szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:147/407)

Przepis na bitki w sosie cebulowym 190

podlewał swoje bitki, przygotuj sobie ok 200 ml przegotowanej wody, na podlewanie sosu w czasie gotowania. Dodaj: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i wyciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Sos podlewaj w momencie, gdy będzie go ubywało – na wyczucie 🙂 Bitki z szynki duś na wolnym ogniu. przepis na bitki z szynki w sosie cebulowym Kiedy bitki

ugotuj-przepis.pl
terrina wielkanocna 134

rosołu lub wywaru z warzyw 3 łyżki majonezu 50 g szynki, pokrojonej w kostkę 50 g kukurydzy 50 g groszku konserwowego 50 g marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę 50 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Rosół podgrzewamy. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 246

Witam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra) sól Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami  https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 205

gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso w równą kostkę o boku około 1,5-2cm. Lekko solimy i pieprzymy. Partiami – żeby zbyt duża ilość mięsa nie puściła(...)dobrze ze sobą mieszamy i gotujemy gulasz po dodaniu chleba jeszcze przez kolejne 5-10 minut, do zgęstnienia. Gdyby się okazało że sos wyszedł za gęsty – dodajemy do rondla pozostały bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu do potrawy chleba i odparowaniu części bulionu – solimy i pieprzymy gulasz do smaku. Nam ten gulasz z szynki najbardziej smakował podany z kluskami śląskimi

Karo in the Kitchen
Jak przygotować idealne szparagi? Szparagi zawijane w szynkę parmeńską z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorami. 171

chcemy dla niej jak najlepiej. A więc co zrobić aby popsuć smak szparag? Dwie rzeczy. Wystarczy zostawić zdrewniałe końce a następnie solidnie je rozgotować. Nie powiem, lata temu sama gotowałam szparagi kilkanaście minut do miękkości- dziś nie wspominam najlepiej wrażeń po próbowaniu dań z ich udziałem w takiej formie. Teraz uwielbiam je nawet na surowo, a najlepiej al dente. Moim(...)dosłownie 3-4 minuty we wrzątku. Świetnie smakują gotowane na parze, w tym wypadku również nie gotuj ich dłużej niż 5 minut. Najlepsze natomiast są smażone na maśle z dodatkiem soli i tymianku. Smażę je dosłownie minutę. Możesz wcześniej owinąć je szynką parmeńską i grillować po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym grillu. Możesz też je posiekać i zjeść

Mango Papaja
Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem 126

bułeczki również z wytrawnym nadzieniem. Wystarczy ciasto pokryć dobrym keczupem lub sosem pomidorowym i ulubionymi składnikami. Może to być szynka, pieczarki lub żółty ser. Smacznego! Artykuł Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 217

Zdaję sobie sprawę, że nie można zadowolić każdego własnym smakiem. Przepis podaję tym, którzy nie gotowali bigosu i tym, którzy chcą spróbować mojej wersji       Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty słodkiej 60 dag łopatki wieprzowej lub mięsa od szynki 250 g żeberek 300 g wędzonego boczku 300 g różnych rodzajów kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka(...)pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu.  Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę

Kuchnia u Krysi
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 191

koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany Makaron gotujemy,odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ugotowany i odcedzony makaron siekamy w malakserze na małe kawałki,i  dajemy do miski. Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy,mięso mielimy,szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę oraz czosnek dajemy do garnka , dodajemy troszkę oleju i szklimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym 223

kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm.  Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody.   W międzyczasie pokroić wszystkie składniki sosu. Na początek zeszklić cebulkę na oleju, następnie sukcesywnie dodawać szynkę, paprykę i następnie pieczarki. Jeśli warzywa nie wypuszcza wystarczająco dużej ilości wody, można je delikatnie podlać

MarciochaKucharzy
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 152

dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej do smażenia słoiczek marynowanej papryki Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę

Gotowanie i blogowanie
Barszcz biały 192

Ostatnio ugotowałam barszcz biały, taki jak gotuje się w domu rodzinnym mojego męża. Aromatyczny barszczyk, z sycącą wkładką, do tego jajko ... palce lizać... a raczej talerze :) Polecam! Barszcz biały Składniki: (na duży garnek) 25 dag łopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe

paapilotkaa
Roladki z szynki z chrzanem w galarecie. 348

żelatyny Do dekoracji - dowolna zielenina ( u mnie kiełki gorczycy ) Wykonanie Jajka gotuję na twardo i ścieram na tarce na drobniutkich oczkach, do jajek dodaję odciśnięty chrzan i majonez. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Do gorącego bulionu dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i studzę. Plastry szynki smaruję pastą chrzanową, zwijam w ruloniki. Układam na talerzykach, ozdabiam kiełkami. Całość

Kuchnia z widokiem na ogród
Lasagne na naleśnikach 108

Przygotowuje się je ze specjalnego makaronu do lasagne. Dodatek stanowi mięso mielone oraz inne ulubione składniki. Aby nieco odejść od tradycji postanowiłam przygotować lasagne na naleśnikach z dodatkiem szynki, sera żółtego oraz sosu beszamelowego i pomidorowego. Lasagne na naleśnikach smakuje równie świetnie, jak tradycyjna lasagne z makaronem. Jest bardzo łatwa i przede wszystkim tania w przygotowaniu. Może posłużyć jako(...)pomidorów z puszki (pomidory należy zblenodować) ząbek czosnku pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Dodatkowo kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego Wykonanie Sos beszamelowy: Rozgrzać masło następnie dodać mąkę. Przez ok. 2-3 minuty intensywnie mieszać. Stopniowo wlewać mleko, ciągle intensywnie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Doprawić solą. Sos pomidorowy: Cebulkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć

Alle Dobre!
na szybko makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym, szynką szwarcwaldzką,serem... 188

talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty. Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka. Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać(...)Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem - najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem, szynką szwarcwaldzką jest szybkim, smacznym daniem na obiad, kolację.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warstwowa sałatka z tortellini. 173

limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek   Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sok z limonki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i parmezan. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Pora kroimy w półtalarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy

DominikaDolci