szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:153/407)

Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 146

skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje. Tak przygotowane pomidory i paprykę wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy. Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni, która została po papryce. Opcjonalnie podajemy z łyżeczką

BaRepas
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 157

podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA 311

jajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku  koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy

Walijskie Pichcenie
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 269

mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK    Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania  woda , jakieś 1,5 do 2 l  2 łyżki soli peklowej  3 -4 ząbki czosnku  5 kulek ziela angielskiego  4listki laurowe(...)Tymianek  Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki)  Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam.  Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec smaruję sosem chrzanowym

Takie tam pichcenie
Pańskie tosty 1014

najważniejszym elementem tostów jest beszamel! Być może lekko się klei, ale ten smak... i świeży szczypiorek! Pychota! Aż ślinka mi pociekła... Pańskie tosty Składniki: 4 kromki chleba 4 plastry szynki 4 plasterki sera żółtego łyżka kukurydzy łyżka podsmażonych pieczarek  Beszamel: 2 łyżki masła 300 ml mleka  1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie(...)rondlu, drugą połowę mieszamy z chłodną zasmażką. Gorące mleko mieszamy z chłodnym mlekiem z zasmażką. Gotujemy, cały czas mieszając na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy

Lawendowe Niebo
Croissant z chutneyem figowym 119

korzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Barszcz wielkanocny 145

smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska(...)sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone i gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe kawałki i włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Dodać pokruszony twaróg i jajko pokrojone w półplasterki. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Wszystko zalać gorącym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 254

blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata!Ja przygotowuję(...)Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną. Polecam też przepis na: Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki   Babka ziemniaczana (Kartoflak): Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek, oregano bułka tarta 250 g boczek, szynka cebula ze szczypiorem Przygotowanie: Aby zrobić babkę ziemniaczaną nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z grzybami i śliwkami 134

Aromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych. Składniki: 1 kg mięsa z szynki, ok 4 łyżek suszonych grzybów, 10-12 sztuk suszonych śliwek, duża cebula, łyżka majeranku, łyżka tymianku, 3 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka masła, sól, łyżka mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)Podsmażamy na łyżce masła w garnku. Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku

Lena Gotuje
Śniadanie – kasza jaglana z owocami 166

Typowe polskie śniadanie to kanapka z plasterkiem szynki i do tego kawałek pomidora :) A może byśmy je odrobinę urozmaicili? Nic trudnego, pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszną, zdrową i zarazem dietetyczną kaszę jaglaną z owocami. Z całą pewnością dostarczy ona Wam energii na cały dzień. Przepis jest niezwykle prosty, jeśli jednak jesteście śpiochami to kaszę ugotujcie wieczorem dzień wcześniej(...)Kasza jaglana z owocami – składniki (2 porcje) 50g kaszy jaglanej 1 jabłko łyżka cynamonu banan łyżeczka czarnego sezamu Kasza jaglana z owocami – przepis Kaszę jaglaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. I uwaga teraz przepis … wszystkie składniki wkładamy do miseczki i razem blendujemy . Powstanie nam w ten sposób pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne śniadanie. Tak przygotowaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szakszuka (Shakshouka) z szynką 210

Szkaszuke ? Jest to danie kuchni tunezyjskiej składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Ja robiłam po raz pierwszy, jest rewelacyjna, tyle mogę powiedzieć :-) Każdy może dodać to co lubi i zawsze danie będzie oryginalne. Ja dodałam szynkę z linii wędlin Z dymnej chaty jest to szynka spod powału Handerek . Żółtka w mojej wersji(...)kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki.  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów. 3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy

kruche babeczki
Jajka z szynką i warzywami w galarecie 106

szynką i warzywami w klarownej galarecie.  4 porcje 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek groszku zielonego użyłam mrożonego 5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 duże plastry szynki Galareta 500 ml wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka octu  1 łyżka cukru szczypta soli 1 solidna  łyżka żelatyny Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy

Andzia Pichci
Sałatka Reni 154

proponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego  makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy

kgwjanczewo
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 119

posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy(...)mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę.   Wstawiamy

Smaczna Strona
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 157

zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.  Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko. Smacznego

Codziennik Kuchenny