Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck)

Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck)

Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck)

Przepis na : obiad

Dziś mam dla Was przepis na risotto pochodzące z Południowego Tyrolu.  Kremowy ry ż  pachnący tymiankiem z podsmażonymi jabłkami i wędzoną szynk ą  tzw. speck, to danie w sam raz na jesienny obiad. Słodycz jabłek idealnie łączy si ę  ze słon ą , wędzon ą , pachnącą liściem  laurowym, rozmarynem szynk ą .  Polecam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi Vi voglio proporre la ricetta del risotto tipico del Sudtirolo. Parliamo in questo caso di un risotto cremo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Warto przeczytać

Dieta jabłkowa

Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!

Czytaj dalej...

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

risotto, jabłka, ryż, szynka, obiad, szynka gotowana

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.