marynaty - 6066 przepisów (strona:110/405)

Piersi kurczaka z sosem sriracha 116

przetartych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, dość ostry. Nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie(...)Kurczak był soczysty i aromatyczny. Polecam. Jeśli nie macie tego sosu, to dodajcie do marynaty inny sos chilli, lub ostrą paprykę lub trochę pieprzu cayenne. Byle było mniej lub bardziej pikantnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w maślance 89

osuszamy. Dokładnie oczyszczamy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól. Mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki piersi z kurczaka. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Patelnię grillową lub zwykłą smarujemy tłuszczem, aby mięso nie przywarło. Na rozgrzany tłuszcz układamy kawałki piersi z kurczaka. Mięso smażymy

Moja smaczna kuchnia
PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA PATELNI 91

użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do grilla (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Olej wlać do miski, dodać przyprawy i wymieszać. Do marynaty włożyć mięso z kurczaka przekrojone wzdłuż na pół, wymieszać, by mięso było pokryte marynatą. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Patelnię grillową dobrze rozgrzać (nie za bardzo, by mięso się

Zrób to smacznie
Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) 112

godz. do zamarynowania. Czosnek kroimy w plasterki. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, kiedy będzie złocisty wyciągamy i odkładamy. Na oleju (o smaku czosnku) smażymy mięso z marynaty (powstały sos nie wylewamy). Smażymy do momentu, aż cały sos odparuje, następnie dodajemy pozostałą marynatę, dolewamy wrzącej wody, tyle żeby mięso zostało przykryte. Dokładamy papryczkę chili, kardamon i całość dusimy

Moniki Smakołyki
Harissa 135

abstrakcyjnie, że aż muszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy(...)pieczonych papryk. Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Podudzia z kurczaka z piekarnika - z papryką, borowikami i cebulą 142

połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 5-6 większych borowików 1 cebula  2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka  sól, pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli. Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko.  W naczyniu żaroodpornym

Kuchnia moimi oczami
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad 181

kroimy w plastry i lekko rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą marynatę. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1h 20 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia). Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min bez przykrycia. [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 118

Oczywiście nieco zmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki(...)kawałki , przekładamy do miski . Cebulę i czosnek ,obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina

Ogrodnik w podróży
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę 4275

caption id="attachment_7550" align="aligncenter" width="685"] Ogórki w miodzie[/caption]   Zobacz inne przepisy z miodem: Skrzydełka W Miodzie I Keczupie Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym Karkówka W Miodzie Zdrowe Batoniki Marchewkowe Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie Biała Kiełbasa Na Grilla Artykuł Ogórki w miodzie – do słoików

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka kebabowa z piekarnika 251

przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i przyprawami. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i przykryte mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie karkówkę wraz z marynatą przekładamy naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Soczyste nuggetsy w cieście jogurtowym 235

osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
„Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem 112

Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na imprezę i nie tylko . Fajnie, komponuje się także na kanapkach, czy nawet jako dodatek do grilla , obiadu , kolacji. Mnóstwo zastosowań , niewiele pracy , łatwość wykonania , no i smak , zdecydowanie stawiają ten przepis, na początku listy

Ogrodnik w podróży
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 103

później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej(...)tortille Orzechy blendujemy lub drobno siekamy. Łączymy z serkiem Gouda – serek gouda jest lekko słodkawy, dlatego komponuje się z orzechami doskonale. Sos sojowy oraz miód mieszamy, wkładamy w marynatę pokrojone w paski tofu. Następnie tofu smażymy na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki tofu, posypujemy sezamem i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 85

płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Sos morelowy Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i skórkę. Prostym sposobem

Wędrówki po kuchni
Kałamarnica z grilla 111

dużych kałamarnic. To bardzo fajna forma sprzedaży tego smakowitego mięczaka, bo po zakupie nie musimy się już bawić w jego oczyszczanie czy też krojenie. Paski po prostu marynujemy w marynacie lub oprószamy przyprawami i możemy je poddać obróbce termicznej. My najbardziej lubimy je z grilla, ale kałamarnicę można też smażyć czy zapiekać. Minimum składników, kilka chwil na ogniu i mamy(...)chili usuwamy nasionka i drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski lub szklanego pojemnika. Dodajemy natkę, przyprawy, rozgniatamy łyżką, żeby składniki puściły swój aromat. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy paski kałamarnicy i dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na minimum 30 minut. Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony przez około 5 minut. Czas grillowania zależy od grubości pasków i intensywność

Kulinarne przygody Gatity