marynaty - 6066 przepisów (strona:118/405)

DROBIOWA WĘDLINA NA KANAPKI 135

SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka lub indyka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielona 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE:  Mięso dokładnie myję. Rozkrajam w poprzech. Lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łącze ze sobą wszystkie składniki marynaty. Nacieram mięso dokładnie a następnie zawijam

Gotowanie Patki
INDYK FASZEROWANY KURCZAKIEM 159

SKŁADNIKI: Mięso 2 kg udźca z indyka 1 podwójny filet z kurczaka Siatka do pieczenia wędlin rękaw do pieczenia Marynata 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 4 łyżki suszonej cebuli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję, wycinam kości. Filet(...)kurczaka drobno kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę. Nacieram dokładnie udziec z indyka. Na środek kładę mięso z kurczaka. Dokładnie zawijam i wkładam w siatkę do pieczenia mięsa. Zawiązuję. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso w siatce przekładam do rękawa do pieczenia. Zawiązuję z obu stron. Wkładam do piekarnika. Piekę ok 2 godziny w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące. 183

przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam ( ja robię to rękami ) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam na minimum godzinkę do lodówki. Po  tym czasie śledzie umieszczam w siatce do grilla i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie z dwóch stron do mocnego zrumienienia. Około(...)minut. Podczas obracania kilkakrotnie śledzie smaruję przy pomocy pędzelka pozostałą marynatą. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakuję podane od razu, jeszcze gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 122

jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek.  POLĘDWICZKI GRILLOWANE  z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki:  1 średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku  kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości.  Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy z czosnkiem, miodem oraz oliwą. Taka marynatą obtaczamy plastry polędwicy, odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy

Bon appetit mon amie
Greckie souvlaki 128

samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano                  1/2 łyżeczki suszonego tymianku                  ząbek czosnku (opcjonalnie(...)łyżka soku z cytryny lub octu winnego                  sól, pierz Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać na patyki. Upiec na patelni grillowej (czas zależy od rodzaju mięsa

wyzwania kuchenne
ROLADKI NADZIANE FETĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 113

Idealny niedzielny obiad z piekarnika       SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni

słodki bratek
Ratatouille z grillowanym kurczakiem (Ratatouille di verdure e pollo) 208

scalogno 2 spicchi d'aglio 200 g di passata di pomodoro 400 g di petto di pollo origano curcuma timo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól oraz pieprz. Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, odstawiamy na ok. 1 godz

La grande e la piccola cuoca
grillove szaleństwo 193

owoce i warzywa: - bakłażan z fetą  - - gruszki, czosnek i cukinia  - Na większy głód pora na kaszankę: - grillowana z jabłkami i cebulą  - No i gwóźdź programu, czyli: - marynata do karkówki, która sprawdzi się dobrze też na innych mięsach  - - marynata do szaszłyków  -  I coś bez czego nie ma takich spotkań, czyli sałatki: - sałatka ziemniaczana  - - sałatka

Eksperyment sobotni
Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka 419

Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj(...)rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut (czas zależy od grubości mięsa). Podajemy

Słodkie okruszki
Dania z kurczaka na majówkę 436

bonnet. Grillowane szaszłyki z kurczaka Dobrym początkiem rozpoczęcia majówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna duża cebula, jednaj główka czosnku, sok z jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz po łyżce przypraw: ostrej mielonej papryki, tymianku, pieprzu kajetańskiego, cukru, odrobinę soli oraz oliwy(...)oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć w mikserze na gładką masę i krótko miksować. Mięso bardzo dokładnie zanurzyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki. Pól godziny przed grillowaniem warto włożyć bambusowe patyczki do zimnej wody, dzięki czemu łatwiej jest nadziać kawałki kurczaka. Przed położeniem szaszłyków na ruszt warto delikatnie posmarować je oliwą z oliwek i następnie piec z każdej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym 124

kurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g sera roquefort duża główka sałaty fryzyjskiej 200 g pomidorów koktajlowych(...)papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając. Sałatę porwij na strzępki

Food Square
Quasedilla z kurczakiem i serem. 247

może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę(...)Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć

zadanie-gotowanie
Krewetki smażone w miodzie i imbirze 127

kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem, Z papryczki usuwamy nasionka i również ją drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, papryczkę i imbir. Do powstałej marynaty wrzucamy krewetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Krewetki wraz z marynatą smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Gdy krewetki nabiorą pięknego różowego koloru wlewamy

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 142

wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól,miętę. Mieszamy po to by połączyć wszytko razem i umieszczamy naszą kaczkę w takiej marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem. Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę

Viola cooks with passion