papryką. Szynka w galarecie ze szparagami 2014-12-04 21:28:55 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 16 roladek) 16 lub 8 (zależnie do wielkości) plastrów dobrej jakości szynki, może być również konserwowa 4 duże jajka 16 niezbyt długich szparagów w zalewie – lub 8 dużych 1 mała czerwona papryka 1 pęczek szczypiorku (nie mylić ze szczypiorem!) Galaretka 1 litr klarownego(...)rosołowej mówimy stanowcze „nie”! odpowiednia do objętości płynu ilość żelatyny – stosownie do zaleceń producenta Dodatkowo majonez do podania (opcjonalnie, wykorzystując np. nasz przepis na domowy majonez ) Instrukcje Jajka gotujemy na twardo przez 6-8 minut. Po przestudzeniu obieramy i kroimy każde na 4 części. Paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie tniemy na cienkie plasterki o grubości
Kulinarna Pokusakoktajlowych 1 mała cebula szczypiorek 1 łyżka masła sól pieprz Omlet z awokado i pomidorkami – przepis Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i całość roztrzepujemy. Paprykę, szynkę, awokado, cebulę kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Warzywa mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Na odrobinę rozgrzanego masła wlewamy masę jajeczną i smażymy całość na mały(...)czasu kiedy jajka nie będą ścięte. Omlet możemy podać z odrobiną rukoli :) Smacznego! Post Omlet z awokado i pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klopsik :) Tym razem z dodatkiem jajek. Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka ) 1/2 startej cebuli
Gotowanie...to proste !https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. 200g
Di gotujeProsta i pyszna sałatka z tortellini z dodatkiem koperku. Kolorowe warzywka fajnie się komponują i smakowo i wizualnie. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1
Monia miesza i gotujePropozycja dla osób, które lubią dopieszczać swoich bliskich nie tylko smakiem, ale i urozmaiconym podaniem potraw. Zwykła jarzynowa sałatka z kilkoma plasterkami szynki, może przecież
Gosia gotujeROLADY ŚLĄSKIE to dość szybkie danie i bardzo smaczne, super smakują z kluskami śląskimi i kapustą modrą. ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: 70 dag. szynki wieprzowej lub
Kuchnia BeatyDuszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami. składniki: 700 g szynki 1,5 l wody 2
Monia miesza i gotujeziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy drobno pokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy(...)masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Po wyliczeniu nasz obiad będzie kosztował 2,30zł za porcję
Czerwona Porzeczkagotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację. O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z kaszy z dodatkiem cebulki, czosnku, szynki
Słodko-Słony Świat Ilonymąki sól pieprz 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta chili płaska łyżeczka słodkiej papryki 250g pieczarek łyżka masła 1 papryka czerwona Gulasz z szynki z pieczarkami Przygotowanie: Szynkę płuczemy, oczyszczamy z błon, i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W między czasie(...)miąższ kroimy w grubą kostkę. Paprykę i obsmażone pieczarki przekładamy do garnka z mięsem i całość gotujemy przez ok. 70 -80 minut, co jakiś czas mieszając aby gulasz się nie przypalił. Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego Gulasz z szynki z pieczarkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Roladki schabowe z boczkiem Karczek pieczony w rękawie
Księga-Smakuporcje 1 średni kalafior 80 g sera żółtego light 40 g szynki ( ja miałam pastrami ) 1 pomidor ½ cebuli Pieczarki konserwowe – kilka ( u mnie właśnie się skończyły i dlatego tak mało ) Ketchup Rukola 2 łyżki otrąb owsianych 2 małe jajka Sól Oregano Wykonanie: Różyczki kalafiora blendujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Wykładamy na sito. Porządnie odcedzamy. Gdy ostygnie
Smaki Ewytego co aktualnie mamy w lodówce. Roladki: 200g szynki konserwowej w plasterkach 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz Galareta: 1 litr bulionu warzywnego 5 łyżeczek żelatyny 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy
Szefowa kuchnibretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego lub/i 1,5 szklanki przetartych pomidorów(...)moczy się minimum 10 godzin. Na drugi dzień fasolę odcedzam, ponownie przepłukuję na sicie i wrzucam do garnka. Zalewam wodą, tak aby wszystkie nasiona znalazły się pod wodą. Gotuje na wolnym ogniu, dodaję liść laurowy, ziele angielskie dla lepszego aromatu,. Wystarczy po dwie sztuki każdej przyprawy. Fasolkę gotuję około 1,5 godziny, ale w między czasie weryfikuję jej miękkość. Wiadomo
Ania gotujesoli łyżka oleju FARSZ: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 mała cebula sól pieprz jajko PRZYGOTOWANIE : Jedną marchewkę pozostawiamy całą, a pozostałe warzywa kroimy w słupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem z mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę
Gotowanie jest łatwe