marynaty - 6066 przepisów (strona:110/405)

Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) 114

godz. do zamarynowania. Czosnek kroimy w plasterki. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim czosnek, kiedy będzie złocisty wyciągamy i odkładamy. Na oleju (o smaku czosnku) smażymy mięso z marynaty (powstały sos nie wylewamy). Smażymy do momentu, aż cały sos odparuje, następnie dodajemy pozostałą marynatę, dolewamy wrzącej wody, tyle żeby mięso zostało przykryte. Dokładamy papryczkę chili, kardamon i całość dusimy

Moniki Smakołyki
Harissa 144

abstrakcyjnie, że aż muszę spróbować. Przygotowanie jest banalnie proste, bo harissa jest prosta. Gotową harissę można trzymać w słoiku, w lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy(...)pieczonych papryk. Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Podudzia z kurczaka z piekarnika - z papryką, borowikami i cebulą 144

połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 5-6 większych borowików 1 cebula  2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka  sól, pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli. Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko.  W naczyniu żaroodpornym

Kuchnia moimi oczami
Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad 182

kroimy w plastry i lekko rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą marynatę. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1h 20 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia). Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min bez przykrycia. [caption id="attachment

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 122

Oczywiście nieco zmodyfikowany Dodałam nieco zielonych winogron , malutkich bo własnych , na zdjęciu wyglądają jak groszek ale są pyszne i słodkie Powolne pieczenie i wcześniejsza marynata ze słodkiego ,czerwonego, wina czereśniowego ( oczywiście domowej ,własnej roboty ) , sprawia ,że kurczak jest wyśmienity. Dodatkowo , ta potrawa , ma jeszcze tą zaletę ,że odgrzewana smakuje równie wybornie , jak nie lepiej . Uwielbiam takie jednogarnkowce , zresztą moje dzieciaki(...)kawałki , przekładamy do miski . Cebulę i czosnek ,obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina

Ogrodnik w podróży
Ogórki w miodzie – do słoików na zimę 4279

caption id="attachment_7550" align="aligncenter" width="685"] Ogórki w miodzie[/caption]   Zobacz inne przepisy z miodem: Skrzydełka W Miodzie I Keczupie Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym Karkówka W Miodzie Zdrowe Batoniki Marchewkowe Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie Biała Kiełbasa Na Grilla Artykuł Ogórki w miodzie – do słoików

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka kebabowa z piekarnika 254

przyprawy: do kebaba (około łyżeczki), czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i przyprawami. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i przykryte mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie karkówkę wraz z marynatą przekładamy naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość

e-PrzepisyKulinarne
Soczyste nuggetsy w cieście jogurtowym 240

osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawami *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Kurczaka wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
„Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem 116

Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na imprezę i nie tylko . Fajnie, komponuje się także na kanapkach, czy nawet jako dodatek do grilla , obiadu , kolacji. Mnóstwo zastosowań , niewiele pracy , łatwość wykonania , no i smak , zdecydowanie stawiają ten przepis, na początku listy

Ogrodnik w podróży
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 111

później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej(...)tortille Orzechy blendujemy lub drobno siekamy. Łączymy z serkiem Gouda – serek gouda jest lekko słodkawy, dlatego komponuje się z orzechami doskonale. Sos sojowy oraz miód mieszamy, wkładamy w marynatę pokrojone w paski tofu. Następnie tofu smażymy na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy wcześniej przygotowaną pastą, kładziemy na nią kawałki tofu, posypujemy sezamem i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 91

płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Sos morelowy Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i skórkę. Prostym sposobem

Wędrówki po kuchni
Kałamarnica z grilla 115

dużych kałamarnic. To bardzo fajna forma sprzedaży tego smakowitego mięczaka, bo po zakupie nie musimy się już bawić w jego oczyszczanie czy też krojenie. Paski po prostu marynujemy w marynacie lub oprószamy przyprawami i możemy je poddać obróbce termicznej. My najbardziej lubimy je z grilla, ale kałamarnicę można też smażyć czy zapiekać. Minimum składników, kilka chwil na ogniu i mamy(...)chili usuwamy nasionka i drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski lub szklanego pojemnika. Dodajemy natkę, przyprawy, rozgniatamy łyżką, żeby składniki puściły swój aromat. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy paski kałamarnicy i dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na minimum 30 minut. Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony przez około 5 minut. Czas grillowania zależy od grubości pasków i intensywność

Kulinarne przygody Gatity
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia! 124

jest warty swojej ceny. Ze względu na aromat jego powszechnym zastosowaniem jest produkcja marcepanu. W kuchni olej migdałowy dobrze komponuje się ze sałatkami, surowymi warzywami czy jako dodatek do marynat. Nie zaleca się raczej przetwarzać oleju migdałowego na ciepło. To jednak nie koniec jego ciekawych zastosowań. Otóż z ciepłej Italii na resztę świata rozlała się swego czasu fala popularności oleju(...)lekko orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Glazurowany kurczak pieczony 81

ostrej 2 łyżeczki soli. 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: kurczaka umyć, osuszyć, zmiażdżony w prasce czosnek  rozetrzeć z solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka, wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury

Kuchnia Beaty
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ANANASEM I PAPRYKĄ (Z PIEKARNIKA) 144

użyłam przypraw  Skworcu ) * 6 patyczków do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania