Bardzo fajna przekąska na nadchodzące Święta. Szybka ,tania i bardzo smaczna. Składniki: 10 plasterków ulubionej szynki 5 jajek ugotowanych na twardo kilka łyżeczek chrzanu 1 łyżka
Przepisy mojej mamyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasa bez wątpienia jest niekwestionowaną królową wędlin. Świetnie smakuje z grilla, zapiekana w piekarniku, smażona czy gotowana. Kiełbasa to także idealny dodatek do kanapki. Kiełbasa w każdej postaci cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób samemu robi domową kiełbasę , aby mieć pewność, że użyte w niej mięso jest świeże i dobrej jakości. Proces przygotowania kiełbasy jest dosyć długi(...)typu wyroby. Postanowiliśmy je odtworzyć i przygotować samodzielnie. Wyszły bardzo smaczne, o czym możecie przekonać się sami, korzystając w poniższego przepisu. GOTOWANA KIEŁBASA W SŁOIKU – PRZEPIS Składniki: 2 kg zmielonego fileta z indyka 2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1 kg zmielone łopatki wieprzowej 50 g soli 25 g solanki 12 g pieprzu Dodatkowo: ziele angielskie liści laurowy
Przepiski.plboczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej wodzie lub na parze, nie rozgotowujemy ich ponieważ będą jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności
Dieta Rozdzielna i Zdrowieścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną szynkę. Smażymy razem około 3-4 min., a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy starty ser i wlewamy mleko. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Na końcu dodajemy umyty szpinak
Kuchnia MagdaLenyProsta i szybka propozycja, która idealnie sprawdzi się na obiad. Makaron z brokułami i szynką idealnie się komponują a takie obiady uważam za najlepsze :) Może dlatego
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI na 2 osoby: 2 duże bakłażany 2 łyżki masła 6 plastrów szynki parmeńskiej 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka pesto z bazylii kawałek sera pleśniowego
Sztuka gotowania w/g SamirySKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy
KUCHNIA POLSKAgryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić
chleba naszegowspółgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy
Szefowa kuchniZimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli przelewam wrzątkiem i zimną wodą ,żeby była lekko
Pysznosci Babci BasiKapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy
Smaki Ewysoczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej
Pobite gary BarbaryKolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia BeatyCzasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie
Ala piecze i gotujewyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę składników kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Składniki łączymy
e-PrzepisyKulinarneziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów
Maminek kulinarnyPyszne danie na rozgrzanie. składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula
Monia miesza i gotujezapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków odrobina oleju naczynie do zapiekankia(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy. Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : - 450 g mąki pszennej typ 650 - 200 g ugotowanych i pogniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej - mąka do podsypywania Mąkę wsypujemy do miski a z miodu, drożdży i części mleka robimy
Wypieki Renekażdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku z zielonymi(...)lodówce na 72 godziny. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie. Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło
Gosia gotujeśrednie czerwone (lub czerwone i żółte) papryki (600g) 800g niezbyt dużych pomidorów 150g zielonych oliwek 100g dobrej szynki w plasterkach 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli
Kulinarna PokusaMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz ziołami. Nie żałujmy przypraw;) 3. Następnie pomidory i szynkę kroimy w duże plastry i wrzucamy do szpinaku
Mój Smak na ŻycieZupa chrzanowa kojarzona jest ze Świętami Wielkanocnymi, wtedy przeważnie jest gotowana. Bardzo smaczna i aromatyczna o zapachu tartego chrzanu. SKŁADNIKI : 4 kiełbasy białe surowe 4 jajka ugotowane na twardo 150 g szynki wędzonej 150-200 g chrzanu 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku(...)PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy ( liść, ziele, pieprz ) i wkładamy kiełbasę, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę, dodajemy pokrojona cebulę i chwilkę gotujemy. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy zasklepkę, wlewamy ja do zupy i energicznie mieszamy, zagotowujemy. Zupę doprawiamy sola i pieprzem do smaku, zakręcamy. Jaka kroimy w ćwiartki a kiełbasę w talarki. Do zupy dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka ze szparagami to szybka propozycja na pyszną kolację. Wystarczy dosłownie pokroić wszystkie składniki i gotowe. Jednak cały charakter sałatki jest zawarty w pysznym dressingu, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowanym hummusem (link do przepisu powyżej), następnie układamy szynkę, ser żółty i pokrojoną w paseczki paprykę. Całość zwijamy jak roladkę. Przygotowaną tortillę kroimy w mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Możecie w każdą z nich wsadzić wykałaczkę. Post Roladki z hummusem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Swojskie Jedzonko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Sałatka szwajcarska (szynka + ser + ogórki) przepis na: Do Garów 3. Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem przpis na: Pychotkaaa 4. Sałatka z makaronem, brokułem i ogórkiem kiszonym przepis na: Moja Qchnia 5. Sałatka z ziemniakami, ogórkiem i szczypiorkiem przepis na: Dziękuję Nie Gotuję 6. Sałatka kalifornijska (ser feta + jajko + brokuł) przepis na: Prosty Przepis
BabskiePorady.pl - Przepisyteż dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę
Moja Galeria Smakuszkl. śmietanki 30% 8 płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki(...)pojedynczo, aby płaty nie posklejały się ze sobą. Pozbawione stwardniałych końców szparagi obwiązujemy nicią. Gotujemy pionowo, główkami do góry (główki powinny wystawać poza poziom wody), w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez około 3-5 minut. Odcedzamy. Przestudzone szparagi owijamy po 3-4 sztuki szynką parmeńską. Następnie owijamy ugotowanym makaronem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym beszamelem. Wierzch posypujemy tartym
Smaki Na Talerzupomysłów na tego typu danie. Wystarczy ugotować pierożki z farszem (u mnie jest to szynka prosciutto i ser, ale możecie dać swoje ulubione), ostudzić, dodać szpinak, pokroić pomidory i doprawić! Tak naprawdę taką sałatkę można przygotować dosłownie w 5 minut (nie licząc oczywiście czasu gotowania tortellini). Możecie ją podać na imprezie, ale także idealnie sprawdzi się na kolację lub jako
Danka Pichci