się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują.Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty:6 łyżek sosu sojowego, kieliszek wódki,łyżka octu winnego,3 łyżeczki płynnego miodu,ok. 2 łyżeczki soli, ok. 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,2 duże ząbki czosnku,średnia(...)ostrym nożem delikatnie ponacinać skórę. Żeby było szybciej, można ją ponakłuwać widelcem. Chodzi o to, żeby przyprawy łatwiej dostały się do wnętrza.Kaczkę dokładnie smarujemy marynatą i pod przykryciem odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilkanaście godzin.Kaczkę pieczemy w brytfance, naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Początkowo wstawiamy ją odkrytą do piecyka nagrzanego do temperatury około
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać(...)drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak
Kulinarny karnet Christopheraprawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso- można dodać kilka łyżek ciepłej wody Mięso przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu do dnia następnego, można kilka razy przekładać mięso tak by każdy kawałek(...)pokrył się marynatą Następnego dnia posypać każdy kawałek żeberka solą, ułożyć na blaszce, polać mięso całą marynatę i piec je w nagrzanym piekarniku do miękkości, jeśli zbyt szybko się przyrumienią przykryć folią aluminiową. Gdyby brakowało podczas pieczenia marynaty- dolać wody. Do takiej marynaty nadają się najbardziej drobne żeberka. Moje były trochę za grube, choć smaczne
Proste Potrawytrochę eksperymentowałam z tym przepisem, przygotowałam chyba z 30 różnych kurczaków na butelce piwa, a ten jest tak inny, że muszę się nim podzielić. Po pierwsze kurczak ma przepyszną marynatę, która nadaje zniewalający smak mięska, a po drugie oblewające go piwo sprawia, że skórka jest tak chrupiąca oj palce lizać. Składniki: kurczak 1 butelka mała piwa marynata(...)mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego rodzaju marynat. A najważniejszą jego zaletą jest, to że jak przygotujemy za dużo marynaty, możemy ją szczelnie przechować w lodówce. Wszystkie składniki marynaty razem miksujemy i nacieramy nią umytego i osuszonego
Niezły Młynekmorelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować(...)kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać(...)faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrak..jakiś czas temu były żeberka...córki zażyczyły sobie takie żeberka pieczone...a mąż woli jednak gotowane...tak więc dziś przepis na pieczone..bo gotowane też już były...Do marynaty żeberek dodałam miód klonowy i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego(...)cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce
Moje domowe kucharzenieSezon grillowy trwa...a u mnie pyszna karkówka...Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem olej wykorzystałam do marynaty .. karkówka 5 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek piwa 1-2 łyżki musztardy 3 łyżki otrąb pszennych Kupiec 3 łyżki sezamu przyprawa Natura Smak John Karkówkę(...)pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin.Grillować lub smażyć na patelni
Moje domowe kucharzenieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni...i znów olej wykorzystałam do marynaty mięsa na grilla ..tym razem ciut inaczej.. karkówka 0,5 szkl.oleju rzepakowego 1 szkl.jogurtu naturalnego przyprawa grillowa Karkówkę pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić
Moje domowe kucharzenieKarkówka z grilla, niby nic specjalnego, poniekąd to już taki Polski grillowy standard tym bardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w marynacie i tylko wrzucić na grilla. Ja jednak wolę nieco skomplikować sobie przygotowanie karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość. Samą karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności(...)płaskie łyżki przyprawy do gyrosa folia aluminiowa Już się na pewno zastanawiacie dlaczego do gyrosa a nie do karczku - już odpowiadam - sprawdzałem już kiedyś gotowe mieszanki przypraw do marynat i najbardziej nam zasmakowała do gyrosa ( składniki : Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny ) Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka
Mechanik grillujePoza tym można przygotować karkówkę bardziej naturalnie:) Ja bardzo lubię ją w takiej lekko słodkiej wersji z musztardą, majerankiem, miodem i cytryną - efekt jest naprawdę pyszny :) Podana ilość marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa. Składniki: - 500 g karkówki wieprzowej - 3 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)łyżki oleju (można pominąć) Przygotowanie: 1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności od upodobań. 2. Maczamy mięso z obu stron i pozostawiamy w marynacie na jakiś czas – najlepiej minimum pół godziny. 3. Z przyjemnością grillujemy :) Smacznego
Kraina Tysiąca SmakówSzaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni(...)przypadku do marynaty. Przed nami długie, letnie wieczory... Czas grillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać
Pasja SmakuWybieram różne rodzaje owoców. Tym razem padło na cytrusy :) Dzięki dużej zawartości soku, jaki w sobie mają, mięso staje się bardzo soczyste, dość charakterystyczne. Najlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc. Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał. A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci(...)również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki
Sajkofanka smakukonserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.” Składniki: 1kg mięsa(...)Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka
Ala piecze i gotujeCoraz częściej pogoda zachęca do tego, aby rozpalić grilla;) My już mamy za sobą pierwszego grilla w tym roku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej marynacie. Dzięki temu, że smarowałam marynatą kurczaka w trakcie pieczenia, mięso nie jest wysuszone. Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku(...)dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać
Z miłości do słodkości