skrapiamy oliwą, solimy i grillujemy skórką do dołu, aż delikatnie zbrązowieje. Tak przygotowane pomidory i paprykę wrzucamy do garnka z gotującym się bulionem, solimy do uzyskania pożądanego smaku. Zostawiamy na 20 minut; wyciągamy mięso. Wszystko za pomocą blendera miksujemy. Szynkę - i tutaj dowolność - ja używam parmeńskiej - grillujemy na chrupiące chipsy na patelni, która została po papryce. Opcjonalnie podajemy z łyżeczką
BaRepaspodsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej
Walijskie Pichceniejajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy
Walijskie Pichceniemieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania woda , jakieś 1,5 do 2 l 2 łyżki soli peklowej 3 -4 ząbki czosnku 5 kulek ziela angielskiego 4listki laurowe(...)Tymianek Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki) Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam. Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec smaruję sosem chrzanowym
Takie tam pichcenienajważniejszym elementem tostów jest beszamel! Być może lekko się klei, ale ten smak... i świeży szczypiorek! Pychota! Aż ślinka mi pociekła... Pańskie tosty Składniki: 4 kromki chleba 4 plastry szynki 4 plasterki sera żółtego łyżka kukurydzy łyżka podsmażonych pieczarek Beszamel: 2 łyżki masła 300 ml mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie(...)rondlu, drugą połowę mieszamy z chłodną zasmażką. Gorące mleko mieszamy z chłodnym mlekiem z zasmażką. Gotujemy, cały czas mieszając na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem. Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki. Składamy na pół. Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy
Lawendowe Niebokorzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćsmakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska(...)sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone i gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe kawałki i włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Dodać pokruszony twaróg i jajko pokrojone w półplasterki. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Wszystko zalać gorącym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieblogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata!Ja przygotowuję(...)Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną. Polecam też przepis na: Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Babka ziemniaczana (Kartoflak): Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek, oregano bułka tarta 250 g boczek, szynka cebula ze szczypiorem Przygotowanie: Aby zrobić babkę ziemniaczaną nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczny gulasz pachnący ziołami, grzybami, lekko słodki przez dodatek suszonych śliwek - staje się moim faworytem wśród dań jednogarnkowych. Składniki: 1 kg mięsa z szynki, ok 4 łyżek suszonych grzybów, 10-12 sztuk suszonych śliwek, duża cebula, łyżka majeranku, łyżka tymianku, 3 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka masła, sól, łyżka mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy(...)Podsmażamy na łyżce masła w garnku. Zalewamy ok 1,25 litra wody, dodajemy przyprawy (majeranek, tymianek, ziele, liść laurowy, pieprz) oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy na średnim ogniu przez ok godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przekrojone na pół śliwki. Gotujemy jeszcze przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku
Lena GotujeTypowe polskie śniadanie to kanapka z plasterkiem szynki i do tego kawałek pomidora :) A może byśmy je odrobinę urozmaicili? Nic trudnego, pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszną, zdrową i zarazem dietetyczną kaszę jaglaną z owocami. Z całą pewnością dostarczy ona Wam energii na cały dzień. Przepis jest niezwykle prosty, jeśli jednak jesteście śpiochami to kaszę ugotujcie wieczorem dzień wcześniej(...)Kasza jaglana z owocami – składniki (2 porcje) 50g kaszy jaglanej 1 jabłko łyżka cynamonu banan łyżeczka czarnego sezamu Kasza jaglana z owocami – przepis Kaszę jaglaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. I uwaga teraz przepis … wszystkie składniki wkładamy do miseczki i razem blendujemy . Powstanie nam w ten sposób pyszne, szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne śniadanie. Tak przygotowaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szkaszuke ? Jest to danie kuchni tunezyjskiej składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Ja robiłam po raz pierwszy, jest rewelacyjna, tyle mogę powiedzieć :-) Każdy może dodać to co lubi i zawsze danie będzie oryginalne. Ja dodałam szynkę z linii wędlin Z dymnej chaty jest to szynka spod powału Handerek . Żółtka w mojej wersji(...)kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów. 3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy
kruche babeczkiszynką i warzywami w klarownej galarecie. 4 porcje 2 jajka ugotowane na twardo 5 łyżek groszku zielonego użyłam mrożonego 5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 duże plastry szynki Galareta 500 ml wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta soli 1 solidna łyżka żelatyny Wodę zagotować wraz z przyprawami, gotujemy
Andzia Pichciproponowana! Składniki: 1 puszka zielonego groszku 2 garście świeżej rukoli 2 parówki z szynki 1 jabłko 100 g drobnego makaronu sos 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta tymianku sol i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, jabłko i parówkę kroimy w kostkę. Groszek opłukujemy i odcedzamy, wsypujemy
kgwjanczewoposmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy(...)mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę. Wstawiamy
Smaczna Stronazupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu. Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko. Smacznego
Codziennik Kuchenny