samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ząbek czosnku (opcjonalnie(...)łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól, pierz Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać na patyki. Upiec na patelni grillowej (czas zależy od rodzaju mięsa
wyzwania kuchenneIdealny niedzielny obiad z piekarnika SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
słodki bratekscalogno 2 spicchi d'aglio 200 g di passata di pomodoro 400 g di petto di pollo origano curcuma timo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól oraz pieprz. Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, odstawiamy na ok. 1 godz
La grande e la piccola cuocaSoczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj(...)rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut (czas zależy od grubości mięsa). Podajemy
Słodkie okruszkibonnet. Grillowane szaszłyki z kurczaka Dobrym początkiem rozpoczęcia majówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna duża cebula, jednaj główka czosnku, sok z jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz po łyżce przypraw: ostrej mielonej papryki, tymianku, pieprzu kajetańskiego, cukru, odrobinę soli oraz oliwy(...)oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć w mikserze na gładką masę i krótko miksować. Mięso bardzo dokładnie zanurzyć w marynacie i odstawić na noc do lodówki. Pól godziny przed grillowaniem warto włożyć bambusowe patyczki do zimnej wody, dzięki czemu łatwiej jest nadziać kawałki kurczaka. Przed położeniem szaszłyków na ruszt warto delikatnie posmarować je oliwą z oliwek i następnie piec z każdej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekurczakiem, gotowa! Podałem ją z moim ulubionym dressingiem miodowo-musztardowym, w którym zachęcam do wykorzystania musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całą gorczycą. A i nie zapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g sera roquefort duża główka sałaty fryzyjskiej 200 g pomidorów koktajlowych(...)papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając. Sałatę porwij na strzępki
Food Squaremoże poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę(...)Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć
zadanie-gotowaniekroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z czosnkiem, Z papryczki usuwamy nasionka i również ją drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę, miód, czosnek, papryczkę i imbir. Do powstałej marynaty wrzucamy krewetki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Krewetki wraz z marynatą smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Gdy krewetki nabiorą pięknego różowego koloru wlewamy
Kulinarne przygody Gatitywysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek ,liście laurowe,sól,miętę. Mieszamy po to by połączyć wszytko razem i umieszczamy naszą kaczkę w takiej marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem. Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę
Viola cooks with passionSKŁADNIKI dla 2 osób: 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce(...)mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki
Gotowanie Patkiśrednich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka wędzona - sól morska - 2 łyżki sosu sojowego - 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - oliwa do smażenia marynata: - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu teriyaki - łyżka oleju sezamowego - 1/3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru - szczypta pieprzu cayenne - 1/2 łyżeczki soli Kurczaka przygotowujemy już dzień wcześniej. Filet oczyszczamy(...)błon i żyłek i kroimy w grube paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę
Cook&Lovemięsa od szynki 100 g kabanosów cienkich zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczkę kolendry 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy marynata: 1 łyżeczka papryki czerwonej 1/2 łyżeczki jałowca 1/2 łyżeczki kolendry Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie(...)godzinę. Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję
wesoła kuchniaSKŁADNIKI: 10 plastrów Karkówki bez kości 4 cebule czerwone 3 łyżki prażonej cebuli 100 ml wody Marynata 50 ml sosu sojowego 2 łyżki wegety 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Mięso myję. Plastry mięsa rozbijam dokładnie. W miseczce łącze składniki marynaty. Każdy plaster dokladnie nacieram. Cebulę obieram
Gotowanie Patki