marynaty - 6066 przepisów (strona:129/405)

Marynowany ser Manchego 168

podawano nam jako przekąskę marynowany ser Manchego i oliwki. Trudno zapomnieć ten smak. Wielokrotnie sami marynowaliśmy ser Manchego albo produkowany na Minorce (Hiszpania) ser Machon. Warunkiem jest używanie do marynaty dobrej jakości oliwy i spora dawka.... cierpliwości. Składniki 250 g sera Manchego oliwa extra virgin (najlepiej oczywiście hiszpańska) wymieszana w proporcjach 1:1 z olejem o neutralnym smaku(...)dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat - migdały Marcona (waga 175 g, cena 13,99 pln) Oprócz hiszpańskich i portugalskich smakołyków od 1 sierpnia w doskonałej cenie jest też mąka tortowa typ 450 (cena

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 172

czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soku z cytryny. Przygotowanie: Umyte i osuszone filety kroimy na średniej grubości plastry. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia, po wyjęciu z marynaty, układamy na grillu i pieczemy, aż będzie rumiane. Można podawać z sałatą polaną jogurtem naturalnym

Tradycyjna Kuchnia
śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 116

oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry paprykę ( na niewielkim ogniu żeby jej nie przypalić). Do przesmażonej papryki dodajemy  koncentrat pomidorowy, miód, szczyptę soli(...)mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie  zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy zawartość i dodajemy prażone ziarna. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z papryki i ziaren. Całość mieszamy

Miód i pieprz
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 373

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)skórka staje się tak chrupka jak chipsy. Nie czuć w ogóle smaku proszku do pieczenia – w tej temperaturze on cały się rozkłada, nie potrzeba też żadnych dodatkowych przypraw czy marynat – smak mięsa jest bardzo mocno skondensowany.   Na zdjęciach jest 20 skrzydełek, około 1,7kg. Do tej ilości użyłam płaskiej łyżeczki soli i 25g proszku do pieczenia. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Ogórki w zalewie kebab-gyros 2472

Pikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika(...)dodajemy po liściu laurowym. Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem. Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu. Całkiem ostudzamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 123

Nasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie. Składniki 2 golonki indycze Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka ciętej trawy trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś(...)czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami

R'n'G Kitchen
Quinoa po marokańsku 118

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie

Quinoa Raz!
Kurczak z piekarnika 129

kurczak ok. 1,5 kg. marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 -4 ząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć. Natrzeć(...)powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc). Nagrzać piekarnik do 180*C. Kurczaka ułożyć na "brzuchu" i piec 30 min. Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min. Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem z cytryny

Lubię to gotuję
Ogórki w zalewie musztardowej 248

Sezon ogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych  - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody  - 1 szklanka octu

Apetyczna babeczka
Ogórki kanapkowe w kurkumie 183

Składniki: 3 kg ogórków  marynata 5 szklanki wody 2 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki kurkumy 15 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, pokroić w wzdłuż na plastry. Następnie poukładać dosyć ciasno w wyparzonych słoikach. Wszystkie składniki na marynatę zagotować. Gorąca zalewą zalać ogórki, zakręcić. Pasteryzować 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
Pulled pork barbecue – wolnopieczona łopatka 174

soli pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia. Łopatkę dokładnie nacieramy solą, następnie ostudzoną marynatą. Łopatkę umieszczamy w misce, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.  Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program

Gotowanie i blogowanie
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 494

bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając(...)Następnie napełniamy słoiki , ciasno układając warzywa , pozostawiając 3 cm od zakrętki wolnej przestrzeni . Sok , który zebrał się na dnie miski , rozlewamy po troszeczku do każdego ze słoików . Składniki na marynatę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z cukinią . Przed zakręceniem, zalewamy każdy słoik, łyżką oleju i szczelnie zamykamy . Pasteryzujemy 30 minut . Wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
flądra cytrynowa z piekarnika.... 124

płynie 1 łyżka flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty, wymieszać i schować przykryte do lodówki na 3 godziny blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na blaszce ułożyć flądry z marynatą, włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Stek z rostbefu wołowego z sosem ziołowo-brzoskwiniowym 200

ziemniaczki Stek wyjmij z opakowania i umyj pod bieżącą wodą, osusz. Do głębokiego talerza nalej oliwę z oliwek, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i pozostaw na jakiś czas.  Wszystkie zioła umyj i osusz, drobno posiekaj. Brzoskwinie umyj, osusz i drobno pokrój. Brzoskwinie i zioła przełóż do miseczki, dodaj przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, skórkę otartą z połowy cytryny, oliwę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjmij z marynaty i smaż na bardzo rozgrzanej patelni przez kilka minut na każdej ze stron. Gdy mięso będzie już usmażone odłóż je na talerz, aby odpoczęło. Stek podajemy z nałożonym na wierzchu sosem ziołowo-brzoskwiniowym oraz świeżymi listkami rukoli, ugotowaną fasolką szparagową

Plate of Joy
Sałatka a'la Cezar 189

Składniki na marynatę: -podwójna pierś z kurczaka -suszony tymianek -sól -pieprz -słodka papryka -olej Przygotowanie: 1 .Piersi z kurczaka należy oczyścić i pokroić w szerokie pasy. Przełożyć do plastikowego pojemnika, dodać tymianek, sól, pieprz, słodką paprykę, olej. Dokładnie wetrzeć marynatę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Składniki na sos: -2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka soku

Coś z niczego