marynaty - 6066 przepisów (strona:130/405)

Krem z marchewki 103

soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody. Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować(...)gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki lodu. Krem można również podawać na ciepło.   zastawa

królestwo garów
Udzce z kurczaka w dymnym sosie 120

wędzarniczy w płynie oraz olej o dymnym aromacie kupicie w sklepie  Dobra kiełbasa . Udźce z kurczaka  w dymnym sosie Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki Marynata: 500 ml wody 1 łyżka soli 3 łyżki  naturalnego dymu wędzarniczego w płynie do kurczaka 8 udźców z kurczaka 2 duże cebule 2 łyżki  oleju roślinnego o aromacie dymnym(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz Wykonanie: W garnku mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso na 12 godzin. Przechowujemy w zimnym miejscu. Po upływie 12 godzin mięso wyjmujemy, osuszamy papierem. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy na mięsie i skrapiamy dymnym olejem.  Mięso przykrywamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka w stylu orientalnym ! 145

Lista produktów : 1,5 kg żeberek wieprzowych,   Marynata: 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 2 łyżki octy winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz   Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem sos sojowy, miód, ocet winny,  drobno posiekane ząbki czosnku  łączymy w emulsje. Nacieramy emulsją  osuszone i pocięte na porcje mięso

Bartek Gotuje
Nóżki kurczaka z chrupiącą skórką 240

marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce mieszamy miękkie masło, przyprawę "kurczak złocisty", słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie. Marynatą nacieramy naszego kurczaka, do miski dorzucamy przecięty na pół ząbek czosnku, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (6-12). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu(...)skórka ładnie się zarumieni, co 20 minut polewając go bardzo dokładnie powstałym sosem. Wyciągamy i podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) *aby skórka była bardziej chrupiąca, do marynaty można dodać 2 łyżeczki miodu

My Culinary Art
cielęcina w sosie grzybowym... 122

pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1/2 pęczka cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny(...)rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje

W Mojej Kuchni Lubię
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 319

dodajemy niemal do wszystkiego, zawiera sporo likopenu i jest idealnym dodatkiem do kanapek, zapiekanek czy pizzy, majonez stanowi bazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze(...)jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :)  mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać

Cooking Monster
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 143

godzinach dopiero możemy folię usunąć. Widać, że końcówki kości wystają bardziej z mięsa co znaczy, że mięso zaczyna odchodzić od kości. Posmarować wklęsłą część żeberek kilkoma maźnięciami marynaty i tak bez ruszania mięsa piec 10 minut. Po tym czasie dopiero odwrócić żeberka i posmarować je od wypukłej strony kilkoma maźnięciami marynaty. Teraz piec jeszcze kolejne 20 minut. Po tym czasie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Karkówka w marynacie musztardowej 184

zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą.  Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy.  Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki.   1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy   2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla (sól, czosnek, papryka słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach(...)ziarenkach)   Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić. Składniki na marynatę połączyć. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 2 godzin (nie co mniej) w 180 stopniach

Di gotuje
DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 147

starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: smażony ryż z sosem sojowym *pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczek kurkumy,  2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy WYKONANIE RYŻ ( 1 torebkę) gotujemy(...)minut, aż dynia zrobi się miękka, a  wbity w nią widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu.  Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy mieszając przez około 3 minuty, stopniowo wlewamy mleczko kokosowe i śmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści.  Podajemy

cool and minty
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 170

naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI /  2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g) MARYNATA 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru po 1/2 łyżeczki(...)minut.  W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy po minucie z każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy

cool and minty
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 213

kurczaka 6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone) 1 duża czerwona papryka 10 łyżek słodko-pikantengo sosu chili 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić

Monia miesza i gotuje
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 109

Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie :  Składniki marynaty mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Pozostawiamy w lodówce na około 2 godziny. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą

Kulinarne Fantazje Marioli
KARKÓWKA CZOSNKOWA Z GRILLA 89

okres pierwszych po zimie zmagań z grillem i pysznościami które dzięki niemu powstają. Oprócz tradycyjnych kiełbas, kaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki. Podałam ją z  pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam. Wszystkie produkty do nabycia w  alma24.pl(...)rozbijamy. Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nią nacierając mięso z każdej strony.  Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku około 1-2 godzin lub całą noc.  Plastry karczku umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około

Kulinarne Fantazje Marioli
KREWETKI Z PIEKARNIKA 110

około 20 surowych tygrysich krewetek  4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki  1 łyżeczka soku z cytryny  3-4 łyżki oliwy z oliwek  Przygotowanie: Marynata: czosnek pokrój na cienkie plasterki, połącz z pozostałymi składnikami.  Krewetki polej marynatą i odstaw do lodówki na około 2 godziny.  Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st i zapiekaj

Kukuleczki