szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:139/407)

Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 182

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
Carpaccio z buraków z rukolą 158

porcje) 2 duże buraki garść rukoli ser feta albo ser kozi łyżka musztardy 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu zioła prowansalskie oregano ziarenka słonecznika sól pieprz Carpaccio z buraków z rukolą – przygotowanie Buraki gotujemy aż będą miękkie (ok. 1 godziny), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy je na półmisku i posypujemy rukolą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 118

minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 arkusz ciasta francuskiego 225 g szparagów zielonych 30 g parmezanu 60 g szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 1 łyżka wody pieprz czarny sól morska Instructions Szparagi myjemy, osuszamy(...)oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem

Wędrówki po kuchni
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 107

większość produktów masz pod  ręką , zdecydowanie łatwiej się gotuje i chętniej przebywa . Moim zdaniem - to jak urządzimy naszą kuchnię ma ogromny wpływ na to czy później ochoczo w niej gotujemy. Na stronie IKEA.pl znajdziemy wiele pomysłów na organizację szafek w kuchn i  tak by wspierały nasze gotowanie, a nie stawały mu na drodze.  Ważne jest, aby kuchnię(...)gotowy posiłek okaże się idealny wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Pamiętaj, że mrożenie to najlepsza i najbardziej bezpieczna forma przechowywania żywności. Jak gotować by wspierać odporność? Gotowanie może być proste i przyjemne, pod warunkiem, że masz odpowiednie akcesoria do gotowania. Funkcjonalna kuchnia to przyjemność z gotowania i jedzenia, jest intuicyjna, wiemy co gdzie, się w niej znajduje, każda

SMYKWKUCHNI
Najpopularniejsze przepisy grudnia [TOP5] 162

Schab długodojrzewający W grudniu na naszego bloga zajrzało w sumie ponad 20 tysięcy unikalnych użytkowników. Cieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na

Jakugotujesz.pl
Menu na tydzień: 5 dań z pięciu składników lub mniej 85

porywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się odżywać. Nawet w makaronie jest suszona, szynka, choć można ją wyeliminować i zrobić sobie danie wegetariańskie. Trzy z pięciu potraw są bardzo szybkie do zrobienia. Kurczak teryaki(...)składniki do naczynia i udusić/upiec. Dania do menu w tym tygodniu dobieraliśmy właśnie pod kątem liczby składników, wychodząc z założenia, że im krótsza lista tym mniej pracy przy gotowaniu. Nie było łatwo znaleźć takie przepisy, bo po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „dania z 5 składników” natrafialiśmy na dość trywialne propozycje w stylu makaron z serem. Ostatecznie udało nam się

Niedzielny kucharz
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 185

patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Brokułek 54

imprezę w gronie znajomych jak i na kolację. Sałatka w swoim składzie oprócz brokuła zawiera również szynkę oraz ser żółty, więc jest pożywna i syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem. SAŁATKA BROKUŁEK Składniki 1 brokuł 200 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego 2 pomidory 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku konserwowego 4 ogórki korniszony(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. 2. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Szynkę, pomidory i ogórki korniszony kroimy w kosteczkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę

Alle Dobre!
Jajka grzybki z niespodzianką 183

użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się

Kto ugości moich gości?
Sałatka jarzynowa 119

Klasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną.  Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę(...)jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.  Szykujemy dużą miskę

Gotowanie i blogowanie
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 114

cały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u. Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania, prawda? Jaki grill wybrać? Trudna sprawa, ale mam dla Was wskazówkę, bo w Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest(...)białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę. Układamy na środku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka brokułowa 96

kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną

Na moim talerzu
Pizza Capriciosa 218

pomidorowy do pizzy - przepis na blogu  TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu.  Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko(...)miało miękką, sprężystą i gładką konsystencję. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy, podczas wyrabiania, trochę wody lub mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować

Smak mojego domu