porcje Składniki: połowa opakowania makaronu spaghetti (około 250g) 6 pomidorów suszonych w zalewie ziołowej 4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 15 oliwek czarnych ząbek czosnku 200 g śmietany 30% szklanka tartego sera pecorino (może być też inny) łyżeczka oregano pieprz sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju
PatiGotujeSkładniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej
KUCHNIA POLSKAzdjęciu sałatkę warstwową, pomniejszcie sobie proszę ilość makaronu, szynki i kukurydzy o połowę lub rozłóżcie składniki na 2 salaterki około 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli(...)łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (+ np ziołami prowansalskimi). Dodatkowo można dodać do sosu trochę ketchupu. Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek zamieszczonych przez producenta. Odcedzamy. Studzimy. Część makaronu rozkładamy na dnie salaterki. Szynkę kroimy w kostkę. Mniej więcej połowę wykładamy na makaron. Smarujemy 1-2 łyżkami sosu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy
Smaki Na Talerzułyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w paseczki. Selera sałatkowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie
Kuchnia MagdaLenyłyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w paseczki. Selera sałatkowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie
Kuchnia MagdaLenyoliwy kilka plastrów wędzonej w dymie szynki kilka plastrów sera żółtego sól pieprz oliwa cukier brązowy pieprz ziołowy staropolski suszony hyzop 1 szkl soczewicy kilka kawałków suszonych pomidorów z oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta tymianku 2 ząbki czosnku Soczewicę namoczyć na kilka godzin. W garnku zalać soczewicę czystą wodą dodać sól i gotować aż do miękkości
Gotowanie jest łatweSałatka Miszmasz z makaronem i szynką jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również bardzo szybka do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie pokroić szynkę, paprykę i oliwki. Całość zajmie około 20 minut i pożywna, apetyczna sałatka jest gotowa. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, spotkaniach ze znajomymi, jako lunch do pracy(...)sałatkę Miszmasz z makaronem i szynką (około 4 duże porcje): 100 g makaronu cavatappi (lub inny ulubiony, niezbyt drobny) 200 g szynki (może być konserwowa) kukurydza konserwowa (mała puszka około 170 g, albo pół dużej) papryka czerwona (niewielka sztuka) około 100 g oliwek zielonych wydrylowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente
e-PrzepisyKulinarneszybka forma przekąski, zagryzki...Ale można wędlinę nafaszerować pastą jajeczno serową. Będzie efektowniej i oryginalniej. Składniki: 10 plastrów szynki 8 jajek 15 dag żółtego sera 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz 1 kopiasta łyżka majonezu Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce na małych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy żółty ser, mieszamy z jajkami. Cebulkę dymkę
Z Majeczką w kuchniSKŁ ADNIKI 700 g miąższu dyni 500-750 ml bulionu warzywnego 2 pory 1-2 gałązki tymianku kilka plasterków wędzonej szynki sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 700 g di polpa di zucca 500-750 ml di brodo vegetale 2 porri 1-2 rametti di timo qualche fettine di speck sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Pory obieramy(...)gałązkami tymianku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli, poi tagliateli a fettine. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio
La grande e la piccola cuocaMakaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami: 300 g makaronu (o dowolnym kształcie, najlepiej świeżego) 250 g świeżych rydzów 100 g pomidorków koktajlowych (u mnie kolorowe) 50 g podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego(...)sztuki w ćwiartki, średnie na połówki, a najmniejsze można pozostawić w całości). Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, aby były pod ręką. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z czasem na opakowaniu lub minutę krócej. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy (nie wyciskamy). Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rydze (najlepiej
Poezja smakuMuth i Monika Wojtysiak. Zostało przygotowanych 10 dań. 1. przystawka: okoń, cebula, dynia, gorczyca, lawenda, rokitnik i wino: Gewurztraminer halbtrocken 2010 Filety okonia smażone, a następnie marynowane, z gotowanym w cukrze rokitnikiem, słodko kwaśną dynią, marynowanymi cebulkami. Do tego zaproponowano Gewuerztraminer halbtrocken 2010, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. Różano-korzenny aromat(...)koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek
królestwo garówOstatnim czasem zauważyłam, że bardziej skupiłam się na prostym i szybkim gotowaniu, co cieszy się wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka(...)jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora Opcjonalnie szczypiorek 15 dag startego sera żółtego 15dag szynki Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w paski, sparzyć gorącą wodą. Wystudzić. Do miski dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem oraz
Fabryka pomysłówktórej są, to pyszna smakowa oliwa z oliwek). Kiedy lekko się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, smażymy jeszcze chwilę aż do zarumienienia. 3. WODA NA TORTELLINI(1 min): powinna już wrzeć. Solimy ją i wrzucamy pierożki. Mieszamy je i gotujemy ok. 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI
Nerds Kitchenszparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 125 g szynki parmeńskiej 1 cytryna oliwa z oliwek EV sól
Kulinarne przygody Gatitygęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków(...)chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać warzywa- najpierw ziemniaki i marchew a po chwili resztę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia