marynaty - 6066 przepisów (strona:133/405)

Kurczak z ananasem i guacamole 114

oczywisty … Kurczak z ananasem od Ciasnej Kuchni musiał być inny. Nasz kurczak z ananasem Jak sprawić by kurczak z ananasem nie tylko smakował, ale też wyglądał znakomicie? Dobra marynata i niestandardowe połączenie ananasa i kurczaka – taka była pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy. Oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, pieprz ziołowy i sól. Mięso kurczaka, wysmarowane taką mieszanką(...)pozostawione na kilka godzin, przechodzi wszystkimi aromatami i pachnie niesamowicie. Sprawa marynaty rozwiązana. Zrobienie nacięcia w piersi kurczaka, obsypanie środka serem grana padano, ułożenie w nim cienkich plasterków ananasa, a następnie zamknięcie tego wszystkiego w mięsie stanowiło odpowiedź na ciekawe podanie dania. Samo mięso na talerzu nie wystarczy. Pomysł na guacamole przyszedł mi do głowy jako pierwszy i od razu

Ciasna Kuchnia
Pomidorowe pałeczki z kurczaka 102

granulowany sól, pieprz Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy. Koncentrat mieszamy z wodą dodajemy sól, pieprz, czosnek, słodką i ostrą paprykę oraz oregano i bazylię. Całe mięso  dokładnie nacieramy naszą marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, na gorący tłuszcz kładziemy naszego kurczaka. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso i całość

magiczna kuchnia Kasi
Pałki z kurczaka z miodem. 156

Składniki : 10 pałek z kurczaka  marynata : 3 łyżki naturalnego miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego 3-4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekani i zmiażdżone ) Sposób wykonania :   W ymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i natrzyj ją dokładnie wszystkie pałki z kurczaka. Odstaw na całą

Przepisy i porady kulinarne
Aromatyczne golonki z indyka (pieczone) 185

łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością) Marynata: 2-3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku  kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć(...)osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.   Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około

Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe 125

pomijając czas marynowania. ;) Poziom trudności ** Składniki: • 1 kg polędwiczki wieprzowej • 3 łyżki miodu • 2 łyżki musztardy • 2-3 ząbki czosnku • Papryka słodka (w proszku) • Rozmaryn, tymianek • Pieprz, sól Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą miód i musztardę, dodać paprykę i zioła. Polędwiczki pokroić ukośnie, i każdą doprawić solą i pieprzem. Zalać marynatą, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przykryć i odstawić do lodówki

Idę coś wszamać
Kurczak pieczony w piwie z nutą rozmarynu 117

Przepis autorski (mój). Kurczak smakuje rewelacyjnie.  Jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Piwo absolutnie nie jest wyczuwalne.   1 kg kurczaka (dowolnych części) 1 szklanka piwa Marynata: 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu Przyprawy dokładnie połączyć z oliwą. Kurczaka umyć, osuszyć i porządnie natrzeć marynatą

Di gotuje
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 175

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka(...)octu balsamicznego oregano Wykonanie: nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś w stylu tex-mex | Salsa z czarnej fasoli i awocado 129

dodatek ostrych sosów, ale dla mnie są niezbędne. Szparagi z dodatkiem pimentonu fajnie komponują się z resztą, więc bardzo polecam ten dodatek :) 3 porcje: 400 g filetu z łososia marynata: łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę salsa: puszka czarnej fasoli (400g) mała puszka kukurydzy bez cukru dojrzałe avocado 2 dojrzałe(...)cząstki limonki opcjonalnie tortille (Jednak ostrzegam, że to wersja dla prawdziwych głodomorków ;) Danie jest bardzo sycące bez tego i my nie podołaliśmy zjeść całości z dodatkiem placków) Składniki na marynatę mieszamy. Łososia dzielimy na 3 porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Fasolę i kukurydzę płuczemy […] Artykuł Grillowany łosoś w stylu tex-mex | Salsa z czarnej

Mienta blog
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 133

sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie)   12 dużych ugotowanych krewetek (np. królewskich lub tygrysich)* Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek) Składniki na marynatę : Sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego** 4 łyżki sosu sojowego Świeżo zmielony pieprz Sos winegret z cytrusów : 50 g musztardy Dijon*** 2 cl octu winnego(...)oleju arachidowego 2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 121

obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku(...)obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki

Bananowe Pole
domowe moskaliki 213

niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie  potraw z tej ryby jest wiele,  ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa  2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy(...)śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć tylko przy ściankach słoika).   Słoiki zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy je i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień dni. Po tygodniu nasze śledzie są gotowe

Miód i pieprz
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 196

owocu oliwki, tym większe korzyści dla naszego zdrowia. To zasługa cennych polifenoli, działających zbawiennie jako silne przeciwutleniacze. Taką oliwę najlepiej jeść na zimno, dodając do grillowanych mięs, warzyw czy marynat.  Po czwarte, jeśli możecie, wybierajcie oliwę z upraw ekologicznych. Oliwa bio to bez wątpienia produkt premium, za który zwykle trzeba słono zapłacić, ale fenomenalna jakość i świadomość pełnego bezpieczeństwa(...)zawartości polifenoli (substancji działających jak antyoksydanty) oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami 137

sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego 1 papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez

Mango Papaja
Grillowany kurczak z warzywami 164

przynoszę sobie takie dania do pracy  :)       Składniki: 1/2 piersi z kurczaka - przekroić na 3-4 części (można lekko rozbić) "Warzywa na patelnię" (mrożone 1/2 opakowania) marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku - pokrojony w cienkie plastry kilka kropli soku z cytryny ulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy(...)marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem

Alutka-Gotuje
marnowane śledzie w sosie tatarskim 150

grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób(...)łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną

Miód i pieprz