ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, nacieramy z obydwu stron(...)marynatą staropolską i słodką papryką, lekko solimy, smarujemy olejem. Śliwki i morele układamy w rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny
Bajeczna Kuchniałyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy
Martyna Cooksktóry świetnie podkreślał smak potrawy. Bardzo lubię to danie, gdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe. Składniki (na 2-3 porcje): 7-8 arkuszy papieru ryżowego 100 gram łososia marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili 1 marchew 1/2 mango garść ulubionej sałaty 1/2 ogórka zielonego Sos do Spring Rolls(...)łyżek sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek soku z pomarańczy Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej łososia na 30 minut, następnie piekę go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki. Ogórka, marchew i mango kroję w słupki. Przygotowuję duży talerz lub miskę
Mango Papajacienkie paski i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oleju, szczyptę soli, pieprzu, cukru i około 2-3 łyżki wody i kilka kropli octu. Całość delikatnie wymieszać ręką, aż marynata pokryje pokrojonego kurczaka. Odstawić do lodówki na kilka minut. Chicken fillet cut into strips. 2 tablespoons of oil mixed with a pinch of salt, pepper, sugar(...)drops of vinegar. Then the prepared marinate mixed with sliced chicken and put into the fridge for a few minutes. Ocet? Ocet? Tak, ocet! Dodatek octu do marynaty sprawia, że białko ulega ścięciu, przez co proces obróbki termicznej jest krótszy. Ponadto, podczas smażenia wszystkie soki zostają w mięsie, przez co jest ono nie tylko kruche, ale i soczyste. Vinegar? Vinegar
Jacob TastesRolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia rolmopsy(...)gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy 1 wędzona śliwka 1 duży pomidor soszony z zalewy Składniki na marynatę: 1,5 szklanki wody 100 ml octu 10% lub 25 ml 25 % listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy nasiona kolendry - opcjonalnie Wykonanie: jeśli używasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kminek mielony, natka pietruszki, bazylia W miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia(...)pożądanego kształtu kotlecika i ułatwia jego smażenie. Pieczarki kroimy i gotujemy do miękkości. Ser mozzarella również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki - kurczaka, pieczarki i ser wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Całość powinna być dość gęsta. Patelnię nagrzewamy i na odrobinie oliwy z oliwek smażymy małe kotleciki (około 2 łyżek składników). Gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyśledzie, które przygotowałam na Święta i które pojadą ze mną na Śląsk. Prawdę mówiąc więcej czasu spędziłam w kolejce żeby je kupić, niż w kuchni przygotowując do nich marynaty. Mam nadzieję że Święta Was nie stresują? Spokojnie, ze wszystkim zdążycie, do Świąt zostały jeszcze 2 dni! Może zainspirują Was moje przepisy na śledzie, zdążą się jeszcze zamarynować. A czekają: śledzie(...)korzenne (przepis) , śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną (przepis) oraz poniżej, śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną
Smakowity Blog Kulinarnyznalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki". Przygotowanie: Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków - z oleju i przypraw takie na jakie mam ochotę bardzo dobrym dodatkiem jest Tymianek. Po 15 odcedzam ziemniaki i przelewam je zimną wodą, bardzo ważne jest(...)rozgotować bo wtedy będą niedobre a muszą jeszcze posiedzieć w piekarniku. Gdy je już odcedzę wrzuca je do naczynia do marynaty i mieszam. Wkładam do piekarnika na ok 20 min do 180 stopni. Najlepiej jest sprawdzać czy skórka jest już zarumieniona. Kurczaka myję wsadzam do rękawa do pieczenia z przyprawami też takimi na jakie mam ochotę oczywiście u mnie
Tanio smacznie i prostolodówki żeby smaki się przegryzły. Kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół (oczywiście jak ktoś woli grubszy kawałek piersi z grilla to tą czynność pomijamy). Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty, doprawiamy sola i pieprzem i wkładamy kurczaka i mieszamy tak aby dokładnie został pokryty marynatą. Tak zamarynowaną pierś odstawiamy do lodówki. Cukinie i bakłażana kroimy w plastry, rozkładamy na talerzu
Piekielna Kuchnia Patitaki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad). W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wkładamy
Piekielna Kuchnia PatiJeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej(...)solą i pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię
Smakołyki Asikurczaka podzieliłam na połowę . W miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi przyprawami bez liści laurowych i ziela angielskiego. Natrzeć dokładnie powstałą mieszanką kurczaka. Ja włożyłam mięso do miski, wlałam marynatę i rękoma dokładnie wymieszałam. Mięso odstawić pod przykryciem na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Związać rękaw
O kuchni z uczuciemziarna gorczycy, cynamon, oraz drobno posiekany korzeń imbiru. Całość zalewamy olejem i zagotowujemy, dodajemy maggi, oraz ocet i na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do marynaty, dodajemy posiekaną w krążki cebulę, gotujemy jeszcze minutę, zdejmujemy garnek z ognia dodajemy koniak, mieszamy i studzimy zawartość. Do zalewy dodamy śledziowe matiasy z delikatnej solonej zalewy(...)czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny. Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprzstopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów(...)szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy, osuszone, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy składnikami marynaty. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Dzień przed przygotowaniem lub kilka godzin wcześniej zalewamy suszone grzyby 1 szklanką wody i odstawiamy. Kolejnego dnia w naczyniu żaroodpornym umieszczamy kapustę kiszoną, wymoczone grzyby (wodę z grzybów pozostawiamy
Mango Papaja