marynaty - 6066 przepisów (strona:124/405)

KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 170

banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku,  kawałek świeżego imbiru(...)świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę, aż mięso będzie soczyste. Całość zalewam wodą i śmietanką, dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem

JejKuchnia
UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM 126

peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie), łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam(...)maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane. Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili. Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku

JejKuchnia
Marynowane śledzie 160

goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 laska cynamonu 1 cebula Wykonanie: Cebulę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz śledzi. Doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy marynata będzie całkowicie zimna wkładamy do niej śledzie. Marynujemy przez dwie doby. Po tym czasie filety wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Kulinarne przygody Gatity
Kasza gryczana smażona z jarmużem, awokado i kurczakiem 133

kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu! Składniki (na 1 porcje): 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy) 150 gram piersi z kurczaka marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z cytryny garść jarmużu 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado szczypta soli i pieprzu cebula czosnek olej rzepakowy(...)smażenia Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka. Gotuję mięso na parze przez 10 minut. W tym czasie na patelni smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję jarmuż oraz pokrojoną paprykę i smażę całość 4-5 minut. Po tym czasie dodaję kaszę, podgrzewam i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Ugotowanego kurczaka oraz awokado kroję w kostkę i mieszam

Mango Papaja
Carpaccio z łososia 204

łyżki kaparów   kilka ziaren czerwonego pieprzu   Wykonanie: Łososia umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu. Koper pokroić, przełożyć do miski, dodać sól, cukier, pieprz. Całość wymieszać. Marynatą przykryć łososia. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień rybę przełożyć na drugą stronę i odstawić na kolejn ą dobę.  Przed podaniem delikatnie pozbyć się marynaty, pokroić łososia

Wino Francja Kuchnia
Karp duszony w kapuście kiszonej 151

dodać do nich kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Wykonanie: Kawałki karpia umyć i osuszyć. Przygotować marynatę – 3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać 2 łyżki majeranku, sól i utrzeć razem. Taką marynatą nacieramy karpia od strony wewnętrznej (można ewentualnie wetrzeć w 1 płat karpia, złożyć z drugim

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg Mojito Lime 200

rybę w pomidorach przetestowałam na doradzie https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/27/dorada-w-pomidorach/ . Niestety teraz nie mogę jej znaleźć w sklepie więc przeprosiłam się z pstrągiem. Ale żeby było inaczej użyłam zamiast własnej marynaty gotowej mieszanki z Kamis-a. Wyszło palce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych(...)wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami

Mama z miasta
Kurczak w chrupiącej panierce 127

czosnku łyżeczka ostrej papryki łyżka ziół prowansalskich sól pieprz płaska łyżka mąki płatki kukurydziane 200 g Podudzia kurczaka umyć, osolić i doprawić pieprzem. Zrobić nakłucia w mięsie wykałaczką. Zalać marynatą złożoną z jogurtu, ziół, przypraw i posiekanego czosnku. Trzymać w niej mięso przez 3 godziny. Ściągnąć nadmiar marynaty. Wymieszać mąkę i rozdrobnione płatki kukurydziane. Panierować. Smażyć po 20 minut

Karola gotuje
Karkówka z korniszonami 126

Karkówka w marynacie musztardowo korniszonowej. Postanowiłam wykorzystać korniszony domowe które bardzo fajnie pasują do tego mięsa. Uzyskamy też bardzo smaczny sos. 75 dkg karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli pieprz 1/3 szklanki octu winnego 1 łyżka musztardy 7 korniszonów 1 łyżeczka rozmarynu smalec 1 łyżka mąki krupczatki pieprz kolorowy Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia(...)całość dokładnie mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, przekładam karkówkę do brytfanny i przesmażam z każdej strony na smalcu. Podlewam od czasu do czasu sokami z marynaty, i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękkie, około godzinę. 30 minut przed końcem dodaję pokrojone w paski korniszony. Jak mięso będzie gotowe wyjmuję je, korniszony także i robię sos.M

wesoła kuchnia
Karp wigilijny wędzony na parze 122

wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Carpaccio z Tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej 168

posiekanej Sposób: Kroimy Tuńczyka bardzo cienko od nas zależy jaka postać tuńczyk przybierze mogą być wielkie ale cienkie plastry albo zgrabne jak na zdjęciu   i robimy marynatę. Sok z limonki , miód,sos sojowy,oliwa, łączymy i zalewamy naszego tuńczyka , delikatnie mieszamy tak by marynata pokryła nam rybę Odstawiamy na 2 godziny do lodówki pod przykryciem . Zajmujemy się

Viola cooks with passion