyskamy jednolitą mieszaninę. Umieścić w niej steki. Upewnić się, że są równomiernie pokryte. Steki marynować w tej mieszance co najmniej przez 8 godzin. Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty, lekko osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Grillować około 5 minut z każdej strony lub do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. W połowie grillowania natrzeć steki pozostałą marynatą.Wskazówka: Pieczony czosnekAby upiec

naRuszcie
Fajita z kurczakiem 963

łyżeczki oregano1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 łyżka soku z limonki1/2 łyżeczki soliDodatki:sałata lodowaguacamolesalsa frescastarty cheddargęsta, kwaśna śmietanaPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w paseczki, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty i odstawić na około godzinę do lodówki.Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, papryki oczyszczone i pokrojone w paseczki, dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć(...)lekko zmiękną i się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając. Gdy się podsmażą wyjąć.Na tą samą patelnię nalać troszkę oliwy, rozgrzać ją i dodać kurczaka wraz z marynatą. Smażyć do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodać usmażone warzywa, pokrojoną świeżą kolendrę i wszystko wymieszać. W razie potrzeby posolić i popieprzyć.Podgrzać tortille, nałożyć na nie mięso i wybrane dodatki

Oryginalny smak
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 146

zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy z oliwekplasterek masłasólMarynata:2 łyżki oleju1 ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej szałwiisólpieprzSos balsamiczny:1/3 szklanki octu balsamicznego1,5 łyżki mioduPrzygotowanie:Marynata:Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 130

cytrynysólpieprzMus jabłkowo-chrzanowy:2 jabłka łąckie1 łyżka chrzanu1 łyżka soku z cytrynymiód do smakuPrzygotowanie:Polędwiczkę umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z resztą składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć

Oryginalny smak
Schab domowy pieczony 166

oleju lub smalcu.WYKONANIE Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać.Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy  na gorącym tłuszczu(...)miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy  papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do  piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni.  Wyjmujemy-  podajemy gorące

W kuchennym oknie Ewy
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 311

czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki(...)imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek

Mania Gotowania
Wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami 112

odświętny obiad np. w niedzielę. SKŁADNIKI: 1 kg. ładnej szynki wieprzowej może być schab pasta z suszonych pomidorów 20 dag. sera typu chedder  plastry wędliny ogórek kiszony Na marynatę:  Zioła typu:  majeranek rozmaryn,  2 łyżki sosu sojowego ,  2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka słodkiej papryki  WYKONANIE: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Z podanych składników(...)zrobić marynatę. Mięso obtoczyć w marynacie i odstawić na dwie trzy godziny. Każdy płat mięsa smarować pastą z suszonych pomidorów,położyć wędlinę, ogórek pokrojony w paski oraz ser również pasek . Zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 1, 5 godziny w temperaturze ok 200 stopni

W kuchennym oknie Ewy