większość produktów masz pod ręką , zdecydowanie łatwiej się gotuje i chętniej przebywa . Moim zdaniem - to jak urządzimy naszą kuchnię ma ogromny wpływ na to czy później ochoczo w niej gotujemy. Na stronie IKEA.pl znajdziemy wiele pomysłów na organizację szafek w kuchn i tak by wspierały nasze gotowanie, a nie stawały mu na drodze. Ważne jest, aby kuchnię(...)gotowy posiłek okaże się idealny wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Pamiętaj, że mrożenie to najlepsza i najbardziej bezpieczna forma przechowywania żywności. Jak gotować by wspierać odporność? Gotowanie może być proste i przyjemne, pod warunkiem, że masz odpowiednie akcesoria do gotowania. Funkcjonalna kuchnia to przyjemność z gotowania i jedzenia, jest intuicyjna, wiemy co gdzie, się w niej znajduje, każda
SMYKWKUCHNISchab długodojrzewający W grudniu na naszego bloga zajrzało w sumie ponad 20 tysięcy unikalnych użytkowników. Cieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na
Jakugotujesz.plporywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się odżywać. Nawet w makaronie jest suszona, szynka, choć można ją wyeliminować i zrobić sobie danie wegetariańskie. Trzy z pięciu potraw są bardzo szybkie do zrobienia. Kurczak teryaki(...)składniki do naczynia i udusić/upiec. Dania do menu w tym tygodniu dobieraliśmy właśnie pod kątem liczby składników, wychodząc z założenia, że im krótsza lista tym mniej pracy przy gotowaniu. Nie było łatwo znaleźć takie przepisy, bo po wpisaniu do wyszukiwarki hasła „dania z 5 składników” natrafialiśmy na dość trywialne propozycje w stylu makaron z serem. Ostatecznie udało nam się
Niedzielny kucharzpatelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityimprezę w gronie znajomych jak i na kolację. Sałatka w swoim składzie oprócz brokuła zawiera również szynkę oraz ser żółty, więc jest pożywna i syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu na sałatkę z brokułem. SAŁATKA BROKUŁEK Składniki 1 brokuł 200 g szynki konserwowej 150 g sera żółtego 2 pomidory 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku konserwowego 4 ogórki korniszony(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. 2. Groszek konserwowy i kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3. Szynkę, pomidory i ogórki korniszony kroimy w kosteczkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę
Alle Dobre!użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się
Kto ugości moich gości?Klasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę(...)jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu, by ugotowane warzywa nie zmieniły się w warzywną papkę :) Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy w dużym garnku bez dodatku soli. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i studzimy. Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Szykujemy dużą miskę
Gotowanie i blogowaniecały dzień. Herbatka z cytryną, kanapki z żółtym serem-tego smaku nie zapomnę do końca życia. Wspaniałe wspomnienia i smak PRL-u. Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie gotować i jeść na świeżym powietrzu? Piękna pogoda zachęca do grillowania, prawda? Jaki grill wybrać? Trudna sprawa, ale mam dla Was wskazówkę, bo w Makro znajdziecie przeróżne grille, oferta jest(...)białe i jasnozielone końcówki. Zagotowujemy wodę z solą. Wkładamy szparagi. Gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy. Wkładamy do wody z lodem, aby zachowały piękny kolor. Ten proces to hartowanie. Odsączamy. Szparagi kroimy wzdłuż na cienkie paski. Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli. Układamy na wierzchu każdej porcji 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pomidora rzymskiego kroimy w kostkę. Układamy na środku
Moja smaczna kuchniakanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną
Na moim talerzupomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko(...)miało miękką, sprężystą i gładką konsystencję. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy, podczas wyrabiania, trochę wody lub mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować
Smak mojego domuSAMOCHWAŁA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 czerwona papryka 2 małe ogórki świeże 250 g szynki z kurczaka 200 g żółtego sera 150 g makaronu kokardki 2 średniej wielkości pomidory 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na durszlaku
Przepiski.plgenialnie. Składniki 6 babeczek: 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki, 1 duże jajko, 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo), 15 g startego sera żółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach, 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana), oliwa z oliwek, ¼ papryczki chili, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, rukola, pomidorki koktajlowe(...)ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem
Moniki Smakołyki