marynaty - 6066 przepisów (strona:120/405)

STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą

Moja Książka Kucharska
ANTRYKOT Z GRILLA 130

kroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania. Krok 3. Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie

Moja Książka Kucharska
Quesadillas z kurczakiem i warzywami 545

patelni. Do przygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy: - 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste) - pierś z kurczaka - 400 g tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki oleju - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania salsy warzywnej: - 1 dużą czerwoną paprykę - garść pomidorków koktajlowych - kilka zielonych oliwek - 2 łyżki oliwy(...)papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę chili 1. Mięso płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, do której przekładamy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Pomidorki i oliwki kroimy na pół, a paprykę w drobną kosteczkę. Warzywa przekładamy do drugiej miski i dodajemy

Bez Cebuli
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 156

kurczakiem i młodą fasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek 4 x 200 g kawałków karkówki jagnięcej sól i pieprz Składniki(...)cytryny 1 łyżka czerwonego octu winnego zmielony czarny pieprz do smaku listki kolendry do podania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj paprykę, kmin, czosnek i oliwę z oliwą, obtocz w marynacie kawałki jagnięciny, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny (spokojnie można też zostawić na noc). Wyjmij jagnięcinę 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, tak by była

karmelowy
Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim 178

każdej uzyskałam 4 kotleciki krojąc wzdłuż, a następnie na pół), lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przekładamy do miski. W miseczce łączymy olej z przyprawami. Powstałą w ten sposób marynatą polewamy nasze piersi z kurczaka, mieszamy łyżką lub ręką tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie grillujemy nasze kotlety

Słodkie okruszki
Dietetycznie – Kurczak z ryżem i warzywami 225

porcję) mały filet z kurczaka (ok. 150 g) 1/2 torebki brązowego ryżu 170-200 g warzyw na patelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw) 1 łyżeczka imbiru (do marynaty) 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw) olej do smażenia sól odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie) Kurczak z ryżem i warzywami – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wieprzowina Kung Bao 133

domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek(...)łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane burrito z kurczakiem i warzywami 252

zielonych oliwek - 1 łyżkę masła - 2 łyżki śmietany 18% - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - szczyptę chili - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu, tymianku oraz granulowanego czosnku 1. Mięso(...)płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. W tym czasie kroimy pieczarki w paski, a paprykę w kostkę. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 7 minut

Bez Cebuli
Schab z dzika z ćwiartkami ziemniaków 163

Średnie Przystępne Pomysł na mięso z dzika z pieczonymi ziemniakami. Składniki schab z dzika 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Marynata: 4 łyżki musztardy 6-8 ząbków czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie marynaty: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, sos balsamiczny, […] Artykuł Schab z dzika z ćwiartkami

PysiaGotuje.pl
A’la Yum Woon Sen 174

mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy oraz opcjonalnie drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na około godzinę. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju.  Podsmażyć do miękkości pokrojoną w półtalarki cukinię i pieczarki. Przełożyć(...)miski. Na patelnię na której smażyliśmy cukinię rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać kurczaka razem z marynatą i smażyć do miękkości. Dodać cukinię, pieczarki, szczypiorek, sok z limonki i makaron. Całość wymieszać. Podgrzewać około minuty.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą 140

Ciebie Niesamowite połączenie słonego łososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach Wykonanie ŁOSOŚ I SALSA Oczyść łososia ze skóry i ości. Włóż go do szklanej miseczki i zalej marynatą z 4 łyżek sosu sojowego i 4 łyżek wody. Odstaw na dwie godziny do lodówki. Przygotuj salsę – umyj ręce a potem przetnij granat na pół i z jednej połowy(...)mango, awokado i 2 łyżkami sosu sojowego. Możesz dodać kilka kropel zielonego tabasco. Odstaw salsę – niech składniki się integrują. Rozgrzej patelnię grillową lub teflonową. Łososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje. Smaż przez 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. Na talerze wyłóż ryż, następnie kawałki łososia a całość polej salsą z sosem

Eat me! Fit me!
Ekspresowe tacos z kurczakiem 134

Tacos: 4 małe pszenne tortille 2 piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj(...)składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj. Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę i zepnij wykałaczką. Gdy lekko przestygnie, napełnij

Food Square
Cały obiad w jednym, czyli schab w szpinakowej pierzynce, zapiekany w cieście francuskim 115

podbramkowej, można z niego wyczarować coś słodkiego, lub, jak w tym przypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie: ok. 400 g schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku(...)przyprawach i oleju, przynajmniej przez godzinę, ale im dłużej tym lepiej, ja marynowałam około 24 h. Kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm. Tłuszcz, który stanowił bazę marynaty mocno rozgrzewamy na patelni i po minucie z każdej strony podsmażamy plastry mięsa. Studzimy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Szklimy na maśle cebulę, następnie

Pichceniomania
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 157

oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin ( u mnie na całą noc).Wyjmujemy mięso(...)dokładnie osuszamy z marynaty, solimy, pieprzymy. W garnku, z grubym dnem, rozgrzewamy olej do smażenia (najlepsze masło klarowane). Obsmażamy mięso na złoty kolor- z każdej strony. Aby równomiernie się upiekł związujemy go sznurkiem (nie jest to konieczne, ale wskazane). Kładziemy rostbef na kratkę piekarnika (pod spód wkładamy blachę, aby soki miały gdzie kapać; można też użyć specjalnej blaszki z rusztem

Kopystką po garach
Karkówka z patelni grillowej 156

nami...dla miłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach