szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:127/407)

Brukselka w cieście francuskim i szynce parmeńskiej 129

mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia

Jadło i czytadło
Sałatka z makaronem włoskim 399

czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem delikata oraz soli czosnkowej. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Szynkę, ogórki oraz szczypiorek kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki łączymy i polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Domowy pasztet 181

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę  i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania

Gosia gotuje
Salatka jarzynowa 154

okresie PRLu była obowiązkowym elementem każdego przyjęcia. Królowała na stole w salaterce, wysmarowana majonezem i przybrana, jajkami, szynką, pomidorami... zależało to od inwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest tyle co osób ją przygotowujących, lub nawet więcej. Niektórzy kroją warzywa bardzo drobno, gotują je do miękkości, dodają pełno majonezu. Moja sałatka jest z niewielką ilością majonezu, z warzyw nierozgotowanych, bardziej

królestwo garów
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 257

dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam łyżeczką deserową porcje ciasta na wrzątek, gotowałam do wypłynięcia. Odcedziłam, zalałam wodą zimną, odcedziłam i zostawiłam. sos: 5 kostek serka topionego szklanka pokrojonego szczypiorku łyżeczka masła 250g szynki Szynkę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Dodałam serki, rozpuściłam. Dorzuciłam szczypior, wymieszałam. Dodałam odrobinę wody, by nie był

W kuchni Karmel-itki
Tortilla z szynką i papryką 110

Tortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla. Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 4 placki tortilla 100 g szynki 100 g sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Krok po kroku: 1. Pokroić warzywa, szynkę oraz ser 2. Wyłożyć wszystkie składniki na placki do tortilli 3. Zapiec placki z obu stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze

KuchniaWeDwoje.pl
Tortilla z szynką i papryką 198

sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Szynkę, ser oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Na 2 placki z tortilli wyłożyć farsz, a następnie przykryć pozostałymi plackami. Na suchą rozgrzaną patelnie położyć placki(...)gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Krok po kroku: 1. Pokroić warzywa, szynkę oraz ser 2. Wyłożyć wszystkie składniki na placki do tortilli 3. Zapiec placki z obu stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze kawałki

KuchniaWeDwoje.pl
JAJKA FASZEROWANE NA 3 SPOSOBY + FILMIK 160

przekąska. Sprawdzają się na przyjęciach, świętach i w codziennym jadłospisie. Są smaczne i chętnie zjadane. Dzisiaj przepis na jajka z trzema farszami. Polecam.  SKŁADNIKI : 10-15 jajek 100 g szynki wędzonej lub konserwowej 200 g pieczarek 100 g łososia wędzonego lub z puszki 3 ogórki konserwowe 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnuszka z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Podpiekamy do momentu aż płyny całkowicie odparują. Szynkę, ogórki, szczypior i łososia drobno kroimy. Do żółtek dodajemy przyprawy i majonez, dokładnie ucieramy. Następnie masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szynkę, część ogórka i szczypior

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek według Blondynki :) 211

słowem jesiennie, a co za tym idzie? U mnie wena na żurek :) Moje dziecko, aż się uśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna(...)pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chleb z poprzedniego dnia Wykonanie: Mięso płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W momencie gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je, wykładamy na deskę do krojenia i przytrzymując

Blondynka Gotuje
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej 160

Danie główne Kuchnia Europejska Keyword roladka z kurczaka Porcje 4 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 1 sztuka pierś z kurczaka spora 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej w brykiecie) 1 sztuka cebula 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach 1 łyżka oleju koksowego do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania

Modern Cave Girl
Tostowe babeczki z brokułem 342

ciepłe śniadanie albo przystawkę. Babeczki są mięciutkie i bardzo smaczne. 10 kromek chleba tostowego 1/2 brokuła 3 plastry szynki 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz czarny olej rzepakowy Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 min, odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. W ten sposób hamujemy proces gotowania i zachowujemy intensywny, zielony kolor

https:KKuchniaMniam
Gulasz z czerwoną soczewicą 200

łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić

Monia miesza i gotuje
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 164

uwielbiacie drożdże jak ja, mam dla Was kilka przepisów: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Cynamonowe bułeczki Domowe Precle     Artykuł Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Wieprzowina w sosie sojowym 237

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortellini z parmezanem i kiełbasą 164

ciekawa propozycja na danie obiadowe czy kolację. Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Tortellini możemy kupić zarówno świeże jak i suszone. Za każdym razem gotujemy je w osolonej wodzie. Próbowałam już wielu równych sałatek. Fantazjowałam również z tortellini. Jednak postanowiłam tym razem zrobić coś

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne