szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:126/407)

GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM 184

super. Ale odkąd przygotowałam je w zwykłej (choć może nie do końca zwykłej, bo jednak białej, cukrowej kapuście), już innych nie gotuję. Kapusta cukrowa nadaje im słodkawego posmaku. Są wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas  basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków(...)przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka (250ml) - 2 duże cebule - główka białej kapusty (u mnie cukrowa) - 2 łyżki masła klarowanego - 2-3 łyżki oleju kokosowego - ok.200 ml bulionu - sól (daję ok. 1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 156

Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki (że o indyku(...)osób) kilkanaście liści średniej wielkości kapusty (białej, włoskiej lub pekińskiej – wg upodobań) 500g mielonej szynki wieprzowej (patrz uwagi) 125g białego ryżu 4 średnie pomidory (250g) sól (ok. 2 łyżeczek) czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) olej rzepakowy Instrukcje Ryż gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy!) i odsączamy. Powalamy mu nieco przestygnąć, po czym mieszamy z mielonym mięsem, dodając również

Kulinarna Pokusa
Roladki z tortilli 104

Święta, święta i… pora zacząć myśleć o sylwestrze! Dlatego chciałbym Wam dziś zaproponować przepis na szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu przekąski, idealne na pożegnanie starego

Proste-przepisy.pl
Spaghetti z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i oliwkami 121

porcje Składniki: połowa opakowania makaronu spaghetti (około 250g) 6 pomidorów suszonych w zalewie ziołowej 4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 15 oliwek czarnych ząbek czosnku 200 g śmietany 30% szklanka tartego sera pecorino (może być też inny) łyżeczka oregano pieprz sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju

PatiGotuje
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 93

Składniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej

KUCHNIA POLSKA
Warstwowa sałatka z makaronem orzo 139

zdjęciu sałatkę warstwową, pomniejszcie sobie proszę ilość makaronu, szynki i kukurydzy o połowę lub rozłóżcie składniki na 2 salaterki około 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli(...)łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu. Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki. Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka makaronowa z szynką i serem 106

łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w paseczki. Selera sałatkowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa z szynką i serem 106

łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w paseczki. Selera sałatkowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z suszonymi pomidorami i wędzonką i soczewica . 113

oliwy kilka plastrów wędzonej w dymie szynki kilka plastrów sera żółtego sól pieprz oliwa cukier brązowy pieprz ziołowy staropolski suszony hyzop 1 szkl soczewicy kilka kawałków suszonych pomidorów z oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta tymianku 2 ząbki czosnku Soczewicę namoczyć na kilka godzin. W garnku zalać soczewicę czystą wodą dodać sól i gotować aż do miękkości

Gotowanie jest łatwe
Sałatka Miszmasz z makaronem i szynką – pyszna i kolorowa 50

Sałatka Miszmasz z makaronem i szynką jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również bardzo szybka do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie pokroić szynkę, paprykę i oliwki. Całość zajmie około 20 minut i pożywna, apetyczna sałatka jest gotowa. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, spotkaniach ze znajomymi, jako lunch do pracy(...)sałatkę Miszmasz z makaronem i szynką (około 4 duże porcje): 100 g makaronu cavatappi (lub inny ulubiony, niezbyt drobny) 200 g szynki (może być konserwowa) kukurydza konserwowa (mała puszka około 170 g, albo pół dużej) papryka czerwona (niewielka sztuka) około 100 g oliwek zielonych wydrylowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz   Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente

e-PrzepisyKulinarne
ROLADKI Z SZYNKI Z MASĄ SEROWO JAJECZNĄ 172

szybka forma przekąski, zagryzki...Ale można wędlinę nafaszerować pastą jajeczno serową. Będzie efektowniej i oryginalniej.  Składniki: 10 plastrów szynki 8 jajek 15 dag żółtego sera 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz 1 kopiasta łyżka majonezu Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce na małych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy żółty ser, mieszamy z jajkami. Cebulkę dymkę

Z Majeczką w kuchni
Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) 127

SKŁ ADNIKI 700 g miąższu dyni 500-750 ml bulionu warzywnego 2 pory 1-2 gałązki tymianku kilka plasterków wędzonej szynki sól, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 700 g di polpa di zucca 500-750 ml di brodo vegetale 2 porri 1-2 rametti di timo qualche fettine di speck sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Pory obieramy(...)gałązkami tymianku.  Doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli,  poi tagliateli a fettine.   In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio

La grande e la piccola cuoca
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 201

Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami: 300 g makaronu (o dowolnym kształcie, najlepiej świeżego) 250 g świeżych rydzów 100 g pomidorków koktajlowych (u mnie kolorowe) 50 g podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego(...)sztuki w ćwiartki, średnie na połówki, a najmniejsze można pozostawić w całości). Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, aby były pod ręką. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem na opakowaniu lub minutę krócej. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy (nie wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej

Poezja smaku
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 147

Muth i Monika Wojtysiak. Zostało przygotowanych 10 dań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda,  rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat(...)koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i  rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek

królestwo garów
Sałatka jajeczna z szynką 274

Ostatnim czasem zauważyłam, że bardziej skupiłam się na prostym i szybkim gotowaniu, co cieszy się wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu.  Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka(...)jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz

Fabryka pomysłów