szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:129/407)

Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 221

gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko(...)orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję

Mango Papaja
Szynka z rękawa 147

można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin. Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno(...)można zawinąć w woreczek foliowy i obwiązać. Mięso włożyć do garnka, zalać woda, zagotować, przykryć garnek i na delikatnym ogniu gotować 60 min. Po tym czasie wyjąć mięso z wody i nie wyjmując z rękawa zostawić do wystudzenia. Zimną szynkę wyjąć z rękawa i kroić w cienkie plastry jak wędlinę

Mix smaku
Spaghetti z brokułami 176

spaghetti (ja dałam kokardki, bo taki mi został) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 brokuł - rozdzielamy na różyczki i gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Sos: 3-4 ząbki czosnku - kroimy w kosteczkę kawałeczek szynki - kroimy w kostkę 1 opakowanie serka mascarpone (250 gram) sól, pieprz, ziarenka smaku, kwasek cytrynowy lub cytryna 1 łyżka masła Czosnek wrzucamy

Kuchnia smaków
PONIEDZIAŁKOWE PORZĄDKI W LODÓWCE 158

było i dziś.  Stanęłam przed szeroko otwartą lodówką, a tam... i boczek.. i wędlinka... i makaron... i kurczak gotowany...  I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto użyłam: marchewkę kawałek selera 4 małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól(...)paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam do smażonej z wędlinką cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym podlałam odrobiną wody, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu. Na zakończenie (czegoś mi brakowało po spróbowaniu) dodałam trochę pikantnego ketchupu i posypałam grubo zielonym koperkiem. Uważam, że moje Poniedziałkowe Porządki W Lodówce - zakończyły się sukcesem

Walijskie Pichcenie
Pyszne Kofty po polsku 115

wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę W końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze

Ogrodnik w podróży
Łazanki 133

kapustą kiszoną. Wcześniej łazanek nie jadałam, ale na tyle mi zasmakowały, że teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej ok. 200 g makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy

upichcic
Zapiekanka makaronowa 232

Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry

Lena Gotuje
Makaron z grzybami 167

przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia i wymieszać w garnku z odcedzonym makaronem. Podawać

KUCHNIA POLSKA
Sałatka curry 494

dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku 1 puszka groszku konserwowego 1 szklanka startego żółtego sera 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry sól Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry i smażymy na oleju kokosowym (można

Olikowa kuchnia
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 181

bardzo prosta zupa z rejonu Lacjum: do gotującego się bulionu wlewa się masę z jajek i startego twardego sera – czasami z odrobiną semoliny – i wrzuca szpinak, który dodaje całości koloru. Szpinak zastąpiłam odpowiednio przygotowaną i doprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną. Od razu dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię, dokładnie mieszamy wszystko razem, ściągamy z ognia i podajemy. My do zupy zjedliśmy pajdy grillowanego z oliwą chleba na zakwasie, posypane solą czosnkową, obłożone pomidorem, bazylią i szynką serrano. Pysznie, lekko i do syta! Wielokrotnie, tutaj

Karo in the Kitchen
Żurek Wielkanocny 158

mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana(...)dusić na maśle i 1.5 szklanki wody, najlepiej na głębokiej patelni. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki. Dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W osobnym garnku gotujemy wodę 1.5 do 2 litrów. Gotujemy ją wraz z biała kiełbasą i skóra z boczku. Dodajemy do tego nasze przyprawy czyli : ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i pieprz ziarnisty. Gotujemy

ClauditteMissCooking
Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami 128

może spróbować tego co ja jem. "dziecko bierz wszystko!" i wzięła :)  Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami Składniki: 1)       ok. 250 g makaronu penne  2)       100 g szynki parmeńskiej w plastrach 3)       ok. 150 g suszonych śliwek(...)gotujemy al dente w wodzie pozostałej po ugotowaniu szparagów. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, ale pozostawiamy wodę, w której się gotował. 4.    Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej 250 ml wody, w której gotował się makaron oraz sok z połowy cytryny, mieszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 5.     Plasterki szynki

Na kulinarnym poligonie
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 161

wody Dodatki: pęczek zielonych szparagów  50 gram sera feta  50 gram żółtego sera 203 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, bazylia suszona  bazylia świeża  kilka plastrów szynki parmeńskiej  Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody(...)godzinę do wyrośnięcia.  W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i gotuję 3 minuty we wrzątku, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na pół. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych szparag.  Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką

Mango Papaja
Moskole – placki po góralsku 143

kuchni. Pamiętam jeszcze jak moja Babcia opowiadała o bulwach, że miały zapach pluskiew. Góralski moskol był odpowiednikiem proziaków i często występował jako zamiennikiem chleba. Z czasem do składników dodano gotowane ziemniaki i w takim wydaniu znamy te placki dzisiaj. Domowe moskole góralskie warto przygotować z dodatkiem mąki owsianej. Mąka owsiana jest zdrowa i ma przyjemny orzechowy aromat. Poza tym posiada(...)jajek. Moskol świetnie smakuje podany z samym masłem czosnkowym, ale Górale podają go również z jagnięciną, bryndzą lub pieczoną szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy! Moskole – placki po góralsku Składniki: gotowane ziemniaki: 1 kg mąka owsiana: ile zabierze ciasto sól: 1 płaska łyżeczka Moskole Przepis Do moskali najlepiej wykorzystać ugotowane

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka Wielkanocna 1152

jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie Marchewki gotujemy na półmiękko. Następne obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo. Dwa z nich kroimy w plasterki, do udekorowania miski. Pozostałe jajka kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym

Przepiski.pl
Szynka z pastą jajeczną z chrzanem i szczypiorkiem 134

Bardzo fajna przekąska na nadchodzące Święta. Szybka ,tania i bardzo smaczna. Składniki: 10 plasterków ulubionej szynki 5 jajek ugotowanych na twardo kilka łyżeczek chrzanu 1 łyżka

Przepisy mojej mamy
Domowa Kiełbasa w Słoiku 237

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób samemu robi domową kiełbasę , aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi(...)typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu. GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS Składniki: 2 kg zmielonego fileta z indyka 2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1 kg zmielone łopatki wieprzowej 50 g soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie  liści laurowy

Przepiski.pl
Szparagi zapiekane z serem i boczkiem 132

boczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM 151

ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM 151

ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z Szynką i Brokułami 158

Prosta i szybka propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron z brokułami i szynką idealnie się komponują a takie obiady uważam za najlepsze :) Może dlatego

Dziś Ja gotuje
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 150

SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy

KUCHNIA POLSKA
mielony 192

gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :)  Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :)  Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę,  oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić

chleba naszego
Trzyskładnikowa sałatka z tortellini, brokułem i marchewką 323

współgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy

Szefowa kuchni
Sałatka z porów babci Basi 229

Zimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz,   Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko

Pysznosci Babci Basi
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 158

Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy

Smaki Ewy
Pierogi z warzywami i soczewicą 263

soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz

Ogrodnik w podróży
Schab z szynką parmeńską i bazylią 164

Składniki:  4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej

Pobite gary Barbary
Sałatka z szynką i łososiem. 222

Kolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych   sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia

Kuchnia Beaty
Sałatka z pora w szynce 334

Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie

Ala piecze i gotuje
Sałatka z szynką i tuńczykiem 313

wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę składników kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Składniki łączymy

e-PrzepisyKulinarne
Kapuściany przekładaniec 228

ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy    Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów

Maminek kulinarny