marynaty - 6066 przepisów (strona:122/405)

Sos barbecue z Memphis 158

się także w australijskich sosach barbecue. Można go pominąć, ale według nas dodaje właśnie tę nieuchwytną nutę smakową, która sprawia, że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs, ale także wykorzystywać jako dodatek do wędlin, zamiast ketchupu czy musztardy. Co ciekawe – barbecue to nie tylko nazwa sosu, ale także nazwa sposobu przygotowania mięs, czyli grillowania(...)wspomnieliśmy, sos barbecue można użyć w ramach marynaty do mięs, ale zwykle w tej technice dodaje się go już po przygotowaniu mięsa albo pod koniec przyrządzania – ze względu na zawartość cukru w sosie barbecue, łatwo jest o przypalenie mięsa w przypadku zbyt długiego grillowania. Wtedy mięsa grilluje się z minimalną ilością przypraw (zwykle sól, pieprz i papryka), a sosem

Pociąg Do Kuchni
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami - prosty, zdrowy obiad. 690

zielony plus mieszankę grecką bez przypraw) 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu) tłuszcz do posmarowania formy, np masło pałki z kurczaka - 6 szt marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. zioła prowansalskie do posypania warzyw. Wykonanie: Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł przyprawami. Brytfankę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wrapy z marynowanym kurczakiem i warzywami 114

warzywami. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: - 4 placki tortilli - podwójną pierś z kurczaka - 1 sałatę lodową - 1 pomidora - 4 rzodkiewki - 1 czerwoną paprykę - mieszankę nasion sałatkowych Do przygotowania marynaty do mięsa potrzebujemy: - 4 łyżki  sosu sojowego - 4 łyżki oleju - 2 łyżki sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki(...)Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w podłużne paski. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do mieszanki dodajemy pokrojonego kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 3. W tym czasie płuczemy i kroimy pozostałe warzywa. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 5-10 min od czasu do czasu mieszając. 5. Na tortilli układamy

Bez Cebuli
DUSZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORKAMI SUSZONYMI 108

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 pomidorków suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z pomidorków Sól i pieprz Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam. Ziemniaki dokładnie marynuję

Gotowanie Patki
KURCZAK TIKKA MASALA 157

szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka(...)papryki chilli PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję w paski. Do miski przekładam składniki marynaty. Łącze dokładnie.  Mięso marynuje.  Wkładam do lodówki na min 30 min. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę w woreczku ok 50 min w 180 stopniach.  Podaję na ciepło do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można również podawać do kanapek.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Łosoś Teriyaki 124

sezamowego 1/4 szkl. ziaren sezamu Z umytego i osuszonego łososia wyjmujemy ości oraz wycinamy skórę. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie łososia wyjmujemy z lodówki, odstawiamy, by nabrał pokojowej temperatury. Marynatę wlewamy do rondelka i gotujemy około

Smaki Na Talerzu
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 181

szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka marynata do mięsa: 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ średniej cukinii ½ czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów (dałam(...)jogurtu naturalnego Sól pieprz ½ łyżeczki oregano ½ kulki startej mozzarelli lub 2 łyżki startego sera Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy

Fabryka pomysłów
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 331

wszystkie błony w naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu na gładką emulsję. Dodać wszystkie przyprawy i natrzeć mieszanką  mięso ze wszystkich stron, tak by marynata równomiernie pokryła mięso. Ułożyć w naczyniu, zafoliować i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przyprawy możesz dostosować do własnych kubków smakowych. Panuje tu całkowita dowolność nazajutrz mięso ułożyć(...)rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso przed krojeniem odczekać 10 minut, by nie wyciekły soki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś gęsia pieczona 119

był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki:   pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć. Następnie przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny

Państwo Wojtczuk gotują
Rozpłaszczony kurczak z cytryną i rozmarynem 168

autorki posmarowałam mięso ostrym chili, wyszło smacznie, ale sos bardzo się przypiekł. Widać to na zdjęciach.  Sosu nie było dużo, za to pieczona cebula była pyszna. Kurczaka w marynacie można podobno trzymać w lodówce do 3 tygodni - nie sprawdziłam, u mnie czekał na pieczenie chyba 6 dni. Przepis bardzo polecam, warto stosować różne przyprawy. składniki 1 kurczak (mój był(...)doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Rozłożyć kurczaka na płasko w brytfance wyłożonej folią aluminiową, skórą do góry. Posmarować równomiernie pastą chili (można nie smarować), obłożyć cebulą i cytryną z marynaty, dołożyć świeżą gałązkę rozmarynu. Piekarnik nagrzać do 210 st C. wstawić kurczaka i piec 45 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już ładnie upieczony, z chrupiącą skórką. Można podawać

Stare Gary
Weekendowe skrzydełka z piekarnika 394

smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego Skrzydełka myjemy , obieramy z resztek piórek i tym podobnych gratisów . Osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinkę . W miseczce ,łączymy wszystkie składniki na marynatę : miód , chilli,sos sojowy , sos siracha , czosnek , olej rzepakowy , mieszamy i pokrywamy nią dokładnie skrzydełka . Zostawiamy w misce – pojemniku , na noc ( a najlepiej na dwie nocki ) w lodówce lub innym(...)chłodnym miejscu . Układamy na kratce, nad blaszką , tak żeby miały swobodny przepływ gorącego powietrza , także pod sobą , polewamy resztą , marynaty z miski .Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i po 5 minutach , zmniejszamy temperaturę do 180 C . Pieczemy , na oko , do momentu uzyskania mocnego złoto – brązowego koloru . W zależności od piekarnika trwa to około 30 minut

Ogrodnik w podróży
Żeberka z keczupem i colą 157

smaku Wykonanie: Żeberka myjemy,kroimy w mniejsze kawałki  i  osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wkładamy keczup,paprykę, sprasowany czosnek,sól,pieprz i wlewamy colę, mieszamy. Obtaczamy w marynacie żeberka,wstawiamy do lodówki na 4 godziny by przeszły marynatą.Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.1/2 godziny w 200 stopniach.Po godzinie przekładamy je na drugą stronę by dopiekły

Różowa kuchnia
Gulasz z dzika 177

tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy z odrobiną wina. Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone(...)uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą i dusimy dalej. Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli

Gotowanie jest łatwe
Karkówka smażona w marynacie 121

zasadzie jest to szybki przepis do wykonania. Wystarczy zaplanować sobie takie danie dzień wcześniej. A później kilka minut i mamy gotowe. Składniki 4 kotlety z karkówki wieprzowej Marynata 50 ml oleju rzepakowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry. Olej, musztardę, sos, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 893

sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku(...)płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc.  Jajko roztrzepujemy widelcem

Smak mojego domu